19 juni 2019: lees ook dit artikel:

https://kanker-actueel.nl/opereren-zonder-snijden-met-bv-tace-rfa-nanoknife-yttrium-90-cryoablatie-enz-doe-een-consult-bij-specialistisch-team-in-nederland-voordat-u-naar-het-buitenland-op-zoek-gaat.html

28 februari 2013: Bron Liver and Gut

Afgelopen week is een grote overview studie gepubliceerd over gebruik van RFA - Radio Frequency Ablation bij levertumoren vanuit darmkanker. Mits een veilige marge in acht wordt genomen en ook vooraf een goede analyse wordt gemaakt van de plaats van de tumoren kan RFA - Radio Frequency Ablation al of niet via een kijkoperatie of open operatie en gevolgd door chemo therapie bv. zorgen voor significant langere levensverlenging.

Maar lees het volledige studieverslag: Radiofrequency Ablation of Liver Metastases from Colorectal Cancer: A Literature Review dat vrij is in te zien of neem het mee naar uw arts als u denkt hiervoor in aanmerking te komen.

Update 23 april 2011: Als u hier klikt komt u op het volledige studieprotocol van een fase III studie (EORTC 40004) waarbij een ingreep met RFA - Radio Frequency Ablation wordt vergeleken met chemo bij levertumoren. Inclusief alle adressen wereldwijd die aan deze studie meedoen, ook met Nederlandse deelname, o.a. Medisch Centrum Leeuwarden.

Wat is R.F.A.? 

RFA - Radio Frequency Ablation is een techniek waarbij men onder ultra sound begeleiding een soort van naald in de tumor steekt en deze dan d.m.v. hoogfrequente radiogolven verhit ( het magnetron principe ) overlevingskans 37% > 10 jaar ! Onder Wikipedia staat hier informatie over RFA - Radio Frequency Ablation.

Aanvulling per 21 september 2004: Inmiddels kan RFA met gesloten huid ook in alle academische ziekenhuizen van Nederland en België worden uitgevoerd maar de contra indicaties liggen daarvoor veel hoger dan bv. bij Dr. Solbiati en dr. Vogl in Duitsland. Lees ons rapport darmkanker actueel onder kankersoorten-darmkankers voor nadere informatie hierrover inclusief adressen van o.a. dr. Solbiati en dr. Vogl.

Italië ligt veruit voorop met deze behandeling. Dr Solbiati uit Busto Arsizio ( Milaan ) is de autoriteit op dit gebied.
Hij traint mensen uit de hele wereld op deze behandeling en heeft er ook veel over gepubliceerd. Solbiati organiseert vaak workshops en trainingen voor radiologen en oncologen die deze techniek willen leren. Ik weet uit andere bronnen dat Nederlandse radiologen/artsen naar deze trainingen toegaan. 

R.F.A. wordt uitgevoerd bij tumoren in lever en bij prostaatkanker (soms ook wel cryosurgery genoemd, als er niet wordt verhit, maar wordt bevroren). Maar inmiddels zijn er ook trials gedaan bij  borstkanker, nierkanker en palliatief bij uitzaaiïngen in de botten met resultaatcijfers van 80 tot 96%. 

De naald gaat door de huid heen onder echobegeleiding, prikt in het midden van de tumor en schroeit als het ware de tumoren weg. In Italië komen alleen mensen met tumoren, uitzaaiingen of primair, met een omvang niet groter dan 5 cm. in aanmerking. In Amerika worden ook grotere tumoren (soms wel met 8 cm. doorsnee), afhankelijk van ligging enz. met R.F.A weggehaald. Ook zijn er beperkingen als de tumor verbonden is aan een cruciaal bloedvat dan schijnt R.F.A niet te kunnen.

Lees verder in gerelateerde artikelen over recente ontwikkelingen op het gebied van RFA - Radio Frequency Albation.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wat is Radio Frequency Ablation? Een uitleg hoe RFA werkt en waar RFA wordt uitgevoerd in Europa , ook in studieverband met Nederlandse deelname"


Gerelateerde artikelen