Mocht u de artikelen op kanker-actueel waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie op 

IBAN: NL79 RABO 0372 9311 38 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. 

BIC/SWIFTCODE RABONNL2U

Als donateur kunt u korting krijgen bij verschillende bedrijven en we zijn een ANBI organisatie

Raadpleeg altijd een goed gekwalificeerd complementair werkend arts.

Zie ook in gerelateerde artikelen.

5 januari 2020: Bron: JAMA

Al in 1998 publiceerde JAMA een gerandomiseerde studie die aantoonde dat een Mediterraan dieet veel beter het ontstaan van kanker voorkomt bij patienten met hart- en vaatziektes dan beste zorg. Ook de overall overleving was beduidend beter voor die patienten die een Mediteraan dieet volgden. Wat opvalt is de rol die goede vetzuren zoals Omega-3 (visolie) lijkt te spelen in de preventie van kanker en overall overleving. 

Uit het abstract:

Tijdens een follow-up van 4 jaar waren er in totaal 38 sterfgevallen (24 in controlegroep versus 14 in de experimentele groep van het Mediterrane dieet), waaronder 25 doden door hartfalen / hartproblemen (19 versus 6) en 7 sterfgevallen door kanker (4 versus 3) en 24 mensen hadden een vorm van kanker gekregen (17 versus 7).

  • Uitsluiting van vroege diagnoses van kanker (binnen de eerste 24 maanden na deelname aan het onderzoek) liet in totaal 14 mensen zien waarbij kanker was ontstaan. (12 versus 2).
  • Na correctie voor leeftijd, geslacht, roken, leukocytenaantal, cholesterolgehalte en aspirinegebruik was de vermindering van het risico bij proefpersonen in vergelijking met proefpersonen 56% (P = 0,03) voor totale sterfte, 61% (P = 0,05) ) voor ontstaan van kanker en 56% (P = .01) voor de combinatie van sterfgevallen en ontstaan van kanker.
  • De inname van fruit, groenten en granen was significant hoger bij de personen uit de groep van het Mediterrane dieet , waardoor grotere hoeveelheden vezels en vitamine C werden verkregen (P <0,05).
  • De innames van cholesterol en verzadigde en meervoudig onverzadigde vetten waren lager en die van oliezuur en omega-3-vetzuren waren hoger (P <.001) bij de personen uit de groep van het Mediterrane dieet.
  • Plasmaspiegels van vitamine C en E (P <.05) en omega-3-vetzuren (P <.001), gemeten 2 maanden na randomisatie, waren hoger en die van omega-6-vetzuren waren lager (P <.001) bij de personen uit de groep van het Mediterrane dieet.

Hier een grafiek uit het studierapport waaruit te lezen is welke voedingsstoffen bij welke patienten een rol speelden:

Table 4. 
Mean Daily Nutrient Intake in Patients Who Did and Did Not Develop Cancer*
Mean Daily Nutrient Intake in Patients Who Did and Did Not Develop Cancer*
Hier het abstract van de studie met referentielijst.

This randomized trial suggests that patients following a cardioprotective Mediterranean diet have a prolonged survival and may also be protected against cancer. Further studies are warranted to confirm the data and to explore the role of the different lipids and fatty acids in this protection.

 1998 Jun 8;158(11):1181-7.

Mediterranean dietary pattern in a randomized trial: prolonged survival and possible reduced cancer rate.

Author information

1
Laboratoire de Physiologie and GIP-Exercice, Centre Hospitalo-Universitaire de Saint-Etienne and School of Medicine, France.

Abstract

BACKGROUND:

The Mediterranean dietary pattern is thought to reduce the risk of cancer in addition to being cardioprotective. However, no trial has been conducted so far to prove this belief.

METHODS:

We compared overall survival and newly diagnosed cancer rate among 605 patients with coronary heart disease randomized in the Lyon Diet Heart Study and following either a cardioprotective Mediterranean-type diet or a control diet close to the step 1 American Heart Association prudent diet.

