Aan dit artikel is enkele uren gewerkt. Mocht u ons willen ondersteunen dan kunt u op ons rekeningnummer een gift / donatie doen. Daarmee helpt u ons de website online te houden. Direct doneren kan via ons rekeningnummer  NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. BIC/SWIFTCODE RABONL2U. 

14 maart 2023: lees ook dit artikel van Kennislink: Alzheimer is een oplosbaar probleem.

14 maart 2023: Bron: Neurology, Accepted in final form January 26, 2023

Mensen die zich vooral hielden aan eten en drinken volgens het Mediterrane dieet en het op het brein / de hersenen gerichte MIND-dieet hadden minder kenmerkende tekenen van de ziekte van Alzheimer in de hersenen bij autopsie nadat zij overleden waren. Het MIND-dieet is een afkorting van Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegeneratieve Delay
In feite hadden mensen die een van de genoemde diëten het beste volgden "bijna 40% minder kans" om genoeg Amyloïde plakken en klitten in hersenweefsel te hebben om de diagnose Alzheimer te krijgen, aldus de studieresultaten. 

"Mensen die het hoogst scoorden in het volgen van het mediterrane dieet, hadden een gemiddelde hoeveelheid Amyloïde plakken en klitten in hun hersenen, vergelijkbaar met 18 jaar jonger qua leeftijd dan mensen die het laagst scoorden", aldus een verklaring over het onderzoek. "Onderzoekers ontdekten ook dat mensen die het hoogst scoorden voor het volgen van het MIND-dieet, een gemiddelde hoeveelheid Amyloïde plakken en klitten hadden die vergelijkbaar was met 12 jaar jonger dan degenen die het laagst scoorden."

Het toevoegen van slechts één voedselcategorie uit beide diëten - zoals het eten van aanbevolen hoeveelheden groenten of fruit - verminderde de amyloïde-opbouw in de hersenen tot een niveau dat vergelijkbaar is met ongeveer vier jaar jonger zijn, aldus de studie.

"Een eenvoudige aanpassing van het dieet, zoals het toevoegen van meer groenten, bessen, volle granen, olijfolie en vis, kan het begin van de ziekte van Alzheimer vertragen of het risico op dementie verminderen als je oud wordt", zei studieauteur Puja Agarwal. , assistent-professor interne geneeskunde aan het Rush University Medical Center in Chicago. "Het meeste voordeel is van bladgroenten", zei ze. "Maar het toevoegen van meer bessen, volle granen en ander gezond voedsel dat door de diëten wordt aanbevolen, was ook gunstig" aldus dr. Puja Agarwal.

Het MIND-dieet is in 2015 ontwikkeld door Rush-onderzoekers die geïnteresseerd zijn om het mediterrane dieet naar een hoger niveau te tillen door het te richten op de gezondheid van de hersenen. In plaats van een algemene verklaring af te geven - eet meer groenten en fruit - zoals het mediterrane dieet doet, beveelt het MIND-dieet specifieke hoeveelheden bekende hersengezonde voedingsmiddelen aan, aldus Agarwal.

Bladgroenten, hoe donkerder hoe beter, moeten bijvoorbeeld elke dag van de week worden gegeten als je het MIND-dieet wilt volgen. Groenten zoals rucola, boerenkool, paardebloemgroen, andijvie, druivenbladeren, boerenkool, mosterdgroen, snijsla, spinazie, snijbiet en raapstelen worden aanbevolen.
Bessen zijn ook beter dan ander fruit volgens het MIND-dieet. Bramen, bosbessen, frambozen of aardbeien zouden minstens vijf dagen per week moeten worden gegeten.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, onderzocht de hersenen van 581 mensen die elk hun lichaam doneerden als onderdeel van het Memory and Aging Project aan de Rush University. Het project, dat in 1997 begon, verzamelt sinds 2004 jaarlijkse voedingsinformatie over deelnemers, zei Agarwal.

De huidige studie analyseerde dieetgegevens uit 2014, gedurende gemiddeld zes tot zeven jaar, en vergeleek die informatie vervolgens met het aantal Amyloïde plakken en klitten in de hersenen van elke persoon bij autopsie.
Kijken naar hersenweefsel om het specifieke niveau van dementiemarkers te bepalen, was een uniek onderdeel van de studie, zei Agarwal: "Eerdere studies met het risico op dementie waren meer gericht op de klinische uitkomst - cognitieve prestaties in de loop van de tijd - maar onze studie kijkt eigenlijk naar de specifieke kenmerken van ziekte in de hersenen na de dood.”

