4 maart 2016: Bron: 1. Katz A, Fontes AS, Kosinski KE: Initial results of patients with early-stage prostate cancer on active holistic surveillance. 2016 Genitourinary Cancers Symposium. Abstract 19. Presented January 7, 2016.
Een 13 jarige studie bij 200 prostaatkankerpatiënten die bij diagnose een Gleasonscore van 6 en 7 hadden en in aanmerking kwamen voor een wait-and-see beleid hebben aanvullend op dit beleid ook adviezen gekregen voor voeding, en leefstijl en enkele belangrijke voedingsupplementen. De onderzoekers noemen dit een holistisch wait-and-see beleid. Uit de studie blijkt dat 80 tot 100 prodent nooit meer een biopt nodig had omdat de PSA en AF niet steeg, er geen klachten waren en de meeste patienten geen extra behandeling meer nodig hadden.
Deze aanpak is bijna exact aan wat wij (platform Patient en Voeding en Inspire2live) willen aantonen met een gebruikersstudie in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum en Stichting Voeding leeft en in deze studie dus heeft bewezen goed te werken.
Het holistische wait-and-see beleid bestond uit:
Actief Holistisch wait-and-see protocol: Voedingsadviezen
- Geen rood vlees maar meer vis en gevogelte eten
- Verhoogde inname van verse, rauwe of kort gestoomde groenten, zoals kool, spinazie, bloemkool en broccoli
- 1-2 eetlepels dagelijks gemalen lijnzaad toegevoegd aan havermout, mussli of yoghurt
- Weinig zuivel / melk met name, behalve organische yoghurt
- Geen of weinig suiker
- Sojamelk i.p.v. koemelk
- Volkorenpasta i.p.v. blanke pasta
- 1-2 koppen groene thee per dag
- 1 glas rode wijn bij het eten maximaal 2/3 keer week.
En er werd aangeraden om aanvullend op bovenstaand voedingspatroon bepaalde supplementen te gebruiken, zoals vitamin D3, ZyflamendTM, omega-3 vis olie, en een dagelijkse multi vitamine.
(Zyflamend is een extract van kruiden dat acht verschillende kruiden bevat die anti ontstekings eigenschappen hebben). Prostasol is vergelijkbaar met Zyflamend.
Ik kan er nog aan toevoegen dat beweging en sporten de mens ook goed doen.
Studieresultaten:
Dr. Katz en haar co-auteurs organiseerden een retrospectieve reviewstudie van 200 patienten met een laag of gemiddeld risico van prostaatkanker zoals gedefinieerd in de D’Amico criteria. Alle patiënten waren in een wait-and-see programma geplaatst in de periode tussen february 2002 tot juli 2015. 24 patiënten onderbraken dit actieve holistische wait-and-see beleid tijdens de studieperiode: 4 omdat een biopt sziekteprogressie leitm zien, 7 omdat een MRI ziekteprogressie liet zien for biopsy progression, 7 omdat een MRI plus biopt ziekteprogressie liet zien, 5 onderbraken omdat zij dit niet meer wilden en 1 patiënt overleed.
Bij de start van de studie dus bij de eerste diagnose had 75% van de mannen een Gleason score 3+3, 12% had een score van 4+3, en 2.5% had een score van 3+4. 43 patienten hadden 1 positieve score op een biopt analyse; 21% had twee positieve cores en de overige patiënten hadden vier tot 9 positieve scores op een biopt van het verdachte weefsel. Data van 10% van de patiënten waren niet meer te vinden.
Mediane leeftijd was ca. 65 jaar voor de mannen die meededen aan het holistische wait-and-see beleid. Mediane tijd van dit holistische wait-and-see beleid was 40 maanden. Overall, 12% van de mannen onderbrak het holistische wait-and-see beleid gerekend over de gehele studie periode, gemiddeld ca. 4% per jaar.
“Onze cijfers van het onderbreken van de studie zijn laag in vergelijking met andere wait-and-see studies in de literatuur. We hebben aangetoond dat een actief holistisch wait-and-see beleid een succesvol behandelings protocol kan zijn voor prostaatkankerpatienten met een laag of gemiddeld risico.” aldus Dr. Katz in haar presentatie van de studie op het Genitourinary Cancers Symposium 2016.
Ik hoop dat we in het Erasmus Medisch Centrum snel kunnen starten met onze studie. En zal jullie uiteraard hiervan op de hoogte houden.
Het abstract van de studie waarover dit artikel gaat: 1. Katz A, Fontes AS, Kosinski KE: Initial results of patients with early-stage prostate cancer on active holistic surveillance. 2016 Genitourinary Cancers Symposium. Abstract 19. Presented January 7, 2016. kan ik vreemd genoeg niet vinden in de bibliotheek van het symposium 2016.