RESULTS:

During a follow-up of 4 years, there were a total of 38 deaths (24 in controls vs 14 in the experimental group), including 25 cardiac deaths (19 vs 6) and 7 cancer deaths (4 vs 3), and 24 cancers (17 vs 7). Exclusion of early cancer diagnoses (within the first 24 months after entry into the trial) left a total of 14 cancers (12 vs 2). After adjustment for age, sex, smoking, leukocyte count, cholesterol level, and aspirin use, the reduction of risk in experimental subjects compared with control subjects was 56% (P=.03) for total deaths, 61% (P=.05) for cancers, and 56% (P=.01) for the combination of deaths and cancers. The intakes of fruits, vegetables, and cereals were significantly higher in experimental subjects, providing larger amounts of fiber and vitamin C (P<.05). The intakes of cholesterol and saturated and polyunsaturated fats were lower and those of oleic acid and omega-3 fatty acids were higher (P<.001) in experimental subjects. Plasma levels of vitamins C and E (P<.05) and omega-3 fatty acids (P<.001), measured 2 months after randomization, were higher and those of omega-6 fatty acids were lower (P<.001) in experimental subjects.

CONCLUSIONS:

This randomized trial suggests that patients following a cardioprotective Mediterranean diet have a prolonged survival and may also be protected against cancer. Further studies are warranted to confirm the data and to explore the role of the different lipids and fatty acids in this protection.

Comment in

PMID:
 
9625397
 
DOI:
 
