23 oktober 2005: Bron: Universiteit van Maastricht

Onderstaand artikel spreekt voor zich. Hiermee wordt nieuw bewijs geleverd dat selenium mits in de goede dosis toegediend of binnen gekregen via voldoende selenium bevattende voeding dit mineraaal een belangrijke rol kan vervullen in het voorkomen van prostaatkanker (en andere kankersoorten overigens ook) en wellicht ook bij het voorkomen van een recidief na een eerdere behandeling voor primaire prostaatkanker. Hier een artikel gekopeerd van de website van de universiteit van Maastricht over deze nieuwe studieresultaten.

16 oktober 2003 Selenium verlaagt mogelijk kans op prostaatkanker Mannen die een hoger gehalte van het mineraal selenium in het lichaam hebben, hebben een 30% kleinere kans om prostaatkanker te krijgen dan mannen met een laag seleniumgehalte. Dit blijkt uit grootschalig Nederlands onderzoek onder ruim 58.000 mannen die deelnamen aan de Nederlandse Cohortstudie naar voeding en kanker, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, TNO Voeding en de Technische Universiteit Delft. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van prof. dr. P. van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht. Selenium is een mineraal dat van nature in de voeding voorkomt. Belangrijke bronnen zijn onder andere brood en andere graanproducten, vis en vlees. Amerikaans interventieonderzoek naar selenium en kanker had al een mogelijk risico-verlagend effect van het mineraal ten aanzien van prostaatkanker aangetoond. Daarna zijn in Amerika enkele vervolgonderzoeken hiernaar uitgevoerd die de resultaten uit het interventieonderzoek over het algemeen bevestigden. Het feit dat seleniumstatus in Nederland lager is dan in Amerika omdat het gehalte in de bodem hier lager is, was aanleiding voor de onderzoeksvraag of er ook in Nederland een dergelijk verband bestond. Om die te beantwoorden werd er gekeken naar de relatie tussen seleniumgehalten in knipsels van teennagels en het risico om jaren later prostaatkanker te ontwikkelen. Hieruit bleek dat mannen met een hoger seleniumgehalte in de nagels een kleinere kans hebben om prostaatkanker te krijgen. Het resultaat uit dit onderzoek ondersteunt dus de hypothese dat een hoge seleniuminname het risico op prostaatkanker kan verkleinen. Inmiddels is in Amerika een grootschalig verdergaand interventieonderzoek opgestart om definitief bewijs te verkrijgen. Prostaatkanker komt vooral bij oudere mannen voor. Het risico om prostaatkanker te krijgen voor het 75e levensjaar is 6,8% volgens recente gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie. Het risico is hoger dan gemiddeld als prostaatkanker in de familie voorkomt. Verder zijn voor prostaatkanker geen andere duidelijke risicofactoren bekend.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Selenium kan kans op prostaatkanker met meer dan 30 procent verminderen en selenium lijkt daarmee ook belangrijk in het voorkomen van een recidief of remming van primaire prostaatkanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Antioxidanten: Een mix van >> Capsaicin is een stofje dat >> Cranberry extract verlaagt >> Curcumine: Een half jaar dagelijks >> Ellagic-acid (Quercetin-C), >> Granaatappelsap onderdrukt >> Groene thee extract heeft >> Groene thee bewijst opnieuw >> Knoflook, uien en sjalotten >> Koffie geeft langere prostaatkanker-specifieke >>