Een andere interessante studie is deze: The importance of dietary change for men diagnosed with and at risk of prostate cancer: a multi-centre interview study with men, their partners and health professionals
waarin gekeken is hoe mannen en hun partners het ervaren hebben om hun leefstijl en voedingspatroon om te gooien na de diagnose prostaatkanker.
Hier het abstract daarvan:
Men and their partners desire more and better dietary information that may support PC survivorship, particularly among those embarking on active surveillance/monitoring programmes.
The importance of dietary change for men diagnosed with and at risk of prostate cancer: a multi-centre interview study with men, their partners and health professionals
Abstract
Background
The diagnosis of prostate cancer (PC) can provide a trigger for dietary change, and there is evidence that healthier diets may improve quality of life and clinical outcomes. However, men’s views about dietary change in PC survivorship are largely unknown. This multi-centre qualitative interview study explored men’s views about dietary change in PC survivorship, to better understand motivations for, and barriers to, achieving desired changes. The role of radical and active surveillance treatments on dietary change and the influence of men’s partners were examined. Focus groups also evaluated stakeholder opinion, including healthcare professionals, about the provision of dietary advice to PC patients.
Methods
A multi-centre interview study explored views about diet and motivations for, and barriers to, dietary change in men at elevated risk or diagnosed with PC following prostate specific antigen (PSA) testing. 58 men and 11 partners were interviewed. Interviews and focus groups were undertaken with 11 healthcare professionals, 5 patients and 4 partners to evaluate stakeholders’ opinions about the feasibility and acceptability of providing dietary advice to PC patients. Data were analysed using methods of constant comparison and thematic analysis.
Results
Over half of diagnosed men reported making dietary changes, primarily to promote general or prostate health or facilitate coping, despite their uncertainty about diet-PC links. Interest in dietary advice was high. Information needs varied depending on treatment received, with men on active surveillance more frequently modifying their diet and regarding this as an adjunct therapy. Men considered their partners integral to implementing changes. Provision of dietary advice to men diagnosed with PC was considered by healthcare professionals and men to be feasible and appropriate in the context of a holistic ‘care package’.
Conclusions
Many men make positive dietary changes after PC diagnosis, which are perceived by men and their partners to bring psychological and general health benefits and could help future dietary intervention trials. Men and their partners desire more and better dietary information that may support PC survivorship, particularly among those embarking on active surveillance/monitoring programmes. There are opportunities for healthcare professionals to support PC patients both clinically and psychologically by the routine integration of healthy eating advice into survivorship care plans.
Gerelateerde artikelen
- Antioxidanten: Een mix van voedingsupplementen soja, isoflavones, lycopeen, silymarin en antioxidanten - vermindert de PSA stijging significant bij prostaatkankerpatiënten na operatieve ingreep of bestraling als postoperatieve behandeling
- Capsaicin is een stofje dat veel voorkomt in rode pepers bevordert apoptosis - zelfdoding van prostaatkankercellen.
- Cranberry extract verlaagt PSA met 22,5 procent binnen een maand bij prostaatkankerpatienten die wachten op operatie blijkt uit placebo gecontroleerde studie
- Curcumine: Een half jaar dagelijks curcumine (1440 mg/dag) stabiliseert PSA progressie in vergelijking met placebo veel beter (30 vs 10 procent) bij prostaatkankerpatiënten in hormoonvrije periode copy 1
- Ellagic-acid (Quercetin-C), veel voorkomend in bessen, rode vruchten en noten geeft significant minder bijwerkingen en significant betere respons wanneer aanvullend gegeven bij chemokuren voor recidief van prostaatkanker
- Granaatappelsap onderdrukt PSA stijging bij prostaatkanker van 15 maanden naar 37 maanden dus verlenging van PSA stabiliteit met circa twee jaar
- Groene thee extract heeft uitstekend effect bij prostaatkankerpatienten in een wait-and-see programma
- Groene thee bewijst opnieuw therapeutische waarde voor prostaatkanker - 27 procent verschil in ontwikkelen van prostaatkanker tussen placebo en groene thee groepgebruik
- Knoflook, uien en sjalotten lijken de kans op het krijgen van prostaatkanker met 50% te verminderen, aldus studie NCI.
