Ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak kunt u lezen onder uw verhaal - patienten ervaringen. Ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak kunt u bekjken op videofilmpjes als u hier klikt of op de knop video linksbovenaan deze pagina. Voorlichtingsfilmpjes over bepaalde vormen van complementaire aanpak kunt u bekijken op de website van het SNFK - Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker.
3 november 2008: D-Alpha-tocopherol een vorm van vitamine E dat veel in ons voedsel voorkomt blijkt preventief te werken op het risico op het krijgen van longkanker (35 tot 50%) . Dit blijkt uit een gerandomiseerde studie waarbij de verschillende vormen van vitamine E werden onderzocht op hun effect bij preventie van longkanker. De andere vormen van vitamine E gaven wel wat minder risico op longkanker maar niet significant. Bedenk hierbij dat bij het voorkomen van een recidief dus ook deze vorm van vitamine E (D-Alpha-tocopherol ) wel eens goed zou kunnen helpen. Raadpleeg daarvoor echter altijd een goed gekwalificeerd orthomoleculair arts. Hier het abstract van de studie waarvan het volledige studieverslag ook beschikbaar is.
1: Int J Cancer. 2008 Sep 1;123(5):1173-80.
Dietary alpha-, beta-, gamma- and delta-tocopherols in lung cancer risk.
Department of Epidemiology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, TX 77030, USA.
Studies of vitamin E and cancer have focused on the alpha-tocopherol form of the vitamin. However, other forms of vitamin E, in particular gamma-tocopherol may have unique mechanistic characteristics relevant to lung cancer prevention. In an ongoing study of 1,088 incident lung cancer cases and 1,414 healthy matched controls, we studied the associations between 4 tocopherols (alpha-, beta-, gamma-, and delta-tocopherol) in the diet and lung cancer risk. Using multiple logistic regression analysis, the adjusted odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (CI) of lung cancer for increasing quartiles of dietary alpha-tocopherol intake were 1.0, 0.63 (0.50-0.79), 0.58 (0.44-0.76) and 0.39 (0.28-0.53), respectively (p-trend < 0.0001). For dietary intake of beta-tocopherol, the OR and 95% CI for all subjects were: 1.0, 0.79 (0.63-0.98), 0.59 (0.45-0.78) and 0.56 (0.42-0.74), respectively (p-trend < 0.0001). Similar results for dietary gamma-tocopherol intake were observed: 1.0, 0.84 (0.67-1.06), 0.76 (0.59-0.97) and 0.56 (0.42-0.75), respectively (p- trend = 0.0002). No significant association between delta-tocopherol intake and lung cancer risk was detected. When the 4 tocopherols were summed as total tocopherol intake, a monotonic risk reduction was also observed. When we entered the other tocopherols in our model, only the association with dietary alpha-tocopherol intake remained significant; i.e., increasing intake of dietary alpha-tocopherol accounted for 34-53% reductions in lung cancer risk. To the best of our knowledge, this is the first report of the independent associations of the 4 forms of dietary tocopherol (alpha-, beta-, gamma- and delta-tocohperol) on lung cancer risk. Given the limitations with case-control studies, these findings need to be confirmed in further investigations.
PMID: 18546288 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Gerelateerde artikelen
- Bevolkingsonderzoek via CT-scan zal longkanker sneller ontdekken en daardoor veel levens redden schrijven longkankerspecialisten in The Lancet
- AI-algoritmen (Kunstmatige intelligentie) ontdekken kankerknobbeltjes op de longen die radiologen nog niet kunnen waarnemen en kan belangrijk zijn om patienten eerder en succesvol te behandelen
- Ademtest via electronische neus ruikt niet-kleincellige longkanker blijkt uit nieuwe studie van Sharina Kort aan het Medisch Spectrum Twente (MST)
- Luchtvervuiling lijkt voornaamste oorzaak van longkanker bij mensen die nog nooit hadden gerookt.
- Westers dieet met voeding met slechte (snel opneembaar) koolhydraten geeft ruim 50 procent meer risico op longkanker bij niet rokers dan mediterraan dieet met goede koolhydraten (langzaam opneembaar)
- Rauwe knoflook zou de de kans op longkanker (44%) sterk verminderen. Blijkt uit groot Chinees onderzoek copy 1
- Preventie longkanker: Regelmatige controle met CT-scan in vergelijking met controle d.m.v. longfoto geeft 20 procent minder sterfgevallen aan longkanker. Blijkt uit grote langjarige studie bij ruim 50.000 mensen van een risicogroep van zware rokers.
- Tiotropium Respimat zachte nevel inhalator (SMI) vergroot de kans op vroegtijdig overlijden met 30 procent voor mensen met COPD in vergelijking met degenen die een tiotropium droog poeder inhalator (HandiHalereen) gebruiken.
- Longkanker: D-Alpha-tocopherol een vorm van vitamine E dat veel in ons voedsel voorkomt blijkt preventief te werken op het risico op het krijgen van longkanker
- Longkanker: Zelfs minder roken en dus niet helemaal stoppen en een voedingspatroon met veel groenten en fruit vermindert kans op longkanker met tientallen procenten, aldus twee prospectieve studies
- Longkanker: Cadmium in urine bij rokers en voormalige rokers voorspelt slechtere longfuncties en wellicht ook longkanker.
- Longkanker: Cadmium veroorzaakt significant meer longkanker bij bevolking in Noord-België
- Longkanker: 80% van alle longkanker in risciogroepen zou kunnen worden voorkomen en tijdig genezen als er op tijd een CT scan zou worden gemaakt.
- Longkanker: Radongas in woningen veroorzaakt 1000 doden door longkanker per jaar.
- Longkanker: Gevarieerd groenten en fruit eten voorkomt longkanker, aldus grote Europese studie, al is stoppen met roken veruit het beste om longkanker en andere vormen van kanker te voorkomen.
- Preventie van longkanker, een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Longkanker: D-Alpha-tocopherol een vorm van vitamine E dat veel in ons voedsel voorkomt blijkt preventief te werken op het risico op het krijgen van longkanker"