Welk voedsel was het nuttigst bij het verminderen van Amyloïde-opbouw?

Groene bladgroenten, die boordevol bioactieve stoffen zitten, chemicaliën in voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen en de gezondheid bevorderen. Voorbeelden van bioactieve stoffen zijn vitamines, mineralen, flavonoïden (antioxidanten) en carotenoïden (pigmenten in de schil van groenten).
Het hersenweefsel van mensen die de meeste bladgroenten aten, zag er bijna 19 jaar jonger uit qua opbouw van Amyloïde-plakken in vergelijking met degenen die één of minder porties per week aten, aldus een verklaring over het onderzoek.
"De combinatie van verschillende voedingsstoffen en bioactieve stoffen in groene bladgroenten maakt ze uniek," aldus Agarwal. "Ze zijn erg rijk aan veel bioactieve stoffen, flavonoïden en luteïne, wat belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen."
"Er zijn verschillende hypothesen over waarom luteïne zou kunnen helpen met de algehele integriteit van de hersenen, "voegde ze eraan toe, "zoals het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen."
De meest indrukwekkende impact van de diëten was op de opbouw van bèta-amyloïde, niet op de klitten, en "de omgekeerde associatie met de belasting van bèta-amyloïde was sterker voor het mediterrane dieet dan voor het MIND-dieet", aldus de studie.

Het volledige studierapport is tegen betaling verkrijgbaar. Hier het abstract van de studie:

Association of Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay and Mediterranean Diets With Alzheimer Disease Pathology

Puja AgarwalSue E. LeurgansSonal AgrawalNeelum Aggarwallaurel J CherianBryan D JamesKlodian DhanaLisa L. BarnesDavid A. BennettJulie A. Schneider

Abstract

Objective: Diet may reduce Alzheimer’s dementia risk and slow cognitive decline, but the understanding of the relevant neuropathologic mechanisms remains limited. The association of dietary patterns with Alzheimer’s disease (AD) pathology has been suggested using neuroimaging biomarkers. This study examined the association of MIND and Mediterranean dietary patterns with beta-amyloid load, phosphorylated tau tangles, and global AD pathology in postmortem brain tissue of older adults.

Methods: Autopsied participants of the Rush Memory and Aging Project) with complete dietary information (collected through a validated food frequency questionnaire) and AD pathology data (beta-amyloid load, phosphorylated tau tangles, and global AD pathology [summarized neurofibrillary tangles, neuritic and diffuse plaques]) were included in this study. Linear regression models controlled for age at death, sex, education, APO-ε4 status, and total calories were used to investigate the dietary patterns (MIND and Mediterranean diet) and dietary components associated with AD pathology. Further effect modification was tested for APO-ε4 status and sex.

Results: Among our study participants (N=581, age at death: 91.0 ± 6.3 years; mean age at first dietary assessment: 84.2 ±5.8; 73% female; 6.8 ± 3.9 years of follow-up) dietary patterns were associated with lower global AD pathology (MIND: β= -0.022, p=0.034, standardized β=-2.0; Mediterranean: β=-0.007, p=0.039, standardized β=-2.3) and specifically less beta-amyloid load (MIND: β=-0.068, p=0.050, standardized β=-2.0; Mediterranean: β=-0.040, p=0.004, standardized β=-2.9). The findings persisted when further adjusted for physical activity, smoking, and vascular disease burden. The associations were also retained when participants with mild cognitive impairment or dementia at the baseline dietary assessment were excluded. Those in the highest tertile of green leafy vegetables intake had less global AD pathology when compared to those in the lowest tertile (Tertile-3 vs. Tertile-1: β= -0.115, p=0.0038).

Conclusion: The MIND and Mediterranean diets are associated with less postmortem AD pathology, primarily beta-amyloid load. Among dietary components, green leafy vegetables inversely correlate with AD pathology.

Keywords,
  • Received September 1, 2022.
  • Accepted in final form January 26, 2023.

AAN Non-Member Subscribers

Purchase access


Plaats een reactie ...

Reageer op "Mediterrane dieet en het daarvan afgeleide MIND-dieet voorkomt het risico op Alzheimer tot wel 40 procent en is te zien in het hersenweefsel bij de autopsie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Mediterraan dieet vermindert >> Mediterrane dieet en het daarvan >> Mediterrane dieet voorkomt >> Mediterraan dieet plus olijfolie >>