4 maart 2016: Bron: 1. Katz A, Fontes AS, Kosinski KE: Initial results of patients with early-stage prostate cancer on active holistic surveillance. 2016 Genitourinary Cancers Symposium. Abstract 19. Presented January 7, 2016.

Een 13 jarige studie bij 200 prostaatkankerpatiënten die bij diagnose een Gleasonscore van 6 en 7 hadden en in aanmerking kwamen voor een wait-and-see beleid hebben aanvullend op dit beleid ook adviezen gekregen voor voeding, en leefstijl en enkele belangrijke voedingsupplementen. De onderzoekers noemen dit een holistisch wait-and-see beleid. Uit de studie blijkt dat 80 tot 100 prodent nooit meer een biopt nodig had omdat de PSA en AF niet steeg, er geen klachten waren en de meeste patienten geen extra behandeling meer nodig hadden.

Deze aanpak is bijna exact aan wat wij (platform Patient en Voeding en Inspire2live) willen aantonen met een gebruikersstudie in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum en Stichting Voeding leeft en in deze studie dus heeft bewezen goed te werken.

vismaaltijden

Het holistische wait-and-see beleid bestond uit:

Actief Holistisch wait-and-see protocol: Voedingsadviezen

  • Geen rood vlees maar meer vis en gevogelte eten
  • Verhoogde inname van verse, rauwe of kort gestoomde groenten, zoals kool, spinazie, bloemkool en broccoli
  • 1-2 eetlepels dagelijks gemalen lijnzaad toegevoegd aan havermout, mussli of yoghurt
  • Weinig zuivel / melk met name, behalve organische yoghurt
  • Geen of weinig suiker
  • Sojamelk i.p.v. koemelk
  • Volkorenpasta i.p.v. blanke pasta
  • 1-2 koppen groene thee per dag
  • 1 glas rode wijn bij het eten maximaal 2/3 keer week.

En er werd aangeraden om aanvullend op bovenstaand voedingspatroon bepaalde supplementen te gebruiken, zoals vitamin D3, ZyflamendTM, omega-3 vis olie, en een dagelijkse multi vitamine.

(Zyflamend is een extract van kruiden dat acht verschillende kruiden bevat die anti ontstekings eigenschappen hebben).  Prostasol is vergelijkbaar met Zyflamend.

Ik kan er nog aan toevoegen dat beweging en sporten de mens ook goed doen.

Studieresultaten:

Dr. Katz en haar co-auteurs organiseerden een retrospectieve reviewstudie van 200 patienten met een laag of gemiddeld risico van prostaatkanker zoals gedefinieerd in de D’Amico criteria. Alle patiënten waren in een wait-and-see programma geplaatst in de periode tussen february 2002 tot juli 2015. 24 patiënten onderbraken dit actieve holistische wait-and-see beleid tijdens de studieperiode: 4 omdat een biopt sziekteprogressie leitm zien, 7 omdat een MRI ziekteprogressie liet zien for biopsy progression, 7 omdat een MRI plus biopt ziekteprogressie liet zien, 5 onderbraken omdat zij dit niet meer wilden en 1 patiënt overleed.

Bij de start van de studie dus bij de eerste diagnose had 75% van de mannen een Gleason score 3+3, 12% had een score van 4+3, en 2.5% had een score van 3+4. 43 patienten hadden 1 positieve score op een biopt analyse; 21% had twee positieve cores en de overige patiënten hadden vier tot 9 positieve scores op een biopt van het verdachte weefsel. Data van 10% van de patiënten waren niet meer te vinden.

Mediane leeftijd was ca. 65 jaar voor de mannen die meededen aan het holistische wait-and-see beleid. Mediane tijd van dit holistische wait-and-see beleid was 40 maanden. Overall, 12% van de mannen onderbrak het holistische wait-and-see beleid gerekend over de gehele studie periode, gemiddeld ca. 4% per jaar. 

