24 juni 2010: Bron: J Med Food. 2010 Jun;13(3):489-94.

Dagelijks oraal gebruik van rode ginseng (1 gram in poedervorm) blijkt een preventieve werking te hebben in het voorkomen van kanker. Dit blijkt uit een dubbelblind placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie bij 643  mensen met chronische atrofische gastritis die 8 jaar zijn gevolgd. Bij vrouwen was het verschil met de controlegroep wel ook in het voordeel van de rode ginsenggroep maar niet significant, ook omdat er weinig vrouwen aan deelnamen. In de groep mannen bleek het verschil met de controlegroep voor de rode ginsenggroep wel duidelijk significant. De auteurs stellen dan ook dat dagelijks gebruik van rode ginseng (1 gram) het ontstaan van kanker kan voorkomen bij mensen met een hoog risico op kanker door hun chronische atrofische gastritis.

J Med Food. 2010 Jun;13(3):489-94.

Non-organ-specific preventive effect of long-term administration of Korean red ginseng extract on incidence of human cancers.

Yun TK, Zheng S, Choi SY, Cai SR, Lee YS, Liu XY, Cho KJ, Park KY.

Korea Institute of Cancer Chemoprevention, Seoul, Republic of Korea. tkyun@nuri.net

Abstract

Previously, two case-control studies and a cohort study strongly suggested that Panax ginseng C.A. Meyer exerted non-organ-specific preventive effects against cancer. The purpose of the present study was to evaluate the effects of red ginseng extract on the incidence of human primary cancer. We conducted a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial on 643 chronic atrophic gastritis patients in four hospitals in Zhejiang Province, China. Red ginseng extract powder (1 g) was administered orally to each patient per week for 3 years and followed up for 8 years. The development of various cancers in the red ginseng subjects was compared to that of a placebo group. The red ginseng extract powder was specified in terms of its components. Twenty-four cancers of various organs were diagnosed from these subjects during the 11 years: eight lung cancers, six stomach cancers, two liver cancers, two colorectal cancers, and one cancer each of the nasopharynx, esophagus, pancreas, urinary bladder, prostate, and gallbladder. The red ginseng group, which included both genders, demonstrated a relative cancer risk of 0.54 (95% confidence interval, 0.23-1.28; P = .13) compared to the placebo group, which was not statistically significant. Among the 24 cancer patients, 21 were male. The male red ginseng group showed a relative cancer risk of 0.35 (95% confidence interval, 0.13-0.96; P = .03) compared to the male placebo group, which was highly significant statistically. In the present clinical trial on chronic atrophic gastritis patients, administration of red ginseng extract powder for 3 years exerted significant preventive effects on the incidence of non-organ-specific human cancers in males.

PMID: 20521975 [PubMed - in process]

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Voeding en voedingstoffen als preventie van kanker. rode ginseng blijkt preventieve werking te hebben in het voorkomen van kanker blijkt uit dubbelblind placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie met 643 mensen. Artikel geplaatst 24 juni 2010"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Dagelijkse inname van vitamine >> Maandelijks hoge dosis vitamine >> Vitamine B3 - nicotinamide >> Calcium plus vitamine D voorkomt >> Voeding en voedingstoffen >> Hoge waarden van vitamine >> Vitamine K2 (menaquinones) >> Welke vitamines en mineralen >>