Mocht u de artikelen op kanker-actueel waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie op
IBAN: NL79 RABO 0372 9311 38 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen.
BIC/SWIFTCODE RABONNL2U
Als donateur kunt u korting krijgen bij verschillende bedrijven en we zijn een ANBI organisatie
Raadpleeg altijd een goed gekwalificeerd complementair werkend arts.
Zie ook in gerelateerde artikelen.
5 januari 2020: Bron: JAMA
Al in 1998 publiceerde JAMA een gerandomiseerde studie die aantoonde dat een Mediterraan dieet veel beter het ontstaan van kanker voorkomt bij patienten met hart- en vaatziektes dan beste zorg. Ook de overall overleving was beduidend beter voor die patienten die een Mediteraan dieet volgden. Wat opvalt is de rol die goede vetzuren zoals Omega-3 (visolie) lijkt te spelen in de preventie van kanker en overall overleving.
Uit het abstract:
Tijdens een follow-up van 4 jaar waren er in totaal 38 sterfgevallen (24 in controlegroep versus 14 in de experimentele groep van het Mediterrane dieet), waaronder 25 doden door hartfalen / hartproblemen (19 versus 6) en 7 sterfgevallen door kanker (4 versus 3) en 24 mensen hadden een vorm van kanker gekregen (17 versus 7).
- Uitsluiting van vroege diagnoses van kanker (binnen de eerste 24 maanden na deelname aan het onderzoek) liet in totaal 14 mensen zien waarbij kanker was ontstaan. (12 versus 2).
- Na correctie voor leeftijd, geslacht, roken, leukocytenaantal, cholesterolgehalte en aspirinegebruik was de vermindering van het risico bij proefpersonen in vergelijking met proefpersonen 56% (P = 0,03) voor totale sterfte, 61% (P = 0,05) ) voor ontstaan van kanker en 56% (P = .01) voor de combinatie van sterfgevallen en ontstaan van kanker.
- De inname van fruit, groenten en granen was significant hoger bij de personen uit de groep van het Mediterrane dieet , waardoor grotere hoeveelheden vezels en vitamine C werden verkregen (P <0,05).
- De innames van cholesterol en verzadigde en meervoudig onverzadigde vetten waren lager en die van oliezuur en omega-3-vetzuren waren hoger (P <.001) bij de personen uit de groep van het Mediterrane dieet.
- Plasmaspiegels van vitamine C en E (P <.05) en omega-3-vetzuren (P <.001), gemeten 2 maanden na randomisatie, waren hoger en die van omega-6-vetzuren waren lager (P <.001) bij de personen uit de groep van het Mediterrane dieet.
Hier een grafiek uit het studierapport waaruit te lezen is welke voedingsstoffen bij welke patienten een rol speelden:
This randomized trial suggests that patients following a cardioprotective Mediterranean diet have a prolonged survival and may also be protected against cancer. Further studies are warranted to confirm the data and to explore the role of the different lipids and fatty acids in this protection.
Mediterranean dietary pattern in a randomized trial: prolonged survival and possible reduced cancer rate.
Author information
- 1
- Laboratoire de Physiologie and GIP-Exercice, Centre Hospitalo-Universitaire de Saint-Etienne and School of Medicine, France.
Abstract
BACKGROUND:
The Mediterranean dietary pattern is thought to reduce the risk of cancer in addition to being cardioprotective. However, no trial has been conducted so far to prove this belief.
METHODS:
We compared overall survival and newly diagnosed cancer rate among 605 patients with coronary heart disease randomized in the Lyon Diet Heart Study and following either a cardioprotective Mediterranean-type diet or a control diet close to the step 1 American Heart Association prudent diet.
RESULTS:
During a follow-up of 4 years, there were a total of 38 deaths (24 in controls vs 14 in the experimental group), including 25 cardiac deaths (19 vs 6) and 7 cancer deaths (4 vs 3), and 24 cancers (17 vs 7). Exclusion of early cancer diagnoses (within the first 24 months after entry into the trial) left a total of 14 cancers (12 vs 2). After adjustment for age, sex, smoking, leukocyte count, cholesterol level, and aspirin use, the reduction of risk in experimental subjects compared with control subjects was 56% (P=.03) for total deaths, 61% (P=.05) for cancers, and 56% (P=.01) for the combination of deaths and cancers. The intakes of fruits, vegetables, and cereals were significantly higher in experimental subjects, providing larger amounts of fiber and vitamin C (P<.05). The intakes of cholesterol and saturated and polyunsaturated fats were lower and those of oleic acid and omega-3 fatty acids were higher (P<.001) in experimental subjects. Plasma levels of vitamins C and E (P<.05) and omega-3 fatty acids (P<.001), measured 2 months after randomization, were higher and those of omega-6 fatty acids were lower (P<.001) in experimental subjects.
CONCLUSIONS:
This randomized trial suggests that patients following a cardioprotective Mediterranean diet have a prolonged survival and may also be protected against cancer. Further studies are warranted to confirm the data and to explore the role of the different lipids and fatty acids in this protection.
Comment in
- Mediterranean diets and cancer prevention. [Arch Intern Med. 1998]
- PMID:
- 9625397
- DOI:
- 10.1001/archinte.158.11.1181
- [Indexed for MEDLINE]
-
Gerelateerde artikelen
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Mediterrane dieet voorkomt veel beter ontstaan van kanker en betere overall overleving bij hartpatienten in vergelijking met beste zorg voor patienten met hart- en vaatziektes.
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Mediterrane dieet voorkomt veel beter ontstaan van kanker en betere overall overleving bij hartpatienten in vergelijking met beste zorg voor patienten met hart- en vaatziektes."