3 juli 2014: Bron: BMJ Open 2014;4:e005245 doi:10.1136/bmjopen-2014-005245

Alcohol vergroot kans op overlijden met resp. 11% (niet rokers) en 18% (rokers) voor mannen en 5% (niet rokers) en 7% (rokers) voor vrouwen in vergelijking met mensen die weinig alcohol gebruikten. Dit blijkt uit de EPIC studie, een 12,5 jarig bevolkingsonderzoek in 23 landen onder totaal 380395 mannen en vrouwen, die bij de start van de studie vrij waren van ziektes als kanker, diabetes, hart- en vaatziektes.

Vooral de sterfte aan vormen van kanker die gerelateerd zijn aan alcohol, waaronder slokdarmkanker, borstkanker, leverkanker  en darmkanker  springt eruit. Ook overlijden door geweld of ongelukken is een factor van betekenis. Het risico te overlijden aan hart- en vaatziektes door alcoholgebruik bleek gering te zijn.

Alcohol en overlijdenskans in europa


30 glazen per dag voor vrouwen en 60 glazen per dag voor mannen werd in deze studie gezien als extreme drinkers, matige drinkers dronken 0,1 glazen per dag voor vrouwen tot 4,9 glazen voor mannen per dag. En wie er ook nog bij rookt heeft een nog grotere kans te overlijden, vooral aan kanker in borst, slokdarm, en vormen van kanker in het spijsverteringssysteem zoals darmkanker en uiteraard primaire leverkanker.

Conclusie van de onderzoekers: alcoholgebruik wordt gerelateerd aan kans op overlijden aan alle oorzaken waarbij aan alcohol gerelateerde vormen van kanker, gewelddadige dood en verwondingen het grootste risico vormen. maar alcohol is in geringe mate gerelateerd aan overlijden aan hart- vaatziektes en aan een beroerte.(CVD / CHD). Absolute risico's op overlijden waargenomen in de EPIC studie suggereren dat alcohol een belangrijke determinant is van de totale sterfte.

Het volledige studierapport: Lifetime alcohol use and overall and cause-specific mortality in the European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC) study is gratis en volledig in te zien.

Hieronder het abstract van deze studie die gepubliceerd is in BMJ Open 2014;4:e005245 doi:10.1136/bmjopen-2014-005245

alcohol use was positively associated with overall mortality, ARC and violent death and injuries, but marginally to CVD/CHD. Absolute risks of death observed in EPIC suggest that alcohol is an important determinant of total mortality.

BMJ Open 4:e005245 doi:10.1136/bmjopen-2014-005245
  • Epidemiology

Lifetime alcohol use and overall and cause-specific mortality in the European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC) study

  1. Isabelle Romieu1

+Author Affiliations

  1. 1International Agency for Research on Cancer, Lyon, France
  2. 2Department of Biostatistics, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark
  3. 3Potsdam-Rehbrücke Department of Epidemiology, German Institute of Human Nutrition, Nuthetal, Germany
  4. 4Department of Community Medicine, Faculty of Health Sciences, University of Tromso, The Arctic University of Norway, Tromsø, Norway
  5. 5Department of Research, Cancer Registry of Norway, Oslo, Norway
  6. 6Department of Medical Epidemiology and Biostatistics, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
  7. 7Samfundet Folkhälsan, Helsinki, Finland
  8. 8Inserm, Centre for research in Epidemiology and Population Health (CESP), U1018, Nutrition, Hormones and Women's Health team, Villejuif, France
  9. 9Université Paris Sud, UMRS 1018, Villejuif, France
  10. 10IGR, Villejuif, France
  11. 11Cancer Epidemiology Unit, Nuffield Department of Population Health, University of Oxford, Oxford, UK
  12. 12Department of Public Health and Primary Care, University of Cambridge Addenbrooke's Hospital, Cambridge, UK
  13. 13Medical Research Council Epidemiology Unit, Institute of Metabolic Science, Addenbrooke's Hospital, Cambridge, UK
  14. 14Unit of Nutrition, Cancer Epidemiology Research Program, Environment and Cancer, Bellvitge Biomedical Research Institute (IDIBELL), Catalan Institute of Oncology (ICO), Barcelona, Spain
  15. 15Navarre Public Health Institute, Pamplona, Spain
  16. 16Consortium for Biomedical Research in Epidemiology and Public Health (CIBER Epidemiología y Salud Pública-CIBERESP), Murcia, Spain
  17. 17Escuela Andaluza de Salud Pública, Instituto de Investigación Biosanitaria de Granada, Granada, Spain
  18. 18CIBER Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Spain
  19. 19Department of Epidemiology, Murcia Regional Health Council, Murcia, Spain
  20. 20Department of Health and Social Sciences, Universidad de Murcia, Murcia, Spain
  21. 21Public Health Division of Gipuzkoa, Instituto BIO-Donostia, Basque Government, Spain
  22. 22Nutrition Epidemiology Research Group, Department of Clinical Sciences, Lund University, Malmö, Sweden
  23. 23Danish Cancer Society Research Center, Copenhagen, Denmark
  24. 24Department of Hygiene, Epidemiology and Medical Statistics, WHO Collaborating Center for Food and Nutrition Policies, University of Athens Medical School, Athens, Greece
  25. 25Hellenic Health Foundation, Athens, Greece
  26. 26Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts, USA
  27. 27Bureau of Epidemiologic Research, Academy of Athens, Athens, Greece
  28. 28Cancer Registry and Histopathology Unit, “Civic-MP Arezzo” Hospital, ASP Ragusa, Italy
  29. 29Epidemiology and Prevention Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy
  30. 30Unit of Cancer Epidemiology, AO Citta’ della Salute e della Scienza-University of Turin and Center for Cancer Prevention (CPO-Piemonte), Turin, Italy
  31. 31Human Genetics Foundation (HuGeF), Turin, Italy
  32. 32Molecular and Nutritional Epidemiology Unit, Cancer Research and Prevention Institute—ISPO, Florence, Italy
  33. 33Department of Cancer Epidemiology, German Cancer Research Centre, Heidelberg, Germany
  34. 34Department of Epidemiology, Julius Center for Health Sciences and Primary Care, University Medical Center, Utrecht, The Netherlands
  35. 35Department of Statistics, Federal University of Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brazil
  36. 36Department of Epidemiology & Biostatistics, School of Public Health, Imperial College London, London, UK
  37. 37Department of Public Health, Section for Epidemiology, Aarhus University, Aarhus, Denmark
  38. 38Department of Cardiology, Aalborg University Hospital, Aalborg, Denmark
  1. Correspondence toDr Pietro Ferrari; ferrarip@iarc.fr
  • Received 11 March 2014
  • Revised 23 April 2014
  • Accepted 25 April 2014
  • Published 3 July 2014

Abstract

Objectives To investigate the role of factors that modulate the association between alcohol and mortality, and to provide estimates of absolute risk of death.

Design The European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC).

Setting 23 centres in 10 countries.

Participants 380 395 men and women, free of cancer, diabetes, heart attack or stroke at enrolment, followed up for 12.6 years on average.

Main outcome measures 20 453 fatal events, of which 2053 alcohol-related cancers (ARC, including cancers of upper aerodigestive tract, liver, colorectal and female breast), 4187 cardiovascular diseases/coronary heart disease (CVD/CHD), 856 violent deaths and injuries. Lifetime alcohol use was assessed at recruitment.

Results HRs comparing extreme drinkers (≥30 g/day in women and ≥60 g/day in men) to moderate drinkers (0.1–4.9 g/day) were 1.27 (95% CI 1.13 to 1.43) in women and 1.53 (1.39 to 1.68) in men. Strong associations were observed for ARC mortality, in men particularly, and for violent deaths and injuries, in men only. No associations were observed for CVD/CHD mortality among drinkers, whereby HRs were higher in never compared to moderate drinkers. Overall mortality seemed to be more strongly related to beer than wine use, particularly in men. The 10-year risks of overall death for women aged 60 years, drinking more than 30 g/day was 5% and 7%, for never and current smokers, respectively. Corresponding figures in men consuming more than 60 g/day were 11% and 18%, in never and current smokers, respectively. In competing risks analyses, mortality due to CVD/CHD was more pronounced than ARC in men, while CVD/CHD and ARC mortality were of similar magnitude in women.

Conclusions In this large European cohort, alcohol use was positively associated with overall mortality, ARC and violent death and injuries, but marginally to CVD/CHD. Absolute risks of death observed in EPIC suggest that alcohol is an important determinant of total mortality.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Alcohol vergroot kans op overlijden met resp. 11% (niet rokers) en 18% (rokers) voor mannen en 5% (niet rokers) en 7% (rokers) voor vrouwen in vergelijking met mensen die weinig alcohol gebruikten."

  • Jaap Tinholt :
    ik ben niet zo goed in het lezen van engelse tekst,maar haal er volgens mij uit,dat m.i. superzware drinkers (60 glazen per dag voor mannen) een verhoogde kans op kanker hebben van 11 %.Nu lijkt mij dat vrij logisch ,als ze al niet voor die tijd slachtoffer worden van Korsakov,dan heeft het lichaam veel te lijden.
    • kees :
      jaap de 60 glazen is het extreme aantal versus geen of 1 glas aan het andere eind. De studie is gebaseerd op het mediane / gemiddelde zover ik het begrijp. Dus hoe meer je drinkt hoe groter de kans op overlijden. Wat niet wil zeggen dat iedereen die 60 glazen per dag haalt. Maar je hebt gelijk ik vermoed dat er veel al Korsakov zullen hebben met 40 tot 60 glazen per dag. Daar vallen die 2 glazen gemiddeld per dag voor hoogopgeleide ouderen, wat als alarmerend wordt gezien, bij in het niet: http://nos.nl/artikel/2126453-hoogopgeleide-vrouwen-boven-65-drinken-vaker-glaasje-te-veel.html

      groeten, kees braam
      webmaster www.kanker-actueel.nl

Gerelateerde artikelen