14 december 2018: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/vetarm-dieet-met-veel-groenten-en-fruit-en-extra-beweging-vermindert-kans-op-overlijden-aan-borstkanker-binnen-15-jaar-na-de-diagnose-aanzienlijk-in-vergelijking-met-standaard-voedingspatroon.html

12 april 2014: Bron: Clin Nutr Res. 2014 Jan;3(1):39-47. English. Published online 2014 Jan 27.  http://dx.doi.org/10.7762/cnr.2014.3.1.39

3 begeleidingscontacten van 40 minuten, waaronder 1 keer een kookles in 8 weken tijd zorgt ervoor dat vrouwen met borstkanker  voldoende fruit en groenten eten en bewerkstelligt binnen die 8 weken aantoonbare en significante verschillen bij de vrouwen in de bloedwaarden van antioxidanten en andere positieve meetpunten, zoals o.a. meer vezels, slankere taille en hogere energieopname die verband houden met een goede gezondheid. In de controlegroep die niet werd begeleid maar alleen brochures kregen met voedingsadviezen aan het begin van de studieperiode veranderde er in feite niets bij de vrouwen ten opzichte van het startpunt.

fruit en groenten grafiek borstkankerpatienten
 


Studieresultaten:
Blijkbaar is een begeleiding van borstkankerpatiënten bij het volgen van een dieet rijk aan groenten en fruit bijzonder waardevol. Want deze geeft al na 8 weken significante verschillen in bloedwaarden, slankere taille ( p < 0,001 ) en groenteninname steeg van 425 gram naar 761 gram per dag ( p < 0,001 ) en fruitconsumptie steeg van 232 gram tot 334 gram ( p < 0,001 ).

Deze Koreaanse studie werd uitgevoerd bij totaal 61 vrouwen met borstkanker. De studiegroep van 31 vrouwen kregen binnen 8 weken 2x een persoonlijk begeledingsgesprek van 40 minuten over voeding en dan vooral over het eten van fruit en groenten en 1 dagdeel met kooklessen over vooral maaltijden met veel fruit en groenten. De controlegroep, 30 vrouwen met borstkanker, kregen alleen enkele brochures met voedingstips aan het begin van de 8 weken studieperiode.

Naast de eerder genoemde verschillen - groenteninname steeg van 425 gram naar 761 gram per dag ( p < 0,001 ) en fruitconsumptie steeg van 232 gram tot 334 gram ( p < 0,001 ) - veranderde bij de vrouwen uit de groep die werd begeleid ook de omvang van de taille, energie opname ( p = 0.007 ), vezels ( p < 0,001 ) en bepaalde antioxidanten inname (vitamine A , C , E en ß - caroteen , p < 0.001 ). Bloedwaarden van twee antioxidanten waren heel sterk toegenomen, dat waren de waarden van vitamine A ( p = 0.048 ) en vitamine E ( p = 0.004 ). En nogmaals herhaald bij de controlegroep veranderde er niets aantoonbaar bij de vrouwen ten opzichte van het startpunt van de studie.

fruit en groenten bij borstkankerpatienten

Conclusie:

Deze studie heeft duidelijk aangetoond dat een voedingsadvies en het verstrekken van kooktips geholpen heeft om de patiënt aan te moedigen om meer groenten en fruit te consumeren, aldus is de conclusie van de Koreaanse onderzoekers.

Mij lijkt dit een mooi voorbeeld hoe er in de ziekenhuizen omgegaan zou moeten worden met kankerpatienten in het algemeen en dus niet alleen bij borstkankerpatienten. Wat zou het een verbetering geven als een kankerpatient nadat deze een behandeling heeft gehad in de maanden daarna als ze regelmatig voor controle moeten terugkomen naast een gesprek met de behandelnd arts ook een gesprek te hebben met een dieëtiste. Bv. in groepjes van 5 tot 10 patienten zodat ze ook nog steun aan elkaar hebben. En dat de patiënten dan gewoon goede voorlichting krijgen en bv. zo nodig verwezen wordt naar een dichtstbijzijnde kookclub. Moeten de dieëtistes natuurlijk niet standaard suikerhoudende zuiveldrankjes voorschrijven om aan te sterken maar zelf ook weten wat wel en niet goed is voor een mens c.q. kankerpatiënt om te eten en drinken. Zie o.a. informatie op onze website over de verschillende dieëten als preventie en/of als aanvullende ondersteuning bij kanker.