“Onze cijfers van het onderbreken van de studie zijn laag in vergelijking met andere wait-and-see studies in de literatuur. We hebben aangetoond dat een actief holistisch wait-and-see beleid een succesvol behandelings protocol kan zijn voor prostaatkankerpatienten met een laag of gemiddeld risico.” aldus Dr. Katz in haar presentatie van de studie op het Genitourinary Cancers Symposium 2016.

Ik hoop dat we in het Erasmus Medisch Centrum snel kunnen starten met onze studie. En zal jullie uiteraard hiervan op de hoogte houden.

strandingang bij el cortecito 428

Het abstract van de studie waarover dit artikel gaat: 1. Katz A, Fontes AS, Kosinski KE: Initial results of patients with early-stage prostate cancer on active holistic surveillance. 2016 Genitourinary Cancers Symposium. Abstract 19. Presented January 7, 2016. kan ik vreemd genoeg niet vinden in de bibliotheek van het symposium 2016.

Een andere interessante studie is deze: The importance of dietary change for men diagnosed with and at risk of prostate cancer: a multi-centre interview study with men, their partners and health professionals

waarin gekeken is hoe mannen en hun partners het ervaren hebben om hun leefstijl en voedingspatroon om te gooien na de diagnose prostaatkanker.

Hier het abstract daarvan:

Men and their partners desire more and better dietary information that may support PC survivorship, particularly among those embarking on active surveillance/monitoring programmes.

BMC Fam Pract. 2014; 15: 81.
Published online 2014 May 3. doi:  10.1186/1471-2296-15-81
PMCID: PMC4020306

The importance of dietary change for men diagnosed with and at risk of prostate cancer: a multi-centre interview study with men, their partners and health professionals

Abstract

Background

The diagnosis of prostate cancer (PC) can provide a trigger for dietary change, and there is evidence that healthier diets may improve quality of life and clinical outcomes. However, men’s views about dietary change in PC survivorship are largely unknown. This multi-centre qualitative interview study explored men’s views about dietary change in PC survivorship, to better understand motivations for, and barriers to, achieving desired changes. The role of radical and active surveillance treatments on dietary change and the influence of men’s partners were examined. Focus groups also evaluated stakeholder opinion, including healthcare professionals, about the provision of dietary advice to PC patients.

Methods

A multi-centre interview study explored views about diet and motivations for, and barriers to, dietary change in men at elevated risk or diagnosed with PC following prostate specific antigen (PSA) testing. 58 men and 11 partners were interviewed. Interviews and focus groups were undertaken with 11 healthcare professionals, 5 patients and 4 partners to evaluate stakeholders’ opinions about the feasibility and acceptability of providing dietary advice to PC patients. Data were analysed using methods of constant comparison and thematic analysis.

Results

Over half of diagnosed men reported making dietary changes, primarily to promote general or prostate health or facilitate coping, despite their uncertainty about diet-PC links. Interest in dietary advice was high. Information needs varied depending on treatment received, with men on active surveillance more frequently modifying their diet and regarding this as an adjunct therapy. Men considered their partners integral to implementing changes. Provision of dietary advice to men diagnosed with PC was considered by healthcare professionals and men to be feasible and appropriate in the context of a holistic ‘care package’.

Conclusions

Many men make positive dietary changes after PC diagnosis, which are perceived by men and their partners to bring psychological and general health benefits and could help future dietary intervention trials. Men and their partners desire more and better dietary information that may support PC survivorship, particularly among those embarking on active surveillance/monitoring programmes. There are opportunities for healthcare professionals to support PC patients both clinically and psychologically by the routine integration of healthy eating advice into survivorship care plans.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wait and see beleid aangevuld met voeding en leefstijladviezen bij prostaatkankerpatienten voorkomt bij 80 tot 100 procent dat er nog een behandeling moet volgen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Antioxidanten: Een mix van >> Capsaicin is een stofje dat >> Cranberry extract verlaagt >> Curcumine: Een half jaar dagelijks >> Ellagic-acid (Quercetin-C), >> Granaatappelsap onderdrukt >> Groene thee extract heeft >> Groene thee bewijst opnieuw >> Knoflook, uien en sjalotten >> Leefstijl: Drastische verandering >>