31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op (darm) kanker. Klik hier voor nieuwste studiegegevens
16 juni 2005: Bron: de Volkskrant en BBC news
Rood vlees en bewerkt geeft 35% meer kans op het krijgen van darmkanker blijkt uit grote epidemologische Europese studie bij 500.000 volwassenen over periode van 10 jaar. Deze studie bevestigt de resultaten uit eerdere grote studies. Dit zet de informatie en voorlichting die het KWF en de Voedingsraad recent nog verstrekten over risico's van rood vlees en waarin het KWF dit krachtig ontkende met groot voorpagina nieuws in o.a. de Telegraaf wederom in een verdacht perspectief. Het Voorlichtingsbureau Vlees dreigde zelfs het SNFK met een proces en schadeclaim als zij de informatie over de risico's van vlees in relatie tot darmkanker niet zouden corrigeren in hun informatie en voorlichtingsmateriaal. Ook de antwoorden van het KWF en Voedingsraad aan arts/.bioloog drs. E. Valstar op zijn brieven over recent onderzoek naar relatie voeding en kanker blijken dus dubieus en onterecht ontkennend en zelfs bewust misleidend. Misschien dat enkele Tweede Kamer leden hier nu eens vragen over kunnen stellen aan de Minister? Hoe objectief en zonder belangen verstrengeling is het KWF eigenlijk in hun voorlichting en informatie voorziening aan de Nederlandse bevolking? Achtereenvolgens een artikel van de BBC over deze studie en een bericht zoals dat in de Volkskrant verscheen. Een verschil in benadering waarmee de manipulerende rol van de Volkskrant ook wel duidelijk wordt. In de Volkskrant worden de percentages 1,7 en 1,3 genoemd als 35% verschil, wat niet echt indrukwekkend overkomt. De BBC vult dit percentage in met het aantal mensen dat geen maag- of darmkanker zou krijgen als ze geen of weinig vlees zouden eten en 1x per week bv. wel vis. Van elke groep van 10.000 volwassenen ouder dan 50 jaar zijn de verschillen: met regelmatig eten van vlees krijgen 17 per 10.000, met 1 keer of geen vlees per week 12 van de 10.000 volwassenen per jaar maagkanker. Dit verschil van 35% bij alleen maag- en darmkanker is al indrukwekkend en dan praten ze hier nog niet over darmkanker en andere kankersoorten. Per jaar krijgen in Engeland ca. 34.000 mensen maag- of darmkanker, dan betekent dit dat verandering van voedingspatroon dit aantal kan verkleinen met 10.000 mensen. Klinkt iets anders dan een verschil van 0,4 procent vindt u niet?
Red meat 'linked to cancer risk'
A major study has found fresh evidence of a link between red and processed meat and bowel cancer, scientists say.
The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) looked at the dietary habits of over 500,000 people across Europe over 10 years. Bowel cancer risk was a third higher for those who regularly ate over two 80g portions of red or processed meat a day, compared to less than one a week. EPIC's study is reported in the Journal of the National Cancer Institute. Since it began, 1,330 people have developed bowel cancer. The study also found a low fibre diet increased the risk of bowel cancer. Eating poultry had no impact but the risk for people who ate one portion or more of fish every other day was nearly a third lower than those who ate fish less than once a week. Strong evidence Lead researcher Professor Sheila Bingham, of the MRC Dunn Human Nutrition Unit in Cambridge, said: "People have suspected for some time that high levels of red and processed meat increase risk of bowel cancer, but this is one of the largest studies worldwide and the first from Europe of this type to show a strong relationship." Professor Bingham said there were several theories about why red meat should increase the risk of bowel cancer. She believes the most likely explanation is that compounds called haemoglobin and myoglobin, which are found in red meat, trigger a process called nitrosation in the gut, which leads to the formation of carcinogenic compounds. Alternatively, the problem might be caused by compounds called heterocyclic amines, carcinogenic compounds created in the cooking process. However, these compounds are also found in poultry, which has not been linked to an increased cancer risk. Professor Tim Key, of the charity Cancer Research UK, said: "This study strengthens evidence that bowel cancer risk can be cut by increasing fibre in the diet and reducing consumption of red and processed meat." The researchers defined red meat as beef, lamb, pork and veal. Processed meat was mostly pork and beef that were preserved by methods other than freezing. They include ham, bacon, sausages, liver pate, salami, tinned meat, luncheon meat and corned beef. The Meat and Livestock Commission (MLC) said people in Britain ate well below the 160g per day consumption levels that were used to class high intake in the study. Mike Attenborough, MLC technical director, said: "Once again this points towards the need for moderation and balance in what we eat." The study was funded by the Medical Research Council, Cancer Research UK and the International Agency for Research on Cancer. BOWEL CANCER In England and Wales the lifetime risk of being diagnosed with bowel cancer is 1 in 18 for men and 1 in 20 for women 18,500 cases in men and over 16,000 cases in women are newly diagnosed each year If the cancer is caught at an early stage, eight out of 10 cases can be treated BOWEL CANCER RISK
There are 17 cases per 10,000 50-year-olds a year among the group eating more than two portions of red meat a day
There are 12 cases per 10,000 50-year-olds a year among the group eating less than one portion of red meat a week
( bron - BBC news )
Uit de Volkskrant:
woensdag 15 juni 2005 uur.
‘Rood vlees vergroot kans kanker’
Van onze verslaggever
AMSTERDAM - Consumptie van rood vlees en vleeswaren vergroot de kans op het krijgen van darmkanker met ongeveer 35 procent. Dit blijkt uit een Europees onderzoek naar voeding en kanker dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift van het Amerikaanse Nationale Kankerinstituut.
De conclusie komt uit een onderzoek onder een half miljoen Europeanen uit tien landen, waaronder Nederland.
,br> Personen die dagelijks meer dan 160 gram rood vlees en vleeswaren eten, hebben 1,7 procent kans om binnen tien jaar darmkanker te krijgen. Voor mensen die minder dan een keer per week vlees eten is dat 1,3 procent, ofwel 35 procent minder. Mensen die geen vis eten, hebben 1,9 procent kans de ziekte te krijgen, tegen 1,3 procent voor mensen die wekelijks vis eten.
De discussie over voeding en kanker woedt al jaren. Begin dit jaar beweerde de Kankerbestrijding dat er niet zo’n sterke relatie is tussen voeding en kanker. Het eten van vlees zou weinig invloed hebben.
Gerelateerde artikelen
- Rood vlees en bewerkt vlees zorgen voor groot risico op ontwikkelen van darmkanker.
- Rood vlees vergroot kans op darmkanker en spijsverteringskanker aldus grote epidemologische studie.
- Haem uit rood vlees bevordert vormen van darmkanker, aldus proefschrift van Aloys Sesink, universiteit van Groningen
- Rood vlees en bewerkt vlees vergroot kans op maag- en darmkanker en spijsverteringskanker met 35% , aldus grote epidemologische Europese studie onder 500.000 volwassenen over periode van 10 jaar.
- Rood vlees geeft significant groter risico op spijsverteringskanker en slokdarmkanker, aldus grote prospectieve studie onder meer dan 500.000 volwassenen in 10 Europese landen.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Rood vlees en bewerkt vlees vergroot kans op maag- en darmkanker en spijsverteringskanker met 35% , aldus grote epidemologische Europese studie onder 500.000 volwassenen over periode van 10 jaar."