Misschien ook een reden om de PANFIRE studie plus voedingsondersteuning te ondersteunen, waarmee onderzoekers in het VUmc - Amsterdam proberen aan te tonen dat extra voedingsondersteuning vooraf en na een operatieve ingreep bij alvleesklierkankerpatienten een meerwaarde kan betekenen.

Het volledige studierapport: Effect of 8-Week Nutrition Counseling to Increase Phytochemical Rich Fruit and Vegetable Consumption in Korean Breast Cancer Patients: A Randomized Controlled Trial is gratis in te zien.

Hier het abstract van de studie met een referentielijst gerelateerd aan het studieonderwerp:

Nutrition counseling and providing cooking tips helped to encourage the patient to consume and maintain more fruit and vegetable intakes

Clin Nutr Res. Jan 2014; 3(1): 39–47. Published online Jan 27, 2014. doi:  10.7762/cnr.2014.3.1.39

Effect of 8-Week Nutrition Counseling to Increase Phytochemical Rich Fruit and Vegetable Consumption in Korean Breast Cancer Patients: A Randomized Controlled Trial

Abstract

High fruit and vegetable consumption is associated with a lower risk of breast cancer. The incidence of breast cancer is continuously increasing in Korea, but only a few studies on nutrition intervention in breast cancer patients has been reported. The aim of this study was to investigate whether an 8-week nutrition intervention based on dietary counseling can promote fruit and vegetable consumption, increase serum antioxidant nutrient levels, and improve quality of life in Korean breast cancer patients. Sixty-one breast cancer patients received either standard care (n = 31) or nutrition counseling (n = 30). The standard care group was given brochures recommending phytochemical rich diet. The intervention group was provided with two nutrition counseling sessions and one cooking class session, thereby encouraged subjects to eat at least 10 or more servings of fruits and vegetables per day. After 8-week intervention, waist circumference in the intervention group was significantly decreased (p < 0.001) even though no difference was reported for body mass index. Energy intake (p = 0.007), fiber (p < 0.001), and antioxidant nutrient (vitamin A, C, E, and β-carotene, p < 0.001, respectively) intakes were significantly increased. Serum antioxidant level was also increased significantly, i.e., vitamin A (p = 0.048); vitamin E (p = 0.004). Total vegetable intake (excluding kimchi intake) in the intervention group was increased from 425 g to 761 g (p < 0.001), fruit consumption was also increased from 232 g to 334 g (p < 0.001), while standard care group did not show any significant change. Our study showed that nutrition counseling and providing cooking tips helped to encourage the patient to consume and maintain more fruit and vegetable intakes.

