29 november 2023: Zie ook in gerelateerde artikelen en klik hier voor een search met zoekterm vitamine D naar artikelen met vitamine D in de titel op onze website.

29 november 2023: Bron: Artsencollectief en verschillende studies

Vitamines zijn stoffen die de mens nodig heeft om het lichaam gezond te houden en vitamine D - calcifediol is een van die oh zo belangrijke vitamines die een mens nodig heeft om zich weerbaar te maken tegen ziektes, virussen en bacteriën. Recente studies tonen dit opnieuw aan. Het artsencollectief schrijft hierover een interessant artikel dat ik hier ongewijzigd plaats. Zie ook referenties naar de recent gepubliceerde studies. Enkele referenties heb ik gecorrigeerd naar de juiste link.

NOV 27, 2023

nov 27, 2023

Recente studies laten steeds duidelijker zien hoe belangrijk vitamine D is voor het lichaam. Ook wordt steeds meer bekend over de processen in het lichaam waarbij vitamine D een rol speelt. Wist je bijvoorbeeld dat nagenoeg iedere lichaamscel vitamine D kan opnemen?

Oorzaken vitamine D-tekort

Uit meer dan 500 onderzoeken blijkt dat 88% van de wereldbevolking een te lage vitamine D bloedwaarde heeft. Het grootste deel van de vitamine D krijgen we binnen via zomers zonlicht. waarbij ten minste een derde van het bovenlichaam moet worden blootgesteld.. De beste tijd om te zonnen is tussen 10.30 uur en 13.30 uur (wanneer onze schaduw korter is dan onze lengte). Aangezien de meeste vitamine D afkomstig zou moeten zijn van UVB-stralen van de zon, is onvoldoende blootstelling de meest voorkomende oorzaak van vitamine D-tekort.

Ook huidskleur, luchtvervuiling, gebruik van zonnebrand, overgewicht en ouderdom spelen een rol bij het ontwikkelen van een tekort aan deze vitamine. Bij mensen met maagdarm aandoeningen, leverziekten, nierziekten, specifieke genetische ziekten en bepaald medicijngebruik kan de opname van vitamine D verstoord zijn.

Belang van voldoende vitamine D

Een belangrijke en bekende functie van vitamine D is de bijdrage aan het behoud van een goede gezondheid van de botten. Minder bekend is dat ook een goede werking van het zenuwstelsel, het hart- en vaatstelsel en het immuunsysteem sterk afhankelijk  is van vitamine D. Voldoende vitamine D vermindert de kans op en het ernstig verloop van acute en chronische bacteriële en virale infecties. Het reguleert het aangeboren en verworven immuunsysteem. De laatste jaren wordt ook steeds meer bekend over de centrale rol van vitamine D  bij de preventie van kanker.

Een optimaal  gehalte aan vitamine D blijkt de kans op extramusculoskeletale aandoeningen aanzienlijk te verminderen. Dit laatste omvat diabetes, MS, reumatoïde artritis, osteoporose, auto-immuunziekten en bepaalde soorten kanker. Zelfs de algehele sterfte is lager bij optimale vitamine D-waarden.  Andersom kan ook gezegd worden dat hoe lager de concentraties, hoe hoger de risico’s op auto-immuniteit en een ernstiger verloop van de genoemde ziekten.

Bloedwaarden vitamine D

Vitamine D-tekort vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Desondanks zijn er geen  ziektekostenverzekeraars die dit essentiële probleem aanpakken.

In Nederland zien we juist dat vitamine D sinds 2023 niet meer vergoed wordt vanuit het basispakket. Het tarief van vitamine D zou laag genoeg liggen voor mensen om het zelf te bekostigen. De overheid heeft aangegeven met het schrappen van vitamine D uit het basispakket  129 miljoen euro te kunnen besparen.

Volgens de Gezondheidsraad is er bij mensen jonger dan 70 jaar sprake van een vitamine D-tekort wanneer de bloedspiegel lager is dan 30 nmol/l. Bij mensen ouder dan 70 jaar is de drempelwaarde 50 nmol/l. Echter, vele onderzoeken laten zien dat een hogere waarde veel gezondheidsproblemen kan voorkomen.

Vitamine D expert Dr. Yvo Sijpkens geeft bijvoorbeeld de volgende waarden aan:

  • minder dan 75 nmol/l : deficiënt
  • 76-125 nmol/l: onvoldoende
  • 126-175 nmol/l: optimaal
  • 176-250 nmol/l: klinische toepassingen
  • meer dan 251 nmol/l: te hoog

Volgens Dr. Andrius Bleizgys is 100-150 nmol/l optimaal (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8709011/)

Jaarlijkse vitamine D controle

Wil je weten of je extra vitamine D nodig hebt? Ga dan naar de huisarts met de vraag om jaarlijks de vitamine D-waarde te laten meten. Bespreek samen met je huisarts de gemeten waarde.

Hoeveel vitamine D je nodig hebt hangt onder andere van je gewicht. Je kan daarom de onderstaande berekening doen voor een richtlijn over de dagelijkse hoeveelheid om in te nemen volgens een recente review (Wimalawansa, 2023):

  • Niet zwaarlijvig (gemiddeld gewicht: BMI, <29): 70-90 IE*/kg lichaamsgewicht
  • Matig zwaarlijvig (BMI, 30-39): 100-130 IE/kg lichaamsgewicht
  • Obesitas (BMI, meer dan 40): 140-180 IE/kg lichaamsgewicht

*IE = Internationale Eenheid = dosering

Uit onderzoek blijkt dat vitamine D in een olieachtige oplossing, in de vorm van capsules, het beste wordt opgenomen in het lichaam. Let op als je pinda/notenallergie hebt of deze olie voor jou veilig is.

Bronnen

Plaats een reactie ...

Reageer op "Vitamine D - calcifediol is belangrijk voor onze gezondheid en immuunsysteem blijkt uit nieuwe studiepublicaties."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Vitamine D - calcifediol is >> Vitamine D-suppletie met of >> Vitamine D: Kostenpost of >> Vitamine D-suppletie reguleert >> Hoge dosis vitamine D toediening >> Hoge vitamine D waarden - >> Vitamine D tekort bij ouderen >> Zonlicht - (vitamine D) beschermt >> Vitamine D tekort bij kinderen >> Vitamine D3 plus calcium aanvullend >>