5 juni 2011: ik ben kanker-actueel aan het herzien en kwam deze artikelenreeks tegen. Onderstaand artikel van natuurarts Johan Bolhuis is al enkele jaren oud maar veel is nog wel relevant. Maar wie aan de slag wilt met aanvullende niet toxische middenen en aanvullende aanpak met voeding en voedingssuppletie doet er wel goed aan een goed gekwalificeerde orthomoleculaire of natuurarts te consulteren. Er is wel wat veranderd in de loop der jaren en doe het nooit op eigen houtje. Voor elke vorm van kanker zijn soms belangrijke verschillen in welke niet toxische middelen een positief effect kunnen geven naast chemo en bestraling bv.

 

Citaat:
Radiotherapie is het geven van een maximale dosering die nog verdragen wordt door de normale weefsels en bidden dat deze dosis voldoende is om de tumor af te remmen.

(Hendrickson en Withers, 1991).
 
Het artikel van Johan Bolhuis over voeding/suppletie bij bestraling is hier te lezen: voeding/suppletie als ondersteuning bij bestraling 

Een kort citaat uit het artikel: Onderzoek (onder andere Van Leeuwen, 1994) laat zien dat bestraling op één gebied er voor zorgt dat in dat zelfde gebied een grotere kans is op kanker veroorzaakt door de bestraling. Bestraling in het hoofdhals- gebied geeft een kans op een blijvende verminderde speekselproductie en vaak kortstondig (voorbijgaande) kapot mondslijmvlies en drink- en eetklachten. En bestraling geeft vaak huidklachten en verbrandingsverschijnselen vergelijkbaar met verbranding door te intensief zonnebaden. Ook verzwakt bestraling ons immuunsysteem en laat het bij proefdieren een versnelde veroudering van het immuunsysteem zien. Aangezien een niet effectief werkend immuunsysteem bijdraagt aan een verhoogde kans op het krijgen van kanker of uitzaaiingen) is dit immuunsysteem verzwakkende effect mijns inziens een ernstige bijwerking. Met name bij bestraling van botmetastasen en bestraling in buik- en bekkengebied is er kans op een verlaagde immuunstatus door schade aan het beenmerg. Verdere bijwerkingen van bestraling zijn: algehele moeheid, misselijkheid, braken, diarree, gebrek aan eetlust, afsluiting (stenosis) van vaten, beschadigd darmweefsel door de bestraling en daardoor een minder goede opname van voedingsstoffen, afname van smaak en reuk, verslechtering van het gebit, botafbraak, fistelvorming en verklevingen.1) Uiteraard hangen deze bijwerkingen af van de plaats en de intensiteit van de bestraling. Lees verder het artikel van Johan Bolhuis, hoe hij denkt de bijwerkingen van bestraling te verminderen en de effectiviteit te vergroten.

Zie verder nummer 4 van deze pagina voor een uitgebreide (Engelse) beschrijving van de werking van bepaalde suppletie bij reguliere behandelingen van kanker en op pagina onderzoek en voeding staat een Nederlandstalige schematische weergave van de effecten van bepaalde suppletie bij reguliere behandelingen van kanker.

 

 

Plaats een reactie ...

Reageer op "Aanvullende voeding en voedingsuppletie als ondersteuning bij radiotherapie - bestraling. Natuurarts Johan Bolhuis geeft een aantal nuttige tips"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Studiepublicaties van niet-toxische >> Chemo blijkt alleen effectief >> Voeding vermindert kans op >> Aanvullende voeding en voedingsuppletie >> Aanvullende voeding en voedingsuppletie >> Anti-oxidanten bij chemo verminderen >> Uitleg en opsomming van effecten >> 80 procent van een chemobehandeling >> Lees hier een artikel waar >> Chemo en voedingstoffen: Vitamine >>