References

1. Ministry of Health & Welfare; National Cancer Center, Korea Central Cancer Registry. Annual report of cancer statistics in Korea in 2010. Goyang: Korea Central Cancer Registry; 2012.
2. Park SK, Kang D, Kim Y, Yoo KY. Epidemiologic characteristics of the breast cancer in Korea. J Korean Med Assoc. 2009;52:937–945.
3. Ahn SH. Korean Breast Cancer Society. Clinical characteristics of breast cancer patients in Korea in 2000. Arch Surg. 2004;139:27–30. [PubMed]
4. Son BH, Kwak BS, Kim JK, Kim HJ, Hong SJ, Lee JS, Hwang UK, Yoon HS, Ahn SH. Changing patterns in the clinical characteristics of Korean patients with breast cancer during the last 15 years.Arch Surg. 2006;141:155–160. [PubMed]
5. Bessaoud F, Daurès JP, Gerber M. Dietary factors and breast cancer risk: a case control study among a population in Southern France. Nutr Cancer. 2008;60:177–187. [PubMed]
6. Edefonti V, Randi G, Decarli A, La Vecchia C, Bosetti C, Franceschi S, Dal Maso L, Ferraroni M. Clustering dietary habits and the risk of breast and ovarian cancers. Ann Oncol. 2009;20:581–590.[PubMed]
7. Zhang CX, Ho SC, Chen YM, Fu JH, Cheng SZ, Lin FY. Greater vegetable and fruit intake is associated with a lower risk of breast cancer among Chinese women. Int J Cancer. 2009;125:181–188.[PubMed]
8. Smith-Warner SA, Spiegelman D, Yaun SS, Adami HO, Beeson WL, van den Brandt PA, Folsom AR, Fraser GE, Freudenheim JL, Goldbohm RA, Graham S, Miller AB, Potter JD, Rohan TE, Speizer FE, Toniolo P, Willett WC, Wolk A, Zeleniuch-Jacquotte A, Hunter DJ. Intake of fruits and vegetables and risk of breast cancer: a pooled analysis of cohort studies. JAMA. 2001;285:769–776. [PubMed]
9. Wang C, Baumgartner RN, Yang D, Slattery ML, Murtaugh MA, Byers T, Hines LM, Giuliano AR, Baumgartner KB. No evidence of association between breast cancer risk and dietary carotenoids, retinols, vitamin C and tocopherols in Southwestern Hispanic and non-Hispanic White women. Breast Cancer Res Treat. 2009;114:137–145. [PubMed]
10. van Gils CH, Peeters PH, Bueno-de-Mesquita HB, Boshuizen HC, Lahmann PH, Clavel-Chapelon F, Thiébaut A, Kesse E, Sieri S, Palli D, Tumino R, Panico S, Vineis P, Gonzalez CA, Ardanaz E, Sánchez MJ, Amiano P, Navarro C, Quirós JR, Key TJ, Allen N, Khaw KT, Bingham SA, Psaltopoulou T, Koliva M, Trichopoulou A, Nagel G, Linseisen J, Boeing H, Berglund G, Wirfält E, Hallmans G, Lenner P, Overvad K, Tjønneland A, Olsen A, Lund E, Engeset D, Alsaker E, Norat T, Kaaks R, Slimani N, Riboli E. Consumption of vegetables and fruits and risk of breast cancer. JAMA. 2005;293:183–193. [PubMed]
11. Liu RH. Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention: mechanism of action. J Nutr.2004;134:3479S–3485S. [PubMed]
12. Thomson CA, Stendell-Hollis NR, Rock CL, Cussler EC, Flatt SW, Pierce JP. Plasma and dietary carotenoids are associated with reduced oxidative stress in women previously treated for breast cancer.Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007;16:2008–2015. [PMC free article] [PubMed]
13. Winters BL, Mitchell DC, Smiciklas-Wright H, Grosvenor MB, Liu W, Blackburn GL. Dietary patterns in women treated for breast cancer who successfully reduce fat intake: the Women's Intervention Nutrition Study (WINS) J Am Diet Assoc. 2004;104:551–559. [PubMed]
14. Pierce JP, Newman VA, Natarajan L, Flatt SW, Al-Delaimy WK, Caan BJ, Emond JA, Faerber S, Gold EB, Hajek RA, Hollenbach K, Jones LA, Karanja N, Kealey S, Madlensky L, Marshall J, Ritenbaugh C, Rock CL, Stefanick ML, Thomson C, Wasserman L, Parker BA. Telephone counseling helps maintain long-term adherence to a high-vegetable dietary pattern. J Nutr. 2007;137:2291–2296.[PMC free article] [PubMed]
