4 februari 2021: zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/zelflerende-algoritmen-leiden-tot-optimale-effectiviteit-van-door-hifu-ultra-sound-opgewekte-hyperthermie-bij-kwaadaardige-tumoren-aldus-daniel-deelen-in-zijn-proefschrift.html

20 november 2017: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/hifu-high-intensity-focused-ultrasound-is-uitstekende-behandeling-voor-niet-uitgezaaide-prostaatkanker-waarom-blijft-dit-een-experimentele-behandeling-en-wordt-hifu-niet-vergoed-vanuit-basisverzekering.html

6 november 2017: De verwijzingen naar de studies in het UMC van zowel Ultra Sound (MR-HIFU) bij borstkanker als bij botuitzaaiingen bij prostaatkanker (zie hieronder) geven geen website pagina meer. De studie bij borstkanker is afgesloten, die bij botmetastases waarschijnlijk ook want vind deze niet meer op de website van het UMC Utrecht en ook niet meer in clinical trials.

Maar voor de studie bij borstkanker zie deze publicatie:Nieuw onderzoek toont potentie MR-HIFU technologie voor nieuwe kankertherapie waarin de studie met borstkanker is verwerkt. Zie ook in dit verband deze studie: Nicole Hijnen et al., Thermal combination therapies for local drug delivery by magnetic resonance-guided high-intensity focused ultrasound, (PNAS, 31 mei 2017).

Een studie van Ultra Sound (MR-HIFU) bij botuitzaaiingen van de Nederlandse onderzoekers betrokken bij onderstaand omschreven onderzoek bij prostaatkankerpatiënten is deze: Quality of MR thermometry during palliative MR-guided high-intensity focused ultrasound (MR-HIFU) treatment of bone metastases

Het volledige studierapport is gratis in te zien met gedetailleerde omschrijvingen van hoe Ultra Sound werkt en ook grafieken van behandelde patienten. En uitstekende referentielijst.

13 augustus 2013: Bron: UMC Utrecht

HIFU bij prostaatkanker in muizen

Foto: behandeling van botmetastase in bot via HIFU

13 augustus 2015: wat veel mensen niet weten en waar patiënten ook zelden op wordt gewezen is deze studie in het UMC Utrecht die al enkele jaren loopt, zie ook meer info over HIFU in gerelateerde artikelen:

UMC Utrecht

MR-HIFU (Magnetic Resonance Imaging-guided High Intensity Focused Ultrasound) is een nieuwe behandelmethode voor pijnlijke botuitzaaiingen. Het gaat om een behandeling, met het doel de pijn te verminderen en kwaliteit van leven te behouden of waar mogelijk te verbeteren. De behandeling wordt alleen toegepast bij patiënten in de palliatieve fase, dit wil zeggen dat zij met de reguliere behandelingen niet meer beter kunnen worden. MR-HIFU is goedgekeurd als veilige behandeling voor patiënten met pijnlijke botuitzaaiingen.

Op deze website in dit PDF document staat in het Engels beschreven hoe de MRI-HIFU werkt: Klik hier voor dit document.

HIFU werkingsmechanisme

6 november 2010: Bron De Volkskrant en www.vleesboom.nl

Meer artikelen over High Intensed Ultra Sound - HIFU staan onder RFA - prostaatkanker. Klikt u hier voor HIFU artikelen.

Al jaren worden geluidsgolven, high intensity focused ultrasound (HIFU), ingezet als operatietechniek om tumoren te verwijderen. Bij o.a. prostaatkanker wordt deze methode al vele jaren met succes ingezet. En ook bij bottumoren wordt HIFU ingezet. Klik hier voor studie daarover onder regulier - Hifu. Vandaag, 6 november 2010, staat in de Volkskrant een achtergrond artikel over MRI-HIFU met als kop: een geluid tegen borstkanker. Daarin beschrijft Ellen Visser hoe HIFU werkt en dat binnenkort in het UMC Utrecht een klinische trial start met borstkankerpatienten om middels HIFU tumoren weg te halen. In eerste instantie zullen de, veelal nog kleinere tumoren, worden weggebrand met HIFU techniek en worden gevolgd door een klassieke operatie om te kijken of de snijranden schoon zijn enz.

Wat HIFU precies is staat o.a. beschreven op de website www.vleesboom.nl waar het MRI-HIFU apparaat afgelopen jaren met succes wordt toegepast. Een paar citaten van deze website over de MRI-HIFU:

Tijdens de MR-HIFU procedure worden ultrageluid (beter bekend als echo) en MRI (magnetische resonantie-imaging) gebruikt. Ultrageluid wordt gebruikt om het myoom intern te verwarmen zodat de cellen kapot gaan en afsterven (vergelijkbaar met het branden van een gaatje in papier met een vergrootglas). Deze ultrageluidbundel komt vanuit de MRI-tafel, waar u tijdens de behandeling op uw buik op ligt, met het myoom boven de bundel. Het behandelde weefsel van het myoom zal door het lichaam geabsorbeerd worden, en het myoom zal krimpen in de maanden na de behandeling. De klachten gerelateerd aan het myoom zullen dan ook afnemen. Al de organen en weefsels rondom het myoom, zoals de blaas, zenuwen en de darmen worden gespaard. MRI wordt gebruikt om heel precies te kunnen bepalen waar de ultrageluidbundel geplaatst is (en dus de plaats van de behandeling te bepalen), de baarmoeder en de omringende weefsels in beeld te brengen, temperatuurveranderingen in het myoom te meten, en om veranderingen in het behandelde myoom in beeld te brengen.

Op deze website in dit PDF document staat in het Engels beschreven hoe de MRI-HIFU werkt: Klik hier voor dit document.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Ultra sound - HIFU lijkt operatie techniek te worden voor de nabije toekomst. Het MRI-HIFU apparaat is afgelopen jaren met succes gebruikt bij vleesboom verwijdering. Hier meer informatie hoe HIFU - High Focused Ultra Sound precies werkt met foto's enz."

  • Manouk :
    "Al de organen en weefsels rondom het myoom, zoals de blaas, zenuwen en de darmen worden gespaard."
    Hoe komt dit? Waarom worden die weefsels gespaard?

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Histotripsy, een vorm van >> UMC Utrecht start studie (i-GO >> Zelflerende algoritmen leiden >> HIFU - High-Intensity Focused >> HIFU - Ultra Sound als pijnbestrijding >> Ultra sound - HIFU lijkt operatie >> Ultra Sound - opereren via >> Ultra Sound naast TACE geeft >> Ultra Sound HIFU - High Dose >> Ultra sound opent tijdelijk >>