20 november 2017: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/hifu-high-intensity-focused-ultrasound-is-uitstekende-behandeling-voor-niet-uitgezaaide-prostaatkanker-waarom-blijft-dit-een-experimentele-behandeling-en-wordt-hifu-niet-vergoed-vanuit-basisverzekering.html

6 november 2017: De verwijzingen naar de studies in het UMC van zowel Ultra Sound (MR-HIFU) bij borstkanker als bij botuitzaaiingen bij prostaatkanker (zie hieronder) geven geen website pagina meer. De studie bij borstkanker is afgesloten, die bij botmetastases waarschijnlijk ook want vind deze niet meer op de website van het UMC Utrecht en ook niet meer in clinical trials.

Maar voor de studie bij borstkanker zie deze publicatie:Nieuw onderzoek toont potentie MR-HIFU technologie voor nieuwe kankertherapie waarin de studie met borstkanker is verwerkt. Zie ook in dit verband deze studie: Nicole Hijnen et al., Thermal combination therapies for local drug delivery by magnetic resonance-guided high-intensity focused ultrasound, (PNAS, 31 mei 2017).

Een studie van Ultra Sound (MR-HIFU) bij botuitzaaiingen van de Nederlandse onderzoekers betrokken bij onderstaand omschreven onderzoek bij prostaatkankerpatiënten is deze: Quality of MR thermometry during palliative MR-guided high-intensity focused ultrasound (MR-HIFU) treatment of bone metastases

Het volledige studierapport is gratis in te zien met gedetailleerde omschrijvingen van hoe Ultra Sound werkt en ook grafieken van behandelde patienten. En uitstekende referentielijst.

13 augustus 2013: Bron: UMC Utrecht

Verwijzing naar onderzoek verwijderd omdat pagina niet meer bestaat.

2 oktober 2012: Bron: UMC

Vandaag kwam het UMC met informatie naar buiten dat zij een onderzoek starten waarbij ultra sound - geluidsgolven die hitte opwekken zal worden ingezet om patiënten met beginnende borstkanker  te opereren. Het is toch wel een beetje lachwekkend dat het UMC dit nieuws serieus presenteert als een wereldprimeur terwijl ultra sound en HIFU - High Focused Ultra Sound - al vele vele jaren wordt ingezet bij o.a. prostaatkanker, maar ook bij grotere levertumoren. Kijk maar onder Ultra Sound - HIFU, waar o.a. een prachtig overzichtsartikel is te lezen over Ultra Sound met honderden referenties van studies die daarmee zijn gedaan.

Hier het persbericht van het UMC:

Ultra Sound nieuwe behandeling voor borstkanker in het UMC

In het UMC Utrecht is in samenwerking met Philips onderzoek naar een nieuwe behandeling voor borstkanker van start gegaan. Door met ultrageluid borsttumoren te verhitten, sterven tumorcellen af. Op deze manier kunnen patiënten behandeld worden zonder operatie. Vrijdag is de eerste patiënte met deze techniek behandeld.

Bij de nieuwe behandeling verhit ultrageluid borsttumoren tot een temperatuur van 60 tot 90 graden. Tumorcellen sterven daardoor af en worden vervolgens door het lichaam opgeruimd. Via een gelijktijdige MRI-scan kunnen artsen de temperatuur in de gaten houden en de plaats van de tumor precies bepalen. Voor vrouwen is de ultrageluidbehandeling naar verwachting minder ingrijpend dan een operatie. Ze kunnen op dezelfde dag weer naar huis en de behandeling kan onder lokale verdoving of sedatie plaatsvinden. Dit in tegenstelling tot de chirurgische ingreep, waarbij de patiënt onder algehele narcose moet.

In de eerste fase van het onderzoek zal de beeldkwaliteit van het systeem, de veiligheid en de nauwkeurigheid van de techniek onderzocht worden. Vanaf nu worden in een wetenschappelijk onderzoek vrouwen met borstkanker via ultrageluid behandeld. Daarna wordt alsnog een gewone operatie uitgevoerd, om zo de nauwkeurigheid van de behandeling te controleren.

Als uit deze onderzoeken blijkt dat de ultrageluid-behandeling veilig is en goed werkt, kan het over enkele jaren een normale behandeling van borstkanker worden. Interventieradioloog en onderzoeksleider prof. dr. Maurice van den Bosch verwacht dat mogelijk een kwart van de borstkankerpatiënten voor de behandeling in aanmerking komt. “Het gaat om patiënten met kleine, niet uitgezaaide borsttumoren. Bijzonder is dat de huid volledig intact blijft omdat alles van buitenaf kan: opereren zonder snijden.”

De behandeling met ultrageluid is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking met Philips. Het bedrijf heeft een wereldwijd uniek systeem ontwikkeld dat is toegespitst op de anatomie van de vrouwenborst. Door de klinische kennis van het UMC Utrecht te combineren met de technologische know-how van Philips, kon deze behandeling worden ontwikkeld. De patiënten zijn afkomstig uit het Diakonessenziekenhuis, met wie het UMC Utrecht nauw samenwerkt. Het MR HIFUmaakt deel uit van een grotere onderzoekssubsidie van elf miljoen euro. Het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) is de belangrijkste financier van het onderzoek. Ook ZonMw betaalt mee.

Eén op de negen Nederlandse vrouwen krijgt borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Per jaar krijgen meer dan 12.000 mensen te horen dat zij borstkanker hebben.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Ultra Sound - opereren via geluid en verhitting - wordt ingezet bij beginnende borstkanker in het UMC - Utrecht"

 • Xenia Merkelbach :
  Ik had een vraag of ik in aanmerking kom voor hifu-behandeling voor mijn borstkanker.
  Na 4 chemo is het gezwel nu 2 x 1 cm groot.

  Moet nu vanaf vandaag 9 x nog vervolgbehandelingen krijgen waar ik vreselijk tegen op zei.

  Hopelijk krijg ik bij u een positief antwoord.

  Mvg
  Xenia Merkelbach

  0619944184
  • Kees :
   Beste Xenia, de studie vermeld in dit artikel loopt niet meer. Zie in het artikel de resultaten die ik daarin vermeld. Zover ik weet wordt in Nederland geen Ultra Sound toegepast bij borstkanker. U zou uw behandelend arts contact kunnen laten nemen met de Health Care afdeling van Philips of er ergens gewerkt wordt met Ultra sound bij borstkanker. Hun adresgegevens staan hier: https://www.philips.nl/healthcare/over-ons/contact

   In clinical trials staan geen studies vermeld bij borstkanker.

   Voldoende antwoord? Kees Braam
   webmaster www.kanker-actueel.nl

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

HIFU - High Intensity Focused >> Histotripsy, een vorm van >> UMC Utrecht start studie (i-GO >> Zelflerende algoritmen leiden >> HIFU - High-Intensity Focused >> HIFU - Ultra Sound als pijnbestrijding >> Ultra sound - HIFU lijkt operatie >> Ultra Sound - opereren via >> Ultra Sound naast TACE geeft >> Ultra Sound HIFU - High Dose >>