5 juni 2011: ik ben kanker-actueel aan het herzien en kwam deze artikelenreeks tegen. Onderstaand artikel van natuurarts Johan Bolhuis is al enkele jaren oud maar veel is nog wel relevant. Maar wie aan de slag wilt met aanvullende niet toxische middenen en aanvullende aanpak met voeding en voedingssuppletie doet er wel goed aan een goed gekwalificeerde orthomoleculaire of natuurarts te consulteren. Er is wel wat veranderd in de loop der jaren en doe het nooit op eigen houtje. Voor elke vorm van kanker zijn soms belangrijke verschillen in welke niet toxische middelen een positief effect kunnen geven naast chemo en bestraling bv..
2003:
Johan Bolhuis is arts voor natuurgeneeskunde, voorheen werkzaam in het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam. (zie zijn site www.natuurarts.nl ) Johan Bolhuis heeft, samen met zijn vrouw Alexandra Alons, ook arts, nu dus ook een eigen site en daarop zijn naast heel veel meer o.a. drie artikelen te lezen over de werking en effecten van voeding/suppletie bij operaties, chemo en bestraling. Maar verder op zijn site ook adviezen hoe natuurlijke voeding bij kan dragen aan onze gezondheid en zowel preventief als in sommige gevallen als aanvulling genezend kan werken. We vinden deze site een echte aanrader, omdat Johan Bolhuis en Alexandra Alons, in onze ogen heel helder uit de doeken doen waarom gezond eten en leven eigenlijk gewoon een noodzaak is om je gezondheid goed te krijgen/houden. Maar uiteraard is dat een persoonlijke opvatting. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen leven en keuzes hoe dat leven in te vullen. Wat niet wegneemt dat we op deze pagina een paar directe deeplinks hebben gemaakt (met toestemming van Johan Bolhuis) naar de drie artikelen, die direct te maken hebben met kanker. Met korte citaten uit de artikelen. 

Zie onder nummer 4 op deze pagina een uitgebreide (Engelse) beschrijving en verklaring van de werking van verschillende suppletie als aanvulling bij reguliere therapiën met een literatuurlijst van ruim 175 studies. Op pagina onderzoek en voeding staat een schematische weergave in het Nederlands over die effecten van bepaalde suppletie bij chemo, bestraling en hormonale therapiën.

Het artikel van Johan Bolhuis over voeding/suppletie bij chemo is hier te lezen: aanvullende therapie en ondersteuning bij chemotherapie  Zie onder nummer 4 op deze pagina een uitgebreide beschrijving en verklaring van de werking van verschillende suppletie als aanvulling bij reguliere therapiën met een literatuurlijst van ruim 175 studies.

Twee korte citaten uit het artikel:  Het nadeel is dat de remming van celdeling door chemotherapie niet erg selectief is. Behalve remming van de groei van kankercellen remt het de deling van alle cellen, waaronder de cellen van haarwortels, darmen en belangrijker de cellen in het beenmerg. Volgens prof dr. J. Beuth, voorzitter van de Deutsche Gesellschaft für Onkologie, is het belangrijkste nadeel van chemotherapie, dat je nooit alle kankercellen doodt. Stel dat iemand een tumor heeft van 1 kubieke centimeter groot met meer dan 109 cellen. Dan blijft er na een operatie, zelfs indien gecombineerd met radiotherapie of chemotherapie altijd wel 0,1% van de tumor over. Dit is dan nog een tumortje van 1 kubieke millimeter met nog 1 miljoen kankercellen. Er moet dus een manier gevonden worden om ook dit op te ruimen. 

Lees in het artikel hoe Johan Bolhuis en Alexandra Alons die andere manier invullen, een kort citaat daaruit:

'Omdat chemotherapie de mogelijkheid van absorptie van voedingsstoffen door de darmwand tijdelijk sterk vermindert (12), is aanvulling van enzymen (bijvoorbeeld een enzymcomplex of bromelaïne) en vitaminen en mineralen noodzakelijk. Bovendien heeft toevoeging van extra voedingsstoffen een beschermend effect op de veroorzaking van kanker door chemotherapie. Er is bewijs dat melatonine (16), mangaan, vitamine E (17), selenium (18) en vitamine C de bijwerkingen van de chemotherapie kunnen verminderen, zonder iets af te doen aan de werking van de chemotherapie. Van vitamine C (19) is bij proefdieren met kanker zelfs een verlenging van de levensduur gevonden. Ook bij kankerpatiënten lijken vitamine C en diverse anti-oxidanten zowel de overlevingskans als de kwaliteit van het leven te vergroten (20, 21).'

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Aanvullende voeding en voedingsuppletie als ondersteuning bij chemotherapie is belangrijk. Natuurarts Johan Bolhuis beschrijft een aantal belangrijke tips"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Studiepublicaties van niet-toxische >> Chemo blijkt alleen effectief >> Voeding vermindert kans op >> Aanvullende voeding en voedingsuppletie >> Aanvullende voeding en voedingsuppletie >> Anti-oxidanten bij chemo verminderen >> Uitleg en opsomming van effecten >> 80 procent van een chemobehandeling >> Lees hier een artikel waar >> Chemo en voedingstoffen: Vitamine >>