Sojabonen, tofu en isaflavonen geven een significant preventief effect op lager risico van krijgen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijdsfase voor de overgang. Het effect was niet-significant, maar wel ook nog wel een positief effect bij vrouwen na de overgang. Aldus een zo geheten case controle studie bij 167Japanese vrouwen met al aangetoonde borstkanker en 854 vrouwen met aangetoond geen borstkanker. Belangrijk lijkt deze studie ook voor vrouwen met borstkanker die na operatie of andere vorm van behandelen er alles aan willen doen om een recidief te voorkomen
British Journal of Cancer (2005) 93, 15-22.
doi:10.1038/sj.bjc.6602659 Published online 7 June 2005
Soybean products and reduction of breast cancer risk: a case-control study in Japan
K Hirose1, N Imaeda2, Y Tokudome3, C Goto3, K Wakai1, K Matsuo1, H Ito1, T Toyama4, H Iwata4, S Tokudome5 and K Tajima1
1Division of Epidemiology and Prevention, Aichi Cancer Center Research Institute, 1-1 Kanokoden Chikusa-ku, Nagoya 464-8681, Japan 2Nagoya Women's University, Mizuho-ku, Nagoya 467-8610, Japan
3Nagoya Bunri University, Inazawa 492-8520, Japan
4Department of Breast Surgery, Aichi Cancer Center Hospital, 1-1 Kanokoden, Chikusa-ku, Nagoya 464-8681, Japan
5Department of Health Promotion and Preventive Medicine, Nagoya City University Graduate School of Medical Science, Mizuho-ku, Nagoya 467-8601, Japan
Correspondence to: Dr K Hirose, E-mail: khirose@aichi-cc.jp
Received 21 February 2005; revised 9 May 2005; accepted 9 May 2005; published online 7 June 2005
Components of the Japanese diet, which might contribute to the relatively low breast cancer incidence rates in Japan, have not been clarified in detail. Since soybean products are widely consumed in Japan, a case-control study taking account of the menopausal status was conducted using data from the hospital-based epidemiologic research program at Aichi Cancer Center (HERPACC). In total, 167 breast cancer cases were included and 854 women confirmed as free of cancer were recruited as the control group. Odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (95% CI) were determined by multiple logistic regression analysis. There were reductions in risk of breast cancer associated with high intake of soybean products among premenopausal women. Compared with women in the lowest tertile, the adjusted ORs for top tertile intake of tofu (soybean curd) was 0.49 (95% CI, 0.25-0.95). A significant decrease in premenopausal breast cancer risk was also observed for increasing consumption of isoflavones (OR=0.44; 95% CI, 0.22-0.89 for highest vs lowest tertile; P for trend=0.02). The present study found a statistically inverse association between tofu or isoflavone intake and risk of breast cancer in Japanese premenopausal women, while no statistically significant association was evident with the risk among postmenopausal women.
Gerelateerde artikelen
- Plantaardig dieet plus beweging onder begeleiding tijdens preoperatieve chemo geeft bij operabele borstkankerpatienten stadium I tot III 25 procent meer complete remissies in vergelijking met beste zorg
- Huaier granules, TCM extract van medicinale paddenstoelen, naast en na chemotherapie voor borstkanker triple negatief verbetert overall overleving met 22 procent voor stadium III patienten
- Vetarm dieet met veel groenten en fruit en extra beweging vermindert kans op overlijden aan borstkanker binnen 15 jaar na de diagnose aanzienlijk in vergelijking met standaard voedingspatroon.
- Alcohol in combinatie met het nemen van hormonen verdubbelt het risico op borstkanker nog een keer extra dan alleen door alcoholgebruik
- Antioxidanten, mineralen en vitamines als aanvulling bij borstkanker: een overzicht
- Aspirine elke dag lijkt het risico op een recidief van borstkanker te verkleinen blijkt uit retropostpectieve studie. Artikel geplaatst 3 maart 2010
- BMI: Overgewicht en obesitas hebben geen negatieve invloed op overleving bij vrouwen met hormoongevoelige vormen van borstkanker die ook CDK 4/6 remmers gebruikten
- BMI: Lichaamsgewicht bij diagnose speelt bepalende rol in overlevingskansen voor borstkankerpatiënten vooral voor vroege borstkanker stadium I en IIA.
- Genisteine als aanvulling voor postmenopausale vrouwen bevordert significant botdichtheid en beschermt tegen botverlies, aldus dubbelblinde gerandomiseerde studie en lijkt belangrijk voor borstkankerpatiënten die een hormoontherapie volgen
- Groene thee extract (EFGG) stopt significant groei borstkankercellen blijkt uit gerandomiseerde dierstudies.
- Intraveneus curcumine in combinatie met chemo (paclitaxel) bij borstkankerpatienten met uitgezaaide borstkanker geeft betere respons (plus 23 procent) en lichamelijk welbevinden in vergelijking met een placebo na 12 weken chemokuren copy 1
- Japanse leefstijl en voeding geeft voor Japanese vrouwen met borstkanker 29% grotere overlevingskans (10 jaar) in vergelijking met vrouwen in de USA. Recent studie rapport toegevoegd.
- Lijnzaad stimuleert significant borstkankercel sterfte en heeft therapeutisch positief effect op borsttumormarkers, blijkt uit kleinschalige (32 patiënten) , maar wel gerandomiseerde dubbelblinde placebo gecontroleerde studie
- Melkzuurbacterien - probiotica aanwezig in gezond borstweefsel beschermt vrouwen tegen borstkanker blijkt uit kleinschalige studie copy 2
- Olijfolie verdubbelt effect van Herceptin bij borstkanker en beschermt tegen recidief van borstkanker.
- Sojabonen, tofu en isoflavonen geven een significant preventief effect op lager risico van krijgen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijdsfase voor de overgang
- Vlees: Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang
- Vrouwen die te zwaar zijn (veel en slecht eten), dagelijks alcohol drinken en roken hebben sterk verhoogde kans op recidief van hormoongevoelige borstkanker in tweede borst.
- Visolie: Vrouwen die borstkanker overleven hebben baat bij dagelijks een extra dosis Omega-3 vetten in de vorm van visolie capsules of extra vis eten om chronische vermoeidheid tegen te gaan
- Wetenschappelijke artikelen met een medisch technische analyse over het effect van voeding en natuurlijke voedingssuppletie door drs. E.F.G. Woerlee.
- Zeewier - eetbaar - heeft effect op niveau van oestrogeen bij vrouwen voor de overgang en beinvloedt lengte van menstruatiecyclus welke positief effect kan hebben op risico's van borst- en eierstokkanker.
- Voeding en voedingstoffen bij borstkanker. Een aantal artikelen en studies over effecten van voeding en voedingstoffen als preventie of therapeutisch bij borstkanker bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Sojabonen, tofu en isoflavonen geven een significant preventief effect op lager risico van krijgen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijdsfase voor de overgang"