10.1001/archinte.158.11.1181
[Indexed for MEDLINE]
1.
Not Available, Coronary heart disease in seven countries.  Circulation. 1970;41(4 suppl, pts I-XVIII)I1- I195Google ScholarCrossref
2.
Keys  AMenotti  AAravanis  C  et al.  The Seven Countries Study: 2289 deaths in 15 years.  J Prev Med. 1984;13141- 154Google ScholarCrossref
3.
National Research Council, Commission on Life Sciences, Food and Nutrition Board, Committee on Diet and Health, Diet and Health Implications for Reducing Chronic Disease Risk.  Washington, DC National Academy Press1989;
4.
Willett  WC Diet and health. What should we eat?  Science. 1994;264532- 537Google ScholarCrossref
5.
Shaper  AG Reflections on the Seven Countries Study.  Lancet. 1996;347208Google ScholarCrossref
6.
World Health Organization, World Health Statistics Annual.  Geneva, Switzerland World Health Organization1992;
7.
de Lorgeril  MRenaud  SMamelle  N  et al.  Mediterranean alpha-linolenic acid−rich diet in secondary prevention of coronary heart disease.  Lancet. 1994;3431454- 1459Google ScholarCrossref
8.
de Lorgeril  MSalen  PMartin  JL  et al.  Effect of a Mediterranean-type of diet on the rate of cardiovascular complications in coronary patients: insights into the cardioprotective effects of certain nutriments.  J Am Coll Cardiol. 1996;281103- 1108Google ScholarCrossref
9.
de Lorgeril  MSalen  PCaillat-Vallet  E  et al.  Control of bias in dietary trial to prevent coronary recurrences: the Lyon Diet Heart Study.  Eur J Clin Nutr. 1997;51116- 122Google ScholarCrossref
10.
Sacks  FMPfeffer  MAMoye  LA  et al.  The effect of pravastatin on coronary events after myocardial infarction in patients with average cholesterol levels.  N Engl J Med. 1996;3351001- 1009Google ScholarCrossref
11.
Tavani  ALa Vecchia  C Fruit and vegetable consumption and cancer risk in a Mediterranean population.  Am J Clin Nutr. 1995;61(suppl)1374S- 1377SGoogle Scholar
12.
Byers  TPerry  G Dietary carotenes, vitamin C, and vitamin E as protective antioxidants in human cancers.  Annu Rev Nutr. 1992;12139- 159Google ScholarCrossref
13.
Klurfeld  DM Dietary fibre-mediated mechanisms in carcinogenesis.  Cancer Res. 1992;522055s- 2059sGoogle Scholar
14.
MacLennan  RMacrae  FBain  C  et al.  Randomized trial of intake of fat, fiber, and beta-carotene to prevent colorectal adenomas: the Australian Polyp Prevention Project.  J Natl Cancer Inst. 1995;871760- 1766Google ScholarCrossref
15.
Cave  WT Dietary n-3 (w-3) polyunsaturated fatty acid effects on animal tumorigenesis.  FASEB J. 1991;52160- 2166Google Scholar
16.
Chajès  VSattler  WStranzl  AKostner  GM Influence of n-3 fatty acids on the growth of human breast cancer cells in vitro: relationship to peroxides and vitamin E.  Breast Cancer Res Treat. 1995;34199- 212Google ScholarCrossref
17.
The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group, The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers.  N Engl J Med. 1994;3301029- 1035Google ScholarCrossref
18.
Greenberg  ERBaron  JATosteson  TD  et al.  A clinical trial of antioxidant vitamins to prevent colorectal adenoma.  N Engl J Med. 1994;331141- 147Google ScholarCrossref
19.
Hennekens  CHBuring  JEManson  JE  et al.  Lack of effect of long-term supplementation with beta carotene on the incidence of malignant neoplasms and cardiovascular disease.  N Engl J Med. 1996;3341145- 1149Google ScholarCrossref
20.
Omenn  GSGoodman  GEThornquist  MD  et al.  Effects of combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease.  N Engl J Med. 1996;3341150- 1155Google ScholarCrossref
21.
Renaud  Sde Lorgeril  MDelaye  J  et al.  Cretan Mediterranean diet for prevention of coronary heart disease.  Am J Clin Nutr. 1995;61(suppl)1360S- 1367SGoogle Scholar
22.
Reynen  K Cardiac myxomas.  N Engl J Med. 1995;3331610- 1617Google ScholarCrossref
23.
Neumann  PHBerger  DPSigmund  G  et al.  Pheochromocytomas, multiple endocrine neoplasia type 2, and von Hippel-Lindau disease.  N Engl J Med. 1993;3291531- 1538Google ScholarCrossref
24.
Block  GPatterson  BSubar  A Fruit, vegetables and cancer prevention: a review of the epidemiological evidence.  Nutr Cancer. 1992;181- 29Google ScholarCrossref
25.
Steinmetz  KAPotter  JD Vegetables, fruit and cancer: mechanisms.  Cancer Causes Control. 1991;2427- 442Google ScholarCrossref
26.
Witztum  JLSteinberg  D Role of oxidized low density lipoprotein in atherogenesis.  J Clin Invest. 1991;881785- 1792Google ScholarCrossref
27.
Parthasarathy  SJKhoo  JCMiller  JEBarnett  JWitztum  JLSteinberg  D Low density lipoprotein enriched in oleic acid is protected against oxidative modification: implication for dietary prevention of atherosclerosis.  Proc Natl Acad Sci U S A. 1990;873894- 3898Google ScholarCrossref
28.
Reaven  PParthasarathy  SJGrasse  BJ  et al.  Feasibility of an oleate-rich diet to reduce the susceptibility of low density lipoprotein to oxidative modification in man.  Am J Clin Nutr. 1991;54701- 706Google Scholar
29.
Meydani  SNLichtenstein  AHCornwall  S  et al.  Immunologic effects of a National Cholesterol Education Panel step-2 diet with and without fish-derived N-3 fatty acid enrichment.  J Clin Invest. 1993;92105- 113Google ScholarCrossref
30.
Leaf  A Cardiovascular effects of fish oil: beyond the platelets.  Circulation. 1990;82624- 628Google ScholarCrossref
31.
Marnett  LJ Aspirin and the potential role of prostaglandins in colon cancer.  Cancer Res. 1992;525575- 5589Google Scholar
32.
Kaminski  WEJendraschak  EKiefl  RVon Schacky  C Dietary w-3 fatty acids lower levels of platelet-derived growth factor mRNA in human mononuclear cells.  Blood. 1993;811871- 1879Google Scholar
33.
Marcus  AJ Aspirin as prophylaxis against colorectal cancer.  N Engl J Med. 1995;333656- 658Google ScholarCrossref

Plaats een reactie ...

Reageer op "Mediterrane dieet voorkomt veel beter ontstaan van kanker en betere overall overleving bij hartpatienten in vergelijking met beste zorg voor patienten met hart- en vaatziektes."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Mediterraan dieet vermindert >> Mediterrane dieet en het daarvan >> Mediterrane dieet voorkomt >> Mediterraan dieet plus olijfolie >>