Sinds kort wordt er in Italië dus een nieuwe techniek gebruikt om zonder operatie (met gesloten huid) tumoren in lever en prostaat te vernietigen door de R.F.A behandeling. Omdat deze techniek niet in Nederland kan worden uitgevoerd, althans niet op de manier waarop dat kan in Italië, zijn ziekenfondsen door het besluit van het Europese Hof d.d. mei 2001, eventueel verplicht deze behandeling volledig te vergoeden. De behandelend oncoloog (ziekenhuis)  in Nederland moet daar dan wel aan meewerken.  Er is daarvoor een speciaal aanvraagformulier (E-111) voor nodig, aan te vragen bij het ziekenfonds. Overigens weten we niet of ook particulier verzekerden hiervoor in aanmerking komen. Een advocaat vertelde mij dat dit zeker het geval zal zijn, maar hebben dit nog niet bevestigd gekregen door anderen.

Wat is R.F.A.? (zie nu ook zeer uitgebreide informatie over R.F.A. op deze pagina).

Radio Frequency Ablation is een techniek waarbij men onder ultra sound begeleiding een soort van naald in de tumor steekt en deze dan d.m.v. hoogfrequente radiogolven verhit ( het magnetron principe ) overlevingskans 37% > 10 jaar !

Helaas wordt deze laatste optie nog niet echt uitgevoerd in Nederland, in de VU wordt wel experimenteel daarmee gewerkt, maar dan door operatie en ‘open buik’ en niet zoals in Italië met ‘gesloten huid.’ Ook in de Radboud Nijmegen wordt het gedaan maar ook daar is het experimenteel en via operatie.

Italië ligt veruit voorop met deze behandeling. Dr Solbiati uit Busto Arsizio ( Milaan ) is de autoriteit op dit gebied. Hij heeft persoonlijk al 450 behandelingen uitgevoerd.
Hij traint mensen uit de hele wereld op deze behandeling en heeft er ook veel over gepubliceerd. Bv. ook deze maand november 2001 is er een workshop en training voor radiologen en oncologen die deze techniek willen leren. Ik weet uit andere bronnen dat Nederlandse radiologen/artsen naar deze training toegaan. Maar durf dit niet met zekerheid te zeggen. Maar hopelijk komt R.F.A. zonder operatie toch heel binnenkort ook in Nederland beschikbaar. Zodra we daar meer over weten houden we u op de hoogte.

R.F.A. wordt uitgevoerd bij tumoren in lever en/of prostaatkanker. De naald gaat door de huid heen onder echobegeleiding, prikt in het midden van de tumor en schroeit als het ware de tumoren weg. In Italië komen alleen mensen met tumoren, uitzaaiingen of primair, met een omvang niet groter dan 4 cm. in aanmerking. In Amerika worden ook grotere tumoren (soms wel met 8 cm. doorsnee), afhankelijk van ligging enz. met R.F.A weggehaald. Ook zijn er beperkingen als de tumor verbonden is aan een cruciaal bloedvat dan schijnt R.F.A niet te kunnen. Voor artsen en radiologen die interesse hebben hebben wij het rechtstreekse adres van dr. Solbiati en dr. Goldstein in Amerika. Mail ons met uw motivatie en wij kunnen u in contact brengen met genoemde artsen/radiologen. Of wij kunnen u de namen geven van de artsen in de VU die hier ook van afweten.
Plaats een reactie ...

Reageer op "8) Wat is precies RFA behandeling en waarom betaalt ziekenfonds?"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

1) Waarom deze pagina? >> 2) Voorgeschiedenis. >> 3) De diagnose en eerste >> 4) Vervolg behandeling >> 5) Tweede en derde >> 6) Radiation Frequency >> 7) Hoe gaat het nu? >> 8) Wat >> 9) Mw. N vertelt >> 10) d.d. >>