15. Newman VA, Thomson CA, Rock CL, Flatt SW, Kealey S, Bardwell WA, Caan BJ, Pierce JP. Women's Healthy Eating and Living (WHEL) Study Group. Achieving substantial changes in eating behavior among women previously treated for breast cancer--an overview of the intervention. J Am Diet Assoc. 2005;105:382–391. [PubMed]
16. Wayne SJ, Baumgartner K, Baumgartner RN, Bernstein L, Bowen DJ, Ballard-Barbash R. Diet quality is directly associated with quality of life in breast cancer survivors. Breast Cancer Res Treat.2006;96:227–232. [PubMed]
17. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, Camilo ME. Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radiotherapy. J Clin Oncol. 2005;23:1431–1438. [PubMed]
18. Corle DK, Sharbaugh C, Mateski DJ, Coyne T, Paskett ED, Cahill J, Daston C, Lanza E, Schatzkin A. PPT Study Group. Polyp Prevention Trial. Self-rated quality of life measures: effect of change to a low-fat, high-fiber, fruit and vegetable enriched diet. Ann Behav Med. 2001;23:198–207. [PubMed]
19. Ministry of Health and Welfare, Korea Institute for Health and Social Affairs; Korea Health Industry Development Institute; Korea Centers for Disease Control and Prevention. The Third Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES III), 2005. Seoul: Korea Institute for Health and Social Affairs; 2006.
20. Do MH, Lee SS, Jung PJ, Lee MH. The effect of individual nutrition counseling on diet and nutrition status of postoperative breast cancer patients. Korean J Nutr. 2004;37:557–565.
21. Bieri JG, Tolliver TJ, Catignani GL. Simultaneous determination of alpha-tocopherol and retinol in plasma or red cells by high pressure liquid chromatography. Am J Clin Nutr. 1979;32:2143–2149.[PubMed]
22. Functional Assessment of Chronic Illness Therapy (US) Functional assessment of cancer therapy-breast cancer version 4-Korean version. Elmhurst (IL): Functional Assessment of Chronic Illness Therapy; 2008. [cited 2013 December]. Availble from:http://www.facit.org/FACITOrg/Questionnaires.
23. World Health Organization (CH); Food and Agriculture Organization (US) Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO expert consultation. WHO technical report series No. 916. Geneva: World Health Organization; 2003.
24. World Cancer Research Fund; American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, and the prevention of cancer: a global perspective. Washington DC: American Institute for Cancer Research; 2007.
25. Pierce JP, Newman VA, Flatt SW, Faerber S, Rock CL, Natarajan L, Caan BJ, Gold EB, Hollenbach KA, Wasserman L, Jones L, Ritenbaugh C, Stefanick ML, Thomson CA, Kealey S. Women's Healthy Eating and Living (WHEL) Study Group. Telephone counseling intervention increases intakes of micronutrient- and phytochemical-rich vegetables, fruit and fiber in breast cancer survivors. J Nutr.2004;134:452–458. [PubMed]
26. Smith-Warner SA, Elmer PJ, Tharp TM, Fosdick L, Randall B, Gross M, Wood J, Potter JD. Increasing vegetable and fruit intake: randomized intervention and monitoring in an at-risk population.Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;9:307–317. [PubMed]
27. Al-Delaimy WK, Ferrari P, Slimani N, Pala V, Johansson I, Nilsson S, Mattisson I, Wirfalt E, Galasso R, Palli D, Vineis P, Tumino R, Dorronsoro M, Pera G, Ocké MC, Bueno-de-Mesquita HB, Overvad K, Chirlaque M, Trichopoulou A, Naska A, Tjønneland A, Olsen A, Lund E, Alsaker EH, Barricarte A, Kesse E, Boutron-Ruault MC, Clavel-Chapelon F, Key TJ, Spencer E, Bingham S, Welch AA, Sanchez-Perez MJ, Nagel G, Linseisen J, Quirós JR, Peeters PH, van Gils CH, Boeing H, van Kappel AL, Steghens JP, Riboli E. Plasma carotenoids as biomarkers of intake of fruits and vegetables: individual-level correlations in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Eur J Clin Nutr. 2005;59:1387–1396. [PubMed]
28. McEligot AJ, Rock CL, Flatt SW, Newman V, Faerber S, Pierce JP. Plasma carotenoids are biomarkers of long-term high vegetable intake in women with breast cancer. J Nutr. 1999;129:2258–2263. [PubMed]
29. Pan SY, Zhou J, Gibbons L, Morrison H, Wen SW. Canadian Cancer Registries Epidemiology Research Group Antioxidants and breast cancer risk- a population-based case-control study in Canada. BMC Cancer. 2011;11:372. [PMC free article] [PubMed]
30. Duncan AM. The role of nutrition in the prevention of breast cancer. AACN Clin Issues.2004;15:119–135. [PubMed]
31. Gandini S, Merzenich H, Robertson C, Boyle P. Meta-analysis of studies on breast cancer risk and diet: the role of fruit and vegetable consumption and the intake of associated micronutrients. Eur J Cancer. 2000;36:636–646. [PubMed]
32. Sato R, Helzlsouer KJ, Alberg AJ, Hoffman SC, Norkus EP, Comstock GW. Prospective study of carotenoids, tocopherols, and retinoid concentrations and the risk of breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002;11:451–457. [PubMed]
33. Isenring EA, Capra S, Bauer JD. Nutrition intervention is beneficial in oncology outpatients receiving radiotherapy to the gastrointestinal or head and neck area. Br J Cancer. 2004;91:447–452.[PMC free article] [PubMed]
34. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, Camilo ME. Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radiotherapy. J Clin Oncol. 2005;23:1431–1438. [PubMed]
35. Steptoe A, Perkins-Porras L, Hilton S, Rink E, Cappuccio FP. Quality of life and self-rated health in relation to changes in fruit and vegetable intake and in plasma vitamins C and E in a randomised trial of behavioural and nutritional education counselling. Br J Nutr. 2004;92:177–184. [PubMed]
36. Marín Caro MM, Laviano A, Pichard C. Nutritional intervention and quality of life in adult oncology patients. Clin Nutr. 2007;26:289–301. [PubMed]
37. Halfdanarson TR, Thordardottir E, West CP, Jatoi A. Does dietary counseling improve quality of life in cancer patients? A systematic review and meta-analysis. J Support Oncol. 2008;6:234–237.[PubMed]
38. Persson CR, Johansson BB, Sjöden PO, Glimelius BL. A randomized study of nutritional support in patients with colorectal and gastric cancer. Nutr Cancer. 2002;42:48–58. [PubMed]
39. Hajian-Tilaki KO, Gholizadehpasha AR, Bozorgzadeh S, Hajian-Tilaki E. Body mass index and waist circumference are predictor biomarkers of breast cancer risk in Iranian women. Med Oncol.2011;28:1296–1301. [PubMed]
40. Wang Y, Jacobs EJ, Patel AV, Rodríguez C, McCullough ML, Thun MJ, Calle EE. A prospective study of waist circumference and body mass index in relation to colorectal cancer incidence. Cancer Causes Control. 2008;19:783–792. [PubMed]
41. Moore LL, Bradlee ML, Singer MR, Splansky GL, Proctor MH, Ellison RC, Kreger BE. BMI and waist circumference as predictors of lifetime colon cancer risk in Framingham Study adults. Int J Obes Relat Metab Disord. 2004;28:559–567. [PubMed]

Plaats een reactie ...

Reageer op "Drie begeleidingscontacten zorgt binnen 8 weken voor aantoonbaar betere gezondheid en sterk verbeterde bloedwaarden bij vrouwen met borstkanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Voeding met veel fruit en >> Drie begeleidingscontacten >> Volvette zuivelproducten geeft >> Vetarme voeding vermindert >> Voeding en leefstijl en effect >> Dr. Murray over voeding en >> Vetarm dieet met veel groenten >>