19 juni 2019: lees ook dit artikel:

https://kanker-actueel.nl/opereren-zonder-snijden-met-bv-tace-rfa-nanoknife-yttrium-90-cryoablatie-enz-doe-een-consult-bij-specialistisch-team-in-nederland-voordat-u-naar-het-buitenland-op-zoek-gaat.html

7 augustus 2017: Ik kreeg afgelopen week enkele vragen over de vergoedingen voor TACE en/of LITT bij bv. darmkanker of alvleesklierkanker.

Ik kan daar alleen maar dit antwoord op geven: of TACE en/of LITT vergoed wordt is afhankelijk van vorm van kanker en stadium van ziekte, zie bij Zorginstituut (vroegere CVZ) op hun website.

21 april 2017: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/haip-hepatic-arterial-infusion-pump-chemo-embolisatie-via-in-lever-geplaatste-pomp-verlengt-leven-van-patienten-met-darmkamker-met-uitzaaiingen-in-de-lever-mediaan-met-2-jaar.html

26 januari 2014:

lees ook dit artikel: Verslag-van-ons-bezoek-aan-dr-vogl-met-tips-hoe-u-tace-en-litt-vergoed-kunt-krijgen-en-update-informatie-van-laatste-jaren-incl-adressen-en-bezwaarschiften-en-officiele-stukken-voor-vergoedingen .

14 augustus 2013: Gisteravond zond EenVandaag het item over dr. Vogl uit. Het is nu nog te zien op de site bij de rubriek; klik op 20 jaar EenVandaag en klik hier voor rechtstreekse link met uitzending van dinsdag 14 juni 2011

Kankerpatienten diep in de schulden voor behandeling

In de serie 20 jaar EenVandaag gaat verslaggever Remko Theulings terug naar kankerpatienten die diep in de schulden zitten omdat ze hun behandeling niet vergoed krijgen. Ze zijn verwikkeld in een slopende strijd tegen de ziekte en een ingewikkelde strijd over de zorgkosten. Een probleem dat voor veel kankerpatienten nog steeds speelt en waarvoor geen oplossing in zicht is, zo blijkt.

Langer leven

We gaan terug naar Henk de Kleijn, die inmiddels weduwnaar is van Henny de Kleijn. http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/38014/kankerpati_nten_voelen_zich_in_de_steek_gelaten

Jarenlang vochten ze samen tegen de ziekte en voor erkenning van de behandeling die Henny in het buitenland vond nadat ze in Nederland was opgegeven. De behandeling in Duitsland - lokale bestrijding van levertumoren met radiologie (TACE) - leverde haar nog ruim vier mooie jaren op. Maar alle kosten droegen ze zelf. En met hulp van vrienden die fondsen inzamelden betaalden ze de laatste behandelingen. Na het overlijden van zijn vrouw wil Henk opnieuw aandacht voor het probleem: waarom is het zo moeilijk succesvolle buitenlandse behandelingen vergoed te krijgen? En waarom komt de rekening en alle bureaucratie op het bord van ernstig zieke patienten?

We spraken ook met Pascale van Leeuwen en haar zieke vader. Ze leveren dezelfde strijd als Henk de Kleijn en veel andere kankerpatienten. Van Leeuwen stuurde een brandbrief aan de Tweede Kamer om de problematiek op de agenda te krijgen.

Behandeld maar niet vergoed

Het overkomt een grote groep kankerpatienten: ze kunnen niet met gangbare methodes worden behandeld en vinden een veelbelovende nieuwe behandeling die ze een langer en beter leven bezorgt en soms zelfs leidt tot genezing. Maar de methodes moeten volgens de zorgautoriteiten worden aangemerkt als experimenteel. Patienten moeten de kosten dan volledig zelf betalen, ook als ze er aantoonbaar beter van worden. Verzekeraars vergoeden de rekeningen, die algauw tienduizenden euro’s, niet. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert om die behandelingen niet onder het verzekerde pakket te laten vallen. Dat gebeurt in samenspraak met de beroepsgroep, die met het CVZ beoordeelt of behandelingen voldoen aan de ‘stand van de praktijk en wetenschap’. Maar voordat een behandeling aan die normen voldoet en bewezen wordt geacht, gaan er vaak jaren overheen. Wie baat heeft bij de behandelingen, moet intussen zelf betalen.

21 juni 2011: wie de uitzending van Een Vandaag heeft gemist kan deze bekijken onder uitzending gemist: klik hier voor rechtstreekse link met uitzending van dinsdag 14 juni. De uitzending begint na introductie direct met de reportage over dr. Vogl

15 juni 2011: met bewondering gekeken naar Hennie, Joke, Hans en Henk voor de manier waarop zij helder en duidelijk vertelden over hun behandelingen bij dr. Vogl en de problemen die zij ondervinden met de ziektekostenverzekeraars. Een Vandaag heeft het m.i. mooi in beeld gebracht en ook de Nederlandse arts was positief. Onvoorstelbaar dat CVZ niet wilde reageren en heeft meegedeeld geen verandering te brengen in het vergoedingen beleid. Wat kunnen patienten nog meer doen aan acties dan?

13 juni 2011: met dank aan enkele bezoekers van onze site voor deze tip

Een Vandaag zendt a.s. dinsdag 14 juni na het journaal (18.10 uur) een reportage uit over en met medewerking van dr. Vogl. Ook vertellen enkele Nederlandse patienten over hun goede ervaringen met dr. Vogl en zijn behandelingen met TACE - Transarteriele Chemo Embolisatie en LITT - Laser Induced Interstitial Thermotherapy. In de linkerkolom hiernaast kunt u veel informatie vinden over deze behandelingen.

Op de website van het SNFK - Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker  staat een voorlichtingsvideo  over behandelingen in het buitenland waaronder ook dr. Vogl. Als u wilt zien hoe dr. Vogl werkt dan kunt u ook de video bekijken van Jacqueline (uitgezaaide borstkanker) waar ik vorig jaar nog een opnames mee maakte in Frankfurt met dr. Vogl die Jacqueline haar lever behandelde.  

Laten we hopen dat nu de media eindelijk eens aandacht hieraan geven dat de vergoedingen ook beter en sneller geregeld kunnen worden.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "EenVandaag heeft twee reportages gemaakt over dr. Vogl met patiënten. Bekijk hier de reportages van 14 juni 2011 en 13 augustus 2013"

 • Carla :
  Helaas moest het item wijken voor een reportage over Rita Verdonk.
  Ik heb een mail naar EenVandaag gestuurd met de vraag wanneer het wel uitgezonden wordt.
  Zeer benieuwd.
  • Kees :
   EenVandaag heeft de uitzending dinsdag 13 augustus uitgezonden. Zie links naar beide reportages in artikel hierboven.

   Kees Braam
   webmaster

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

EenVandaag heeft twee reportages >> Algemeen: TACE - Trans Arteriele >> Arteriele chemo embolisatie >> Algemeen: Uitvoerige Nederlandse >> Algemeen: Vergoedingen behandelingen >> Algemeen: Voorlichtingsfilmpjes >> Borstkanker: TACE - Trans >> Carcinoid: TACE - Transarteriële >> Chemosaturatie bij inoperabele >> Darmkanker: overzicht van >>