Wie dagelijks calciumrijke voeding eet en / of calcium voedingssupplementen neemt verlaagt daarmee het risico op het krijgen van darmkanker aanzienlijk. Dat blijkt uit een analyse van de National Institutes of Health–AARP Diet and Health Study na een follow-up van ruim 18 jaar bij totaal 471,396 mensen in de leeftijd van 50 tot 71 jaar die bij aanvang van de studie geen aantoonbare darmkanker hadden.
Het verschil tussen veel en weinig calcium gebruik was aanzienlijk tussen weinig en veel gebruik van calcium met gemiddeld 29 procent minder kans op het krijgen van darmkanker, zowel in het bovenste deel van de darmen als in het middengedeelte als in het laatste gedeelte van de darmen. De resultaten lieten dezelfde percentages zien bij zowel de mannen als vrouwen in de leeftijd van 50 tot 71 jaar bij aanvang van de studie met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar.
Uit het studierapport de vertaalde belangrijkste conclusies:
- Gedurende meer dan 7,3 miljoen persoonsjaren van follow-up (mediaan, 18,4 jaar), waren er 10.618 eerste primaire darmkankergevallen.
- Deelnemers in het hoogste kwintiel van totale calciuminname (2056 mg/dag voor vrouwen, 1773 mg/dag voor mannen) hadden een 29% lager risico op darmkanker (gevarenratio , 0,71) dan degenen in het laagste kwintiel (401 mg/dag voor vrouwen, 407 mg/dag voor mannen).
- De omgekeerde associatie werd waargenomen op alle tumorlocaties, inclusief de proximale darm (HR, 0,75), distale darm (HR, 0,73) en rectum (HR, 0,61).
- Zuivelproducten, niet-zuivelproducten en aanvullende calciumbronnen droegen allemaal bij aan risicoreductie.
- Over het geheel genomen was er voor elke extra 300 mg/d in totaal, dieet- en supplementaire calciuminname, respectievelijk een afname van 8%, 10% en 5% in risico op darmkanker. Bij zwarte personen was er respectievelijk een afname van 32%, 36% en 19% in risico op darmkanker.
Het volledige studierapport dat is gepubliceerd in JAMA is gratis in te zien. Klik daarvoor op de titel van het abstract.
Gerelateerde artikelen
- Calciumrijke voeding en calcium voedingssupplementen blijken darmkanker met tot 29 procent te kunnen voorkomen, bewijst de NIH-AARP Diet en Health Study na follow-up van ruim 18 jaar
- AI - Kunstmatige Intelligentie spoort 40 procent meer darmpoliepen op dan gespecialiseerde artsen. Blijkt uit internationaal onderzoek van de Radboud universiteit
- Darmkanker wordt vaker ontdekt in vroeg stadium, minder operaties zijn nodig en overall is er een betere overleving. Blijkt uit IKNL rapport over bevolkingsonderzoek darmkanker
- Leefstijl, zoals rookstatus, alcoholgebruik, body mass index (BMI) en fysieke activiteit hebben grote invloed op wel of geen darmkanker krijgen.
- Vegetarisch dieet en dan vooral een vegetarisch dieet met wel vis vermindert sterk het risico op darmkanker en rectumkanker in vergelijking met een niet vegetarisch dieet
- Gemuteerde stamcellen in de darmen gebruiken slim mechanisme en zijn vaak oorzaak van darmkanker ontdekten onderzoekers aan het UMC Amsterdam
- Escherichia coli bacterie, een gewone veel voorkomende bacterie, zou darmkanker kunnen veroorzaken, aldus prof. dr. Hans Clevers na studie bij zelf gekweekte darmen en vergelijking met darmtumoren van darmkankerpatienten
- Berberine blijkt veilig en effectief te zijn bij het verminderen van het risico op recidief na operatie van darmpoliepen (47 vs 36 procent). Aldus placebo gecontroleerde fase III studie
- Omgevingsfactoren, genetische varianten en familiegeschiedenis samen blijken de beste resultaten te geven bij het voorspellen van het krijgen van darmkanker.
- Jaarlijkse ontlastingstest (FIT) als controle na verwijdering van poliepen is stukken goedkoper dan coloscopie maar mist 30 tot 70 procent een ontstaan van recidief van darmkanker
- Fecale Immunochemische Test - FIT - blijkt 90 procent nauwkeurig in voorspellen van wel of geen darmkanker. copy 1
- 29 procent stijging van darmkanker bij mannen in Engeland over de laatste 35 jaar. Bij vrouwen is slechts een stijging van 6 procent te zien.
- Darmkanker: Een periodieke colonoscopie - inwendig darmonderzoek - vermindert het risico op darmkanker stadium IIB of hoger met 70%. copy 1
- Alcohol gebruik geeft behoorlijk groot risico op darmkanker blijkt uit grote meta analyse.
- aspirine ter voorkoming van kanker of een recidief van kanker: een overzicht van studies met aspirine
- Fruit en groenten vermindert risico op darmkanker significant voor niet rokers. Bij rokers heeft fruit en groenten eten geen aantoonbaar effect . Aldus grote Europese Prospectieve studie.
- Multivitamines genomen over langere tijd - tien jaar of meer - geeft 30 procent minder risico op darmkanker, aldus epidemologische studie.
- Roken, rood vlees en alcohol zijn grote veroorzakers van dikke darmkanker. Zeker als deze alle drie tegelijk worden gebruikt
- Rood vlees geeft significant groter risico op spijsverteringskanker en slokdarmkanker, aldus grote prospectieve studie onder meer dan 500.000 volwassenen in 10 Europese landen.
- Preventie - darmkanker: wat kunt u er zelf aan doen om vormen van spijsverteringskanker, darmkanker te voorkomen. Hier een aantal artikelen en studies over de risico factoren
Plaats een reactie ...
Reageer op "Calciumrijke voeding en calcium voedingssupplementen blijken darmkanker met tot 29 procent te kunnen voorkomen, bewijst de NIH-AARP Diet en Health Study na follow-up van ruim 18 jaar"