Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.
En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven:
20 maart 2016: Bron: doi: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0765 Cancer Epidemiol Biomarkers Prev March 2016 25; 532
Wie in het dagelijks leven een voedingspatroon heeft met voeding met een zogeheten hoge glycemische index, (koolhydraten worden snel omgezet in glucose en komen snel in het bloed) vergroot daarmee het risico specifiek op longkanker met 50 procent of meer in vergelijking met een voedingspatroon met een lage glycemische index (langzaam opneembare koolhydraten. Bij niet rokers en bij mensen met een lage opleiding was het verschil het grootst. Dit blijkt uit een epidemiologische studie uitgevoerd door The University of Texas MD Anderson Cancer Center bij blanke mensen.
De studie is gepresenteerd door Stephanie Melkonian MD en gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Op de website van het Diabetes Fonds staat een lijst van eten en drinken met de waarden uit de glycemische index
Deze studie is volgens de onderzoekers de grootste studie naar het effect van dieet op basis van de glycemische index in relatie tot het risico op longkanker. Meestal wordt roken gerelateerd aan roken maar nu bljkt ook dat een westers dieet ook bij niet rokers en bij mensen met een lage opleiding voor grote risico's zorgt op specifiek longkanker. (Een westers dieet zorgt natuurlijk ook voor grotere risico's op andere vormen van kanker, op diabetes enz.)
Xifeng Wu, MD, PhD, Professor of Epidemiology at MD Anderson zegt diëten met veel fruit en groenten verminderen het riscio op longkanker, daarentegen geeft een dieet van rood vlees, verzadigde vetten en zuivelproducten het risico op het krijgen van longkanker.
De Glycemische index is een meting van de kwaliteit van koolhydraten. hoe sneller het voedsel na het eten te zien is in bepaalde bloedspiegels. Hoe sneller de reactie is te zien in het bleod hoe hoger een glycemische waarde, hoe langer het duurt hoe lager.
“Diëten hoog scorend in de glycemische index resulteren in hogere waarden van glucose en insuline in het bloeden bevorderen de zogeheten insuline gelijkende groei factoren,” zegt dr. Stephanie Melkonian. “Eerder onderzoek suggereert dat verhoogde insuline gelijkende groei factoren gerelateerd zijn aan een verhoogd risico op longkanker. Maar tot nu toe was onduidelijk wat dan precies de relatie is tussen de glycemische index en het risico op longkanker.”
Studieopzet:
1,905 patiënten van het MD Anderson ziekenhuis, nieuw gediagnosteerd met longkanker en 2,413 gezonde mensen uit de Kelsey-Seybold clinics namen deel aan deze studie. De deelnemers rapporteerden zelf aan de hand van vragenlijsten over hun dieet gewoontes uit het verleden en hun geschiedenis van ziekten. De voedings glycemische index en de glycemische lading werd vastgesteld en ingedeeld op basis van de voedings glycemische waarden en de mensen werden ingedeeld in 5 verschillende groepen gebaseerd op die glycemische index waarden en lading.
Resultaten in relatie tot longkanker:
“We zagen algemeen een 49% verhoogd risico op longkanker bij die mensen die het hoogste scoorden in de glycemische index in vergelijking met die mensen het laagst in de glycemische index.” aldus studieleider Dr. Wu. “De relatie was het sterkst bij niet rokers, met een diagnose van plaveisel carcinomen of bij mensen die minder dan 12 jaar onderwijs hadden gehad.”
“Interessant is dat de hoeveelheid van koolhydraten geen verschil liet zien maar wel de kwaliteit van de koolhydraten die invloed hadden op het risico op longkanker,” zegt Dr. Wu.
In een aparte analyse vonden de onderzoekers dat bij niet rokers het verschil het grootst was dan bij rokers. Maar dat is te verklaren omdat roken een hele grote risico factor is om longkanker te krijgen. Onder rokers was het verschil 31%, onder niet rokers ruim 50%. Ook onder mensen met weinig odnerwijs en hoog scorend in de glycemische indexe was het risico tussen hoog en laag scorend op de glycemische index 92% tegenover 33% bij de groep mensen met meer dan 12 jaar onderwijs, zegt Dr. Wu.
De auterus zeggen dat dieet adviezen in ieder geval in zou moeten houden dat mensen wordt afgeraden om bv. wit brood, cornflakes en witte rijst te eten en te vervangen voor volkoren producten en volkoren pasta.
Conclusie:
“De resultaten uit deze studie suggereren dat naast een gezonde leefstijl, zoals niet roken, gelimiteerde alcohol consumptie en fysiek actief ook een dieet met eten en drinken, laag scorend op de glycemische index, het risico op longkanker kan verminderen,” aldus Dr. Wu namens de onderzoekers.
Het volledige studierapport: Glycemic Index, Glycemic Load, and Lung Cancer Risk in Non-Hispanic Whites kunt u inzien via een speciale aanvraag voor open access.
