14 augustus 2019: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/bloedtest-tardis-targeted-digitial-sequencing-op-in-bloed-circulerende-tumor-dna-meet-en-voorspelt-overgebleven-ziekte-voor-en-na-behandelingen-van-borstkanker.html

6 oktober 2017: Bron: Clinical Cancer Research, oktober 2017

Voor wie in aanmerking wil komen voor een vorm van immuuntherapie met zogeheten checkpointremmers / anti-PD medicijnen wordt een weefselbiopt genomen van de tumor om te kijken of iemand een bepaalde mutatie heeft. Meestal wordt gekeken naar de P1-ligand mutatie of MSI of sinds kort ook naar de Pole mutatie of naar verhoogde receptorenexpressies van bepaalde eiwitten. En bepaalde mutaties of eiwitexpressie wordt dan weer gelinkt aan bepaalde medicijnen. Zie in gerelateerde artikelen meer informatie daarover, bv. zie artikel over de DRUP studie of POLE mutaties.

Maar nu hebben wetenschappers aan de University of California San Diego Moores Cancer Center aangetoond dat met een bloedtest op in bloed circulerende DNA mutaties en abnormale eiwitten (variants of unknown significance (VUS)) ook goed is te voorspellen of een vorm van immuuntherapie met checkpoint remmers / anti-PD medicijnen aan zal slaan of niet. Wanneer een patiënt drie of meer "variants of unknown significance (VUS)" = onbekende mutaties of abnormale eiwitten in het bloed had was de kans op een PR = gedeeltelijke remissie en / of CR = complete remissie door immuuntherapie 3x zo groot dan wie minder dan drie onbekende mutaties had, 45% versus 15%.

"Mutaties leiden tot de productie van abnormale eiwitten; hoe meer mutaties en abnormale eiwitten de tumoren produceren, hoe beter de kans dat een of meer van deze eiwitten door het immuunsysteem worden gedetecteerd ", aldus Razelle Kurzrock, MD, hoofdonderzoeker van deze studie. (Tekst gaat verder onder plaatje)

  DNA mutaties in bloed

Bron foto: Blood Test for Genetic Changes in Tumors Shows Promise as Alternative to Tumor Biopsy

Studieresultaten:

De onderzoekers analyseerden de in bloed circulerende DNA mutaties (ctDNA) van 69 patiënten met kanker van diverse solide tumoren die in de periode van december 2011 tot en met 2016 immuuntherapie hadden gekregen. Ze gebruikten daarvoor de Guardant360 (54-70 gen) -assay om de VUS-tumorverwante genomische veranderingen in de genen die gerelateerd zijn aan kanker te identificeren. De meest voorkomende tumortypes waren melanoom, longkanker en hoofd- en nekkanker, en het meest voorkomende type van de gebruikte immuuntherapie was met anti-PD medicijnen (PD-1 mutatie) (PD-L1).

Doel was het vastellen op ≥ 6 maanden, stabiele ziekte, , PR= gedeeltelijke remissie, CR = complete remissie, progressie-vriuje overleving en overall overleving gerelateerd aan alle DNA mutaties en de 'variants of unknown significance (VUS)'.

Na behandeld te zijn met immuuntherapie met een checkpointremmer / anti-PD medicijn blijken patiënten die via een ctDNA drie of meer abnormale afwijkingen (VUS) in het bloed hadden het best te reageren op de immuuntherapie. Zij hadden statistisch significant vaker een respons via stabiele ziekte, een PR of een CR in vergelijking met patiënten die minder dan drie afwijkingen (VUS) hadden in hun bloed.  (45% vs 15%, respectively; P = .014). Hetzelfde werd gezien tussen nog hogere aantallen en minder hoge aantallen waarin werd uigegaan van 6 of meer of minder. (characterized plus VUS, ≥ 6 vs < 6).

Een statistisch significante overall overleving was gerelateerd aan veel abnormale afwijkingen, een hoge VUS status. Patiënten met meer dan 3 VUS hadden een mediane overall overleving van 23 maanden versus 2.3 maanden (P = .0004).

"We hebben aangetoond dat het registreren en tellen van de mutaties in het DNA dat circuleert in de bloedbaan kan helpen bij het voorspellen van een therapeutische reactie op deze nieuwe geneesmiddelen die het immuunsysteem stimuleren om de tumorcellen aan te vallen.", aldus Razelle Kurzrock, MD.

Het volledige studierapport: Hypermutated Circulating Tumor DNA: Correlation with Response to Checkpoint Inhibitor–Based Immunotherapy is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:

Given the association of alteration number on liquid biopsy and checkpoint inhibitor–based immunotherapy outcomes, further investigation of hypermutated ctDNA as a predictive biomarker is warranted

Hypermutated Circulating Tumor DNA: Correlation with Response to Checkpoint Inhibitor–Based Immunotherapy

Yulian Khagi, Aaron M. Goodman, Gregory A. Daniels, Sandip P. Patel, Assuntina G. Sacco, James M. Randall, Lyudmila A. Bazhenova and Razelle Kurzrock

Plaats een reactie ...

Reageer op "Bloedtest op in bloed circulerende DNA mutaties voorspelt of immuuntherapie met checkpoint remmers / anti-PD medicijnen aan zullen slaan of niet. Meerdere DNA mutaties geven betere kansen op therapeutisch effect"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

ctDNA, een bloedtest op circulerend >> Bloedtest op in bloed circulerende >> Bloedtest via witte bloedcellen >> Bloedtest geeft voor 96 procent >> Bloedtest op zogeheten Methylation >>