Raadpleeg ook literatuurlijsten niet-toxische middelen en behandelingen als preventie van arts-bioloog drs. engelbert Valstar.
21 november 2020: JAMA online 18 november 2020
Vitamine D-suppletie geeft een vermindering van het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. De sterkste afname werd waargenomen bij mensen met een normaal gewicht, volgens een studie die online is gepubliceerd op 18 november online bij JAMA Network Open.
Paulette D. Chandler, MD, MPH, van de Harvard Medical School in Boston, en collega's hebben een follow-up uitgevoerd naar de mogelijke vermindering van het aantal sterfgevallen door kanker die werd gezien in de vitamine D- en omega-3-studie (zie dit artikel) om te onderzoeken of vitamine D de incidentie van gevorderde kanker verminderde en mogelijke beïnvloeding door een body mass index (BMI). De primaire uitkomst voor deze analyse was een samengestelde incidentie van uitgezaaide en fatale invasieve vormen van kanker.
De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die willekeurig werden toegewezen aan of vitamine D of een placebo een statistisch significante vermindering van gevorderde vormen van kanker hadden bij de dianose (uitgezaaid of fataal); 1,7 procent van de 12.927 patiënten uit de vitamine D groep hadden een uitgezaaide vorm van kanker of overlden aan hun kanker, versus 2,1 procent van de 12.944 patiënten uit de placebogroep; hazard ratio, 0,83) .
Bij stratificatie op basis van het BMI werd de afname van incidentele uitgezaaide of fatale kanker gezien voor de vitamine D groep onder degenen met een normale BMI (BMI <25 kg / m2: hazard ratio, 0,62), maar niet statistisch significant bij degenen met overgewicht of obesitas.
Uit het studierapport:
Findings In this secondary analysis of a randomized clinical trial with 25 871 patients, supplementation with vitamin D3 reduced the incidence of advanced (metastatic or fatal) cancer in the overall cohort, with strongest risk reduction in individuals with normal weight and no reduction among individuals with overweight or obesity.
Het studierapport is gratis in te zien in JAMA online, hier het abstract van de studie:
November 18, 2020
JAMA Netw Open. 2020;3(11):e2025850. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.25850
Key Points
Question Does vitamin D3 supplementation reduce the risk of developing advanced (metastatic or fatal) cancer among adults without a diagnosis of cancer at baseline?
Findings In this secondary analysis of a randomized clinical trial with 25 871 patients, supplementation with vitamin D3 reduced the incidence of advanced (metastatic or fatal) cancer in the overall cohort, with strongest risk reduction in individuals with normal weight and no reduction among individuals with overweight or obesity.
Meaning These findings suggest that vitamin D3 may reduce the risk of developing advanced cancer among adults without a diagnosis of cancer at baseline; this protective effect is apparent for those who have normal but not elevated body mass index.
Importance Epidemiologic and trial data suggest that vitamin D supplementation may reduce metastatic cancer and cancer mortality, reflecting shared biological pathways.
Objective To follow up on the possible reduction in cancer death in the Vitamin D and Omega-3 Trial (VITAL) with an evaluation of whether vitamin D reduces the incidence of advanced (metastatic or fatal) cancer and an examination possible effect modification by body mass index.
Design, Setting, and Participants VITAL is a randomized, double-blind, placebo-controlled, 2 × 2 factorial clinical trial of vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) and marine omega-3 fatty acids (1 g/d). This multicenter clinical trial was conducted in the United States; participants included men aged 50 years or older and women aged 55 years or older who were free of cancer and cardiovascular disease at baseline. Randomization took place from November 2011 through March 2014, and study medication ended on December 31, 2017. Data for this secondary analysis were analyzed from November 1, 2011, to December 31, 2017.
Interventions Vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) and marine omega-3 fatty acids (1 g/d) supplements.
Main Outcomes and Measures For the present analysis, the primary outcome was a composite incidence of metastatic and fatal invasive total cancer, because the main VITAL study showed a possible reduction in fatal cancer with vitamin D supplementation and effect modification by body mass index (BMI; calculated as weight in kilograms divided by height in meters squared) for total cancer incidence reduction for individuals with normal BMI, but not for individuals with overweight or obesity. Secondary analyses included examination of BMI (<25, 25 to < 30, and ≥30) as effect modifiers of the observed associations.
Results Among 25 871 randomized VITAL participants (51% female; mean age, 67.1 [7.1] years), 1617 were diagnosed with invasive cancer over a median intervention period of 5.3 years (range, 3.8-6.1 years). As previously reported, no significant differences for cancer incidence by treatment arm were observed. However, a significant reduction in advanced cancers (metastatic or fatal) was found for those randomized to vitamin D compared with placebo (226 of 12 927 assigned to vitamin D [1.7%] and 274 of 12 944 assigned to placebo [2.1%]; HR, 0.83 [95% CI, 0.69-0.99]; P = .04). When stratified by BMI, there was a significant reduction for the vitamin D arm in incident metastatic or fatal cancer among those with normal BMI (BMI<25: HR, 0.62 [95% CI, 0.45-0.86]) but not among those with overweight or obesity (BMI 25-<30: HR, 0.89 [95% CI, 0.68-1.17]; BMI≥30: HR, 1.05 [95% CI, 0.74-1.49]) (P = .03 for interaction by BMI).
