31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op (darm) kanker. Klik hier voor nieuwste studiegegevens
21 april 2009: Bron: 1: Am J Clin Nutr. 2009 Apr 1.
Een grote prospectieve Europese studie heeft uitgewezen dat wie regelmatig fruit en groenten eet en niet rookt of is gestopt met roken dat die beduidend minder kans op het ontwikkelen van darmkanker heeft. Dit effect blijkt niet op te gaan voor mensen die toch blijven roken.
Fruit, vegetables, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.
BACKGROUND: A high consumption of fruit and vegetables is possibly associated with a decreased risk of colorectal cancer (CRC). However, the findings to date are inconsistent.
OBJECTIVE: We examined the relation between self-reported usual consumption of fruit and vegetables and the incidence of CRC.
DESIGN: In the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), 452,755 subjects (131,985 men and 320,770 women) completed a dietary questionnaire in 1992-2000 and were followed up for cancer incidence and mortality until 2006. A multivariate Cox proportional hazard model was used to estimate adjusted hazard ratios (HRs) and 95% CIs.
RESULTS: After an average follow-up of 8.8 y, 2,819 incident CRC cases were reported. Consumption of fruit and vegetables was inversely associated with CRC in a comparison of the highest with the lowest EPIC-wide quintile of consumption (HR: 0.86; 95% CI: 0.75, 1.00; P for trend = 0.04), particularly with colon cancer risk (HR: 0.76; 95% CI: 0.63, 0.91; P for trend < 0.01). Only after exclusion of the first 2 y of follow-up were these findings corroborated by calibrated continuous analyses for a 100-g increase in consumption: HRs of 0.95 (95% CI: 0.91, 1.00; P = 0.04) and 0.94 (95% CI: 0.89, 0.99; P = 0.02), respectively. The association between fruit and vegetable consumption and CRC risk was inverse in never and former smokers, but positive in current smokers. This modifying effect was found for fruit and vegetables combined and for vegetables alone (P for interaction < 0.01 for both).
CONCLUSIONS: These findings suggest that a high consumption of fruit and vegetables is associated with a reduced risk of CRC, especially of colon cancer. This effect may depend on smoking status.
PMID: 19339391 [PubMed - as supplied by publisher]
Gerelateerde artikelen
- Darmkanker wordt vaker ontdekt in vroeg stadium, minder operaties zijn nodig en overall is er een betere overleving. Blijkt uit IKNL rapport over bevolkingsonderzoek darmkanker
- AI - Kunstmatige Intelligentie spoort 40 procent meer darmpoliepen op dan gespecialiseerde artsen. Blijkt uit internationaal onderzoek van de Radboud universiteit
- Leefstijl, zoals rookstatus, alcoholgebruik, body mass index (BMI) en fysieke activiteit hebben grote invloed op wel of geen darmkanker krijgen.
- Vegetarisch dieet en dan vooral een vegetarisch dieet met wel vis vermindert sterk het risico op darmkanker en rectumkanker in vergelijking met een niet vegetarisch dieet
- Gemuteerde stamcellen in de darmen gebruiken slim mechanisme en zijn vaak oorzaak van darmkanker ontdekten onderzoekers aan het UMC Amsterdam
- Escherichia coli bacterie, een gewone veel voorkomende bacterie, zou darmkanker kunnen veroorzaken, aldus prof. dr. Hans Clevers na studie bij zelf gekweekte darmen en vergelijking met darmtumoren van darmkankerpatienten
- Berberine blijkt veilig en effectief te zijn bij het verminderen van het risico op recidief na operatie van darmpoliepen (47 vs 36 procent). Aldus placebo gecontroleerde fase III studie
- Omgevingsfactoren, genetische varianten en familiegeschiedenis samen blijken de beste resultaten te geven bij het voorspellen van het krijgen van darmkanker.
- Jaarlijkse ontlastingstest (FIT) als controle na verwijdering van poliepen is stukken goedkoper dan coloscopie maar mist 30 tot 70 procent een ontstaan van recidief van darmkanker
- Fecale Immunochemische Test - FIT - blijkt 90 procent nauwkeurig in voorspellen van wel of geen darmkanker. copy 1
- 29 procent stijging van darmkanker bij mannen in Engeland over de laatste 35 jaar. Bij vrouwen is slechts een stijging van 6 procent te zien.
- Darmkanker: Een periodieke colonoscopie - inwendig darmonderzoek - vermindert het risico op darmkanker stadium IIB of hoger met 70%. copy 1
- Alcohol gebruik geeft behoorlijk groot risico op darmkanker blijkt uit grote meta analyse.
- aspirine ter voorkoming van kanker of een recidief van kanker: een overzicht van studies met aspirine
- Fruit en groenten vermindert risico op darmkanker significant voor niet rokers. Bij rokers heeft fruit en groenten eten geen aantoonbaar effect . Aldus grote Europese Prospectieve studie.
- Multivitamines genomen over langere tijd - tien jaar of meer - geeft 30 procent minder risico op darmkanker, aldus epidemologische studie.
- Roken, rood vlees en alcohol zijn grote veroorzakers van dikke darmkanker. Zeker als deze alle drie tegelijk worden gebruikt
- Rood vlees geeft significant groter risico op spijsverteringskanker en slokdarmkanker, aldus grote prospectieve studie onder meer dan 500.000 volwassenen in 10 Europese landen.
- Preventie - darmkanker: wat kunt u er zelf aan doen om vormen van spijsverteringskanker, darmkanker te voorkomen. Hier een aantal artikelen en studies over de risico factoren
Plaats een reactie ...
Reageer op "Fruit en groenten vermindert risico op darmkanker significant voor niet rokers. Bij rokers heeft fruit en groenten eten geen aantoonbaar effect . Aldus grote Europese Prospectieve studie."