Raadpleeg ook onze lijst van niet-toxische ondersteuning bij prostaatkanker. : 

https://kanker-actueel.nl/NL/studiepublicaties-van-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-uitgesplitst-in-aparte-lijst-gerelateerd-aan-specifiek-prostaatkanker-uit-literatuurlijst-van-arts-bioloog-drs-engelbert-valstar.html

Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven, waaronder bij Medpro voor o.a. prostasol  een veelgebruikt natuurlijk middel bij prostaatkanker als alternatief voor hormoontherapie

Hoe u als donateur korting kunt krijgen zie: 

Voor Medpro dit artikelhttps://kanker-actueel.nl/ops-korting-adres-en-gegevens-voor-online-bestellen-van-bepaalde-voedingssupplementen-met-15-korting-bij-medpro-scherpenzeel.html


30 juli 2021: Bron: NOS.nl en Clinical trials o.a.

Al in 2019 bracht het UMC naar buiten dat zij een 'apparaatje' hadden uitgevonden (MR-LINAC geheten), tijdens bestralingen van de prostaat worden MRI-beelden tegelijkertijd getoond, waarmee zij een nieuwe manier van bestralen kunnen uitvoeren. Door die nieuwe techniek hoeft een grote groep mannen met prostaatkanker nog maar vijf keer bestraald te worden. Voorheen moesten zij 35 keer naar het ziekenhuis. Kort geleden is de 1e ERECT studie geopend. Adresgegevens hoe aan te melden onderaan dit artikel. Of neem contact op via het algemeen contactnummer van de afdeling radiotherapie van het UMCU (tel. 0887558800)

,,Tijdens het bestralen hebben we constant de prostaat in beeld’’, legt radiotherapeut Jochem van der Voort van Zyp uit. ,,Hierdoor kunnen we veel nauwkeuriger bestralen, waardoor we minder gezond weefsel raken. Bovendien is de straling veel krachtiger, waardoor de mannen minder vaak terug hoeven te komen.”

Deze voordelen heeft de MR-Linac die al in verschillende academische ziekenhuizen in Nederland wordt gebruikt:

Voordelen van bestralen met de MR-Linac

Met de MR-Linac is het mogelijk om exact te bepalen waar de tumor in de patiënt zich bevindt tijdens de behandeling van deze tumor. Dit levert vele voordelen op voor de kwaliteit van leven van patiënten met kanker in de toekomst:

 • Veel nauwkeuriger kunnen bestralen. Met deze nieuwe techniek wordt het risico dat er gezond weefsel geraakt wordt kleiner. Omdat er minder gezond weefsel geraakt wordt kan er indien nodig een hogere dosis gegeven worden aan de tumor.
 • Meer soorten kanker kunnen bestralen dan nu. Bijvoorbeeld tumoren in organen die diep in het lichaam zitten en zeer bewegelijk zijn, zoals tumoren bij slokdarm, alvleesklier, rectum, nier en baarmoeder. Dat is momenteel met de huidige systemen niet of beperkt mogelijk omdat er dan te veel schade aan gezond omliggend weefsel ontstaat met complicaties en invloed op de kwaliteit van leven.
 • Minder bestralingsbehandelingen. Doordat we met een hogere dosis nauwkeurig kunnen bestralen hoeven patiënten in de toekomst minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Momenteel worden patiënten met kanker vaak 5 à 6 weken dagelijks bestraald. Dit zal met de komst van de MRI-Linac voor bepaalde patiënten teruggebracht kunnen worden naar 1 tot 5 behandelingen.
Het studieprotocol van de ERECT studie staat hier: 

EREctile Function Preservation for Prostate Cancer Radiation Therapy (ERECT) (ERECT)

Inclusion Criteria:

 • Age ≥18 years
 • Histologically proven adenocarcinoma of the prostate
 • Low-risk or intermediate-risk prostate cancer according to NCCN risk categories (low risk: T1c-T2a, Gleason score ≤6, and PSA <10 µg/L; intermediate risk: T2b-T2c or Gleason score 7 or PSA 10-20 µg/L)
 • Patients with pT1a/b tumor diagnosis after transurethral resection of the prostate (TURP)
 • Domain score of 17-25 on the International Index of Erectile Function-5 (IIEF-5) questionnaire
 • Karnofsky score of 70-100
 • Written informed consent

Exclusion Criteria:

 • Use of (neo-)adjuvant androgen deprivation therapy
 • High-risk prostate cancer according to NCCN risk categories (T3a or Gleason score 8-10 or PSA >20 µg/L)
 • Patients with "bulky" iT3 tumor diagnosis
 • Previous pelvic irradiation or radical prostatectomy
 • Clinical evidence of metastatic disease
 • Patients who are unable to undergo MRI
 • Patients who are incompetent to sign written informed consent

Contacts
Contact: Frederik R Teunissen, MD het algemeen contactnummer van de afdeling radiotherapie van het UMCU (tel. 0887558800) f.r.teunissen@umcutrecht.nl
Contact: Jochem RN van der Voort van Zyp, MD PhD j.r.n.vandervoortvanzyp@umcutrecht.nl

Plaats een reactie ...

Reageer op "Een nieuwe manier van bestralen via MRI controle verkort het aantal behandelingen voor mannen met prostaatkanker drastisch en beschermt beter tegen bijwerkingen."


Gerelateerde artikelen