Conclusions and Relevance In this randomized clinical trial, supplementation with vitamin D reduced the incidence of advanced (metastatic or fatal) cancer in the overall cohort, with the strongest risk reduction seen in individuals with normal weight.
Trial Registration ClinicalTrials.gov Identifier: NCT01169259
1.
Keum N, Lee DH, Greenwood DC, Manson JE, Giovannucci E. Vitamin D supplementation and total cancer incidence and mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials.
Ann Oncol. 2019;30(5):733-743. doi:
10.1093/annonc/mdz059PubMedGoogle ScholarCrossref
4.
Institute of Medicine Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium. Ross AC, Taylor CL, Yaktine AL, Del Valle HB, eds. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academies Press; 2011.
7.
Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data.
BMJ. 2017;356:i6583. doi:
10.1136/bmj.i6583PubMedGoogle ScholarCrossref
13.
Woodall MJ, Neumann S, Campbell K, Pattison ST, Young SL. The effects of obesity on anti-cancer immunity and cancer immunotherapy.
Cancers (Basel). 2020;12(5):E1230. doi:
10.3390/cancers12051230PubMedGoogle Scholar
14.
Cuyàs E, Verdura S, Martin-Castillo B, et al. Tumor cell-intrinsic immunometabolism and precision nutrition in cancer immunotherapy.
Cancers (Basel). 2020;12(7):E1757. doi:
10.3390/cancers12071757PubMedGoogle Scholar
18.
Fritz AG, Percy C, Jack A, et al International Classification of Diseases for Oncology (ICD-O), Third Edition. Geneva: World Health Organization; 2000.
19.
Ng K, Nimeiri HS, McCleary NJ, et al. Effect of high-dose vs standard-dose vitamin D3 supplementation on progression-free survival among patients with advanced or metastatic colorectal cancer: the SUNSHINE randomized clinical trial.
JAMA. 2019;321(14):1370-1379. doi:
10.1001/jama.2019.2402ArticlePubMedGoogle ScholarCrossref
21.
Díaz GD, Paraskeva C, Thomas MG, Binderup L, Hague A. Apoptosis is induced by the active metabolite of vitamin D3 and its analogue EB1089 in colorectal adenoma and carcinoma cells: possible implications for prevention and therapy.
Cancer Res. 2000;60(8):2304-2312.
PubMedGoogle Scholar
22.
Scaglione-Sewell BA, Bissonnette M, Skarosi S, Abraham C, Brasitus TA. A vitamin D3 analog induces a G1-phase arrest in CaCo-2 cells by inhibiting cdk2 and cdk6: roles of cyclin E, p21Waf1, and p27Kip1.
Endocrinology. 2000;141(11):3931-3939. doi:
10.1210/endo.141.11.7782PubMedGoogle ScholarCrossref
24.
Han J, Guo X, Yu X, et al. 25-hydroxyvitamin D and total cancer incidence and mortality: a meta-analysis of prospective cohort studies.
Nutrients. 2019;11(10):E2295. doi:
10.3390/nu11102295PubMedGoogle Scholar
25.
Yuan C, Sato K, Hollis BW, et al. Plasma 25-hydroxyvitamin D levels and survival in patients with advanced or metastatic colorectal cancer: findings from CALGB/SWOG 80405 (Alliance).
Clin Cancer Res. 2019;25(24):7497-7505. doi:
10.1158/1078-0432.CCR-19-0877
30.
Drincic AT, Armas LA, Van Diest EE, Heaney RP. Volumetric dilution, rather than sequestration best explains the low vitamin D status of obesity.
Obesity (Silver Spring). 2012;20(7):1444-1448. doi:
10.1038/oby.2011.404PubMedGoogle ScholarCrossref
32.
Moslehi N, Shab-Bidar S, Mirmiran P, Hosseinpanah F, Azizi F. Determinants of parathyroid hormone response to vitamin D supplementation: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.
Br J Nutr. 2015;114(9):1360-1374. doi:
10.1017/S0007114515003189PubMedGoogle ScholarCrossref
33.
Lotito A, Teramoto M, Cheung M, Becker K, Sukumar D. Serum parathyroid hormone responses to vitamin D supplementation in overweight/obese adults: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials.
Nutrients. 2017;9(3):E241. doi:
10.3390/nu9030241PubMedGoogle Scholar
34.
Rothwell PM, Cook NR, Gaziano JM, et al. Effects of aspirin on risks of vascular events and cancer according to bodyweight and dose: analysis of individual patient data from randomised trials.
Lancet. 2018;392(10145):387-399. doi:
10.1016/S0140-6736(18)31133-4PubMedGoogle ScholarCrossref
36.
Haidari F, Abiri B, Iravani M, et al. Effects of vitamin D and omega-3 fatty acids co-supplementation on inflammatory biomarkers, tumor marker CEA, and nutritional status in patients with colorectal cancer: a study protocol for a double blind randomized controlled trial.
Trials. 2019;20(1):682. doi:
10.1186/s13063-019-3719-3PubMedGoogle ScholarCrossref
.
preventie, vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d), visolie, uitgezaaide vormen van kanker, obese, BMI, JAMA, placebo gecontroleerde studie
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil"