11 september 2017: Klik voor dit artikel op deze link: 

https://kanker-actueel.nl/NL/sirt-inwendige-bestraling-yttrium-90-naast-chemotherapie-geeft-alleen-bij-rechtszijdige-darmtumoren-een-verschil-in-overall-overleving-os-220-vs-171-maanden-bij-uitgezaaide-darmkanker.html

26 juli 2013: klik hier en lees ook artikel over opname van SIRT - Yttrium-90 in de Engelse richtlijnen voor behandelen van inoperabele levertumoren.

20 december 2009: Bron: UMC - Utrecht

We hebben al eerder bericht over een nieuwe radio embolisatietechniek die in het UMC - Utrecht beschikbaar is. Met dank aan Martin in ons forum geven we hier extra informatie op een website die door de artsen van het UMC is opgezet. We willen wel benadrukken dat dr. Vogl bij navraag ons vertelde dat deze techniek als nadeel heeft dat er nadien zo goed als zeker geen LITT - Laser-induced Interstitial Thermotherapy meer kan worden uitgevoerd. Verder vallen de behandelingen  in Utrecht onder een studie betaald door de producent van Yttrium-90 en moet u wel voldoen aan een aantal criteria. Alleen patienten die geen uitzicht meer hebben op andere behandelingen komen hiervoor in aanmerking. Maar het is natuurlijk altijd de moeite van het proberen waard.

Kort samengevat bestaat de behandeling met Yttrium-90 uit het volgende:

Radio embolisatie is een vorm van inwendige bestraling. Het betreft een nieuwe therapie die in Amerika en Europa is goedgekeurd voor het behandelen van patiënten met leverkanker (hepatocellulair carcinoom) of uitzaaiingen in de lever (levermetastasen). Het gaat dan om patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden en niet meer reageren op chemotherapie, of vanwege bijwerkingen daarmee moeten stoppen.

Tijdens de behandeling, die wordt uitgevoerd door een interventie radioloog en nucleair geneeskundige, worden via een katheter in de leverslagader radioactieve bolletjes (Yttrium-90 microsferen) richting de tumor gespoten. De radioactieve bolletjes lopen lokaal vast in het vaatbed rondom de tumor en geven daar hun radioactiviteit af. Met als doel om tumorcellen te vernietigen.

Vooraf bij de diagnose en direct voor de behandeling worden twee angiografieken gemaakt. Op basis daarvan start de behandeling. De behandeling gebeurt door toediening van radioactieve Yttrium-90 microsferen, door de nucleair geneeskundige, via de katheter geplaatst in de leverslagader. Voor iedere patiënt wordt de juiste dosis microsferen besteld door het tumor volume af te zetten tegen het totale levervolume. Toediening van de Yttrium-90 microsferen gebeurt via een speciale box waarin de radioactieve microsferen in een potje zitten. Het potje met microsferen is aangesloten op een slangetje dat weer met de katheter verbonden is die in de leverslagader ligt. Er is dus een gesloten systeem waardoorheen de microsferen vanuit de box rechtstreeks de lever bereiken. Na de behandeling wordt het gaatje in de lies gesloten met een drukverband of een kleine inwendige hechting (“angioseal”). De patiënt blijft een nachtje in het ziekenhuis ter observatie. De volgende dag kunt u weer naar hyis. De behandeling kan na een jaar eventueel nog een keer worden uitgevoerd. Truus, zie hier haar verhaal  heeft deze behandeling afgelopen maand ondergaan en er weinig tot geen last van gehad. Truus is anderhalf jaar na de eerste behandeling overleden teon tohc weer een recidief optrad.

Voor meer informatie over radio embolisatie met Yttrium-90 en enkele foto's ga naar de website van het UMC:


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Bestraling - Radio embolisatie met nieuwe techniek Yttrium-90 voor levertumoren nu ook in Nederland beschikbaar in studieverband."

  • koekoek :
    is dit wat julie doen vor het hele lichaam de moeder van mijn kinderen licht te vechten voor haar leven in maastricht en hun doen er gewoon niks aan ze laten haar gewoon lijden en dat vind ik niet normaal zouden ze artsen naar het ziekenhuis in maarstricht kunne sturen van juli uit die wel gespecilialiseerd zijn in kanker die prutsers wat daar in maastricht zitten heb je niks aan die doen helemaal niks zelf nie een shaar weerstnd verhogen terwijl die te laag is ze doen helemaal niks daar die late liever patienten dood gaan dan dat ze er voor zorgen dat het weerstand hoog is die zien liever dan mensen daar sneller dood gaan het kan meschien gorf en hard over komen maar het is de waarheid hoeze daar doen

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Standaard radiotherapie naast >> Bestraling - radiotherapie >> SIRT - inwendige bestraling >> Bestraling - Radio embolisatie >> Effect van aanvullende bestraling >> Extra lokale bestraling naast >> Orgotein - Super Oxyde Dismutase >> Bestraling - Radiotherapie: >> Bestraling - radiotherapie >>