Zie ook in gerelateerde artikelen

Artikelen over coronavirus - Covid-19 staan hier.

12 november 2020:

Lees ook deze brief: Grote groep experts waarschuwt: je gezondheid is nu nóg belangrijker

Er moet meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd, schrijven 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet. Door bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen kunnen mensen hun immuunsysteem versterken. Volgens de deskundigen, onder wie Diederik Gommers (Erasmus MC) en Erik Scherder (Vrije Universiteit) kan dat ertoe leiden dat een corona-infectie minder ernstig verloopt.

Vooral voor mensen met overgewicht of obesitas is een gezonde levensstijl belangrijk, zegt Liesbeth van Rossum, eerste ondertekenaar van de brief. Van Rossum is hoogleraar obesitas, internist bij het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Daarin zitten allerlei organisaties die betrokken zijn bij het beleid en de zorg voor mensen met overgewicht en obesitas.

Foodlog heeft de volledige brief op hun website

Onder 'gezonde leefstijl' verstaan de ondertekenaars van de brief:

  • Gezonde voeding
  • Voldoende beweging (het helpt al om na het avondeten buiten een rondje lopen of vaker de trap te nemen)
  • Genoeg slaap
  • Ontspanning
  • Stoppen met roken
  • Alcohol matigen

Nog een citaat: 

"Vet is niet zomaar een laagje blubber", zegt Van Rossum. "Het is een orgaan waarin allemaal hormonen en ontstekingsstofjes worden gemaakt. Als je daar te veel van hebt, dan ben je gevoeliger voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Maar ook je immuunsysteem in het algemeen werkt dan minder goed."

>>>>>lees verder dit artikel: Grote groep experts waarschuwt: je gezondheid is nu nóg belangrijker

21 mei 2020: Bron: Arts en leefstijl

Afgelopen week presenteerde Arts en Leefstijl een open brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis voor meer aandacht voor een gezonde leefstijl, ook als preventie tegen het coronavirus (Covid-19) en andere virussen in de toekomst.

"Als leefstijl ooit op de agenda zou moeten staan, dan is het nu," staat te lezen in de brief van Arts en Leefstijl. "De overgrote meerderheid van de corona-geïnfecteerde patiënten op de IC heeft overgewicht, obesitas of een of meerdere aandoeningen. Onderliggend cardio-metabool lijden en daarmee gepaard gaande laaggradige ontstekingen verzwakken het immuunsysteem en bieden een goede voedingsbodem voor het virus."

"We hebben voorlopig nog wel even te maken met COVID-19. De wereld wacht op een vaccin. Wij stellen voor in de tussentijd een vliegende doorstart te maken met leefstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning zijn namelijk bewezen effectieve middelen om de fysieke weerbaarheid te vergroten tegen infectieziekten. Een gezonde leefstijl verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel. Het is bovendien iets wat burgers zelf kunnen doen"

Klik hier voor de open brief

En hier de Kamerbrief over toezeggingen en onderzoeksresultaten preventie en gezonde leefstijl die Staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer stuurde afgelopen week.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Open brief van arts en leefstijl aan staatssecretaris Paul Blokhuis over aandacht voor gezonde leefstijl ondertekent door duizenden artsen en dietisten"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Europese richtlijn >> Open brief van arts en leefstijl >> Leefstijlcoach wordt vanaf >> Leefstijlgeneeskunde – preventief >> Leefstijlgeneeskunde: wetenschappelijk >>