13 maart 2024: Lees ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/ai-kunstmatige-intelligentie-spoort-40-procent-meer-darmpoliepen-op-dan-gespecialiseerde-artsen-blijkt-uit-internationaal-onderzoek-van-de-radboud-universiteit.html

13 maart 2024: Bron: IKNL

Uit een update van het IKLN bevolkingsonderzoek darmkanker komen hele mooie resultaten. Zie dit persbericht van het IKNL. Grafieken staan in rapport: Naar het rapport

Darmkanker: vaker ontdekt in vroeg stadium, minder operaties en betere overleving

Darmkanker wordt vaker in een vroeg stadium opgespoord, en steeds vaker wordt een minder ingrijpende behandeling toegepast.  De laatste jaren is daarnaast een dalende trend te zien in het aantal darmkankerdiagnoses en de prognose van de ziekte is verbeterd. Dat blijkt uit het trendrapport ‘Dikkedarm- en endeldarmkanker in Nederland’ dat het Integraal Kankercentrum Nederland vandaag publiceert.

Met 12.000 diagnoses is darmkanker een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Sinds 2014 worden Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het  bevolkingsonderzoek darmkanker. (grafieken staan in het persbericht en rapport)

Nog een citaat:

Vaker ontdekt in gunstiger stadium

De effecten van het bevolkingsonderzoek darmkanker zijn duidelijk terug te zien in het trendrapport. In 2014 en 2015 is er eerst een toename van nieuwe darmkankerdiagnoses: dat komt omdat tumoren die nog geen klachten geven eerder zijn ontdekt in het bevolkingsonderzoek. Doordat er ook veel poliepen zijn weggehaald, zijn deze in latere jaren niet doorgegroeid tot darmkanker. Vanaf 2016 is een dalende trend in het aantal diagnoses te zien. 
Als darmkanker in een vroeger stadium wordt ontdekt, is het vaak beter te behandelen. De laatste jaren wordt darmkanker vaker in een gunstiger stadium ontdekt, vooral binnen de leeftijdsgroep van 55-75 jaar. (grafieken staan in het persbericht en rapport)

En nog een citaat:

Overleving toegenomen

Van alle mensen die in 2010 de diagnose darmkanker kregen, was na 5 jaar nog 61 procent in leven. Inmiddels is dat percentage hoger. Van alle mensen die in 2017 de diagnose darmkanker kregen leefde in 2022 71 procent. De 5-jaarsoverleving nam dus toe met 10 procent. Dit is onder andere een effect van het bevolkingsonderzoek, waardoor tumoren in een vroeger stadium gediagnosticeerd zijn en de prognose beter is. (grafieken staan in het persbericht en rapport)

Bekijk het rapport 'Dikkedarm- en endeldarmkanker in Nederland' (pdf) met feiten, cijfers, trends en ontwikkelingen over de incidentie, overleving en behandeltrends.>>>>>>>lees verder

Klik hier voor het volledige rapport: Naar het rapport


Plaats een reactie ...

Reageer op "Darmkanker wordt vaker ontdekt in vroeg stadium, minder operaties zijn nodig en overall is er een betere overleving. Blijkt uit IKNL rapport over bevolkingsonderzoek darmkanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Darmkanker wordt vaker ontdekt >> AI - Kunstmatige Intelligentie >> Leefstijl, zoals rookstatus, >> Vegetarisch dieet en dan vooral >> Gemuteerde stamcellen in de >> Escherichia coli bacterie, >> Berberine blijkt veilig en >> Omgevingsfactoren, genetische >> Jaarlijkse ontlastingstest >> Fecale Immunochemische Test >>