Hier het abstract van de studie:
Consuming a diet with a high glycemic index was independently associated with an increased risk of developing lung cancer in non-Hispanic whites
Glycemic Index, Glycemic Load, and Lung Cancer Risk in Non-Hispanic Whites
- Stephanie C. Melkonian1,
- Carrie R. Daniel1,
- Yuanqing Ye1,
- Jeanne A. Pierzynski1,
- Jack A. Roth2, and
- Xifeng Wu1,*
+ Author Affiliations
- ↵*Corresponding Author:
Xifeng Wu, Department of Epidemiology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Unit 1340, 1155 Pressler Boulevard, Houston, TX 77030. Phone: 713-745-2485; Fax: 713-792-4657; E-mail: xwu@mdanderson.org
Abstract
Background: Postprandial glucose (PPG) and insulin responses play a role in carcinogenesis. We evaluated the association between dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL), markers of carbohydrate intake and PPG, and lung cancer risk in non-Hispanic whites.
Methods: GL and GI were assessed among 1,905 newly diagnosed lung cancer cases recruited from the University of Texas MD Anderson Cancer Center (Houston, TX) and 2,413 healthy controls recruited at Kelsey-Seybold Clinics (Houston, TX). We assessed associations between quintiles of GI/GL and lung cancer risk and effect modification by various risk factors. ORs and 95% confidence intervals (CI) were estimated using multivariable logistic regression.
Results: We observed a significant association between GI [5th vs. 1st quintile (Q) OR = 1.49; 95% CI, 1.21–1.83; Ptrend <0.001] and lung cancer risk and GIac (5th vs. 1st Q OR = 1.48; 95% CI, 1.20–1.81; Ptrend = 0.001) and lung cancer risk. We observed a more pronounced association between GI and lung cancer risk among never smokers (5th vs. 1st Q OR = 2.25; 95% CI, 1.42–3.57), squamous cell carcinomas (SCC; 5th vs. 1st Q OR = 1.92; 95% CI, 1.30–2.83), and those with less than 12 years of education (5th vs. 1st Q OR = 1.75; 95% CI, 1.19–2.58, Pinteraction = 0.02).
Conclusion: This study suggests that dietary GI and other lung cancer risk factors may jointly and independently influence lung cancer etiology.
Impact: Understanding the role of GI in lung cancer could inform prevention strategies and elucidate biologic pathways related to lung cancer risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 25(3); 532–9. ©2016 AACR.
Footnotes
-
Note: Supplementary data for this article are available at Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention Online (http://cebp.aacrjournals.org/).
- Received July 13, 2015.
- Revision received December 14, 2015.
- Accepted January 1, 2016.
- ©2016 American Association for Cancer Research.
Gerelateerde artikelen
- Bevolkingsonderzoek via CT-scan zal longkanker sneller ontdekken en daardoor veel levens redden schrijven longkankerspecialisten in The Lancet
- AI-algoritmen (Kunstmatige intelligentie) ontdekken kankerknobbeltjes op de longen die radiologen nog niet kunnen waarnemen en kan belangrijk zijn om patienten eerder en succesvol te behandelen
- Ademtest via electronische neus ruikt niet-kleincellige longkanker blijkt uit nieuwe studie van Sharina Kort aan het Medisch Spectrum Twente (MST)
- Luchtvervuiling lijkt voornaamste oorzaak van longkanker bij mensen die nog nooit hadden gerookt.
- Westers dieet met voeding met slechte (snel opneembaar) koolhydraten geeft ruim 50 procent meer risico op longkanker bij niet rokers dan mediterraan dieet met goede koolhydraten (langzaam opneembaar)
- Rauwe knoflook zou de de kans op longkanker (44%) sterk verminderen. Blijkt uit groot Chinees onderzoek copy 1
- Preventie longkanker: Regelmatige controle met CT-scan in vergelijking met controle d.m.v. longfoto geeft 20 procent minder sterfgevallen aan longkanker. Blijkt uit grote langjarige studie bij ruim 50.000 mensen van een risicogroep van zware rokers.
- Tiotropium Respimat zachte nevel inhalator (SMI) vergroot de kans op vroegtijdig overlijden met 30 procent voor mensen met COPD in vergelijking met degenen die een tiotropium droog poeder inhalator (HandiHalereen) gebruiken.
- Longkanker: D-Alpha-tocopherol een vorm van vitamine E dat veel in ons voedsel voorkomt blijkt preventief te werken op het risico op het krijgen van longkanker
- Longkanker: Zelfs minder roken en dus niet helemaal stoppen en een voedingspatroon met veel groenten en fruit vermindert kans op longkanker met tientallen procenten, aldus twee prospectieve studies
- Longkanker: Cadmium in urine bij rokers en voormalige rokers voorspelt slechtere longfuncties en wellicht ook longkanker.
- Longkanker: Cadmium veroorzaakt significant meer longkanker bij bevolking in Noord-België
- Longkanker: 80% van alle longkanker in risciogroepen zou kunnen worden voorkomen en tijdig genezen als er op tijd een CT scan zou worden gemaakt.
- Longkanker: Radongas in woningen veroorzaakt 1000 doden door longkanker per jaar.
- Longkanker: Gevarieerd groenten en fruit eten voorkomt longkanker, aldus grote Europese studie, al is stoppen met roken veruit het beste om longkanker en andere vormen van kanker te voorkomen.
- Preventie van longkanker, een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Westers dieet met voeding met slechte (snel opneembaar) koolhydraten geeft ruim 50 procent meer risico op longkanker bij niet rokers dan mediterraan dieet met goede koolhydraten (langzaam opneembaar)"