- Koffie geeft langere prostaatkanker-specifieke overleving voor specifieke subgroepen, waaronder die met het CYP1A2 AA-genotype
- Leefstijl: Drastische verandering van leefstijl en overstappen op vegetarische voeding geeft significant betere resultaten bij prostaatkankerpatiënten, die in eerste instantie reguliere aanpak weigerden
- Lezing van Dean Ornish over de combinatie van voeding, supplementen, liefde en intimiteit die leidt tot een betere gezondheid en wellicht preventief en genezend kan zijn bij kanker copy 1
- Lijnzaadolie - flax seed oil zou prostaatkanker juist stimuleren beweert dr. William P. Marley. Visolie is veel beter dan lijnzaadolie, aldus Marley
- Lycopeen, een uitstekend middel om prostaatkanker te voorkomen en progressie te remmen. En lycopeen voorkomt hart- en vaatziektes. Een wetenschappelijke analyse van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
- Metformin en Zyflamend, een kruidencombinatie vergelijkbaar met prostasol stopt progressie van prostaatkanker waar hormoontherapie en chemo faalden bij vier mannen met vergevorderde prostaatkanker.
- Overzichtsstudies met effecten van leefstijl, voeding en voedingstoffen als preventie van of aanvullend bij prostaatkanker en reguliere behandelingen waaronder hormoontherapie
- Plantaardig dieet vermindert kans op recidief, verbetert overleving en verbetert kwaliteit van leven door betere sexualiteit en beter plassen bij prostaatkankerpatienten
- Pomi-T, een voedingssupplement dat granaatappel, broccoli, groene thee en kurkuma bevat verlaagt PSA waarden hoog significant - 14,7 vs 78,5 procent, P = 0,0008 - in vergelijking met placebo en vermindert significant tweede reguliere behandelingen.
- Prostaatkanker patienten met een verhoogde PSA hebben baat bij verandering van levensstijl en voedingspatroon blijkt uit gerandomiseerde studie. Niemand uit groep mannen die leefstijl veranderde had later behandeling nodig. Artikel geplaatst 16 juli 2010
- Resveratrol: Elke dag glas rode wijn - resveratrol bevattend - voorkomt het ontwikkelen van prostaatkanker.
- Selenium speelt wellicht een rol in uitzaaiingsproces bij prostaatkanker blijkt uit onderzoek aan Universiteit van Wageningen.
- Studie naar effect van vitamine E in combinatie met lycopeen bij prostaatkanker in Erasmus Medisch Centrum al gestart in oktober 2004
- Vetarm dieet met vlaszaad vermindert kans op krijgen van prostaatkanker
- Vetarmdieet van Dean Ornish zorgt voor stabilisatie en zelfs teruggang van kanker bij patiënten met prostaatkanker
- Vitamine D. waarden in bloed van oudere mannen geven risico aan op krijgen van prostaatkanker. hoe lager de waarden hoe groter het risico - dubbele voor laagste waarden - bij bepaalde agressieve vormen van prostaatkanker.
- Vitamine D als aanvulling op Docetaxel - Taxotere - zorgt voor sterke vermindering van PSA-waarde bij patiënten met vergevorderde prostaatkanker.
- Vitamine D en zonlicht heeft therapeutisch en preventief effect bij prostaatkanker blijkt uit grote overzichtstudie van gerandomiseerde studies Artikel geplaatst 28 april 2009
- Vitamine E: hoge vitamine E waarden in het bloed vermindert kans op krijgen van prostaatkanker met ca. 50 procent, aldus de conclusie uit de ATBC - Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention studie
- Selenium kan kans op prostaatkanker met meer dan 30 procent verminderen en selenium lijkt daarmee ook belangrijk in het voorkomen van een recidief of remming van primaire prostaatkanker.
- Soja isoflavonen aanvullend op bestraling bij prostaatkanker verminderen bijwerkingen en zorgen voor minder impotentie.
- Sulfurofaan vertraagt stijging van PSA tot verdubbeling met 86 procent - 28.9 vs 15.5 maanden - bij prostaatkankerpatienten na operatie in vergelijking met placebo copy 1
- Vet arm dieet plus vlaszaad heeft aantoonbaar therapeutische effect bij prostaatkanker.
- Visolie: Omega-3 vetzuren - vette vis (LC n-3) voorkomt significant prostaatkanker en vermindert significant de agressiviteit van prostaatkanker als die eenmaal is geconstateerd. Blijkt uit vergelijkende studie met 900 mannen
- Voedingsinterventie bij prostaatkankerpatienten geeft twee tegengestelde uitslagen uit twee gerandomiseerde Nederlandse studies.
- Wait and see beleid aangevuld met voeding en leefstijladviezen bij prostaatkankerpatienten voorkomt bij 80 tot 100 procent dat er nog een behandeling moet volgen.
- Voeding en voedingstoffen bij prostaatkanker. Een aantal artikelen en studies over effecten van voeding en voedingstoffen als preventie of therapeutisch bij prostaatkanker bij elkaar gezet. Update 22 juni 2010
Plaats een reactie ...
Reageer op "Wait and see beleid aangevuld met voeding en leefstijladviezen bij prostaatkankerpatienten voorkomt bij 80 tot 100 procent dat er nog een behandeling moet volgen."