18 september 2010: Bron: Medscape

Toepassing van acupunctuur bij kankerpatienten om bv. bijwerkingen van bepaalde medicijnen te verminderen of de palliatieve zorg te verbeteren en daardoor ook de kwaliteit van leven te verbeteren is sterk groeiende in de academische ziekenhuizen in Amerika.  De vraag naar goede acupuncturisten is daarmee ook groeiende, maar belangrijk lijkt dat acupuncturisten die willen werken met kankerpatienten daarvoor een specifieke training krijgen omdat het grootste deel van de acupuncturisten hun opleiding hebben gehad in het werken met  mensen in het algemeen. Acupunctuur bij kankerpatienten vereist soms een andere aanpak, andere plaatsen waar naalden geplaatst worden bv. dan bij mensen met algemenere klachten. Dit bepleit prof. dr. Barrie Casseleth, hoofd afd. integrative medicine service van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York City in een interview met Medscape aan de hand van recente studies en hun ervaring. Hier enkele citaten uit het interview dat Medscape had met prof. dr. Casseleth.

17 september 2010 - Acupunctuur, ooit beschouwd als een marginale praktijk, ondanks de lange geschiedenis van gebruik in andere delen van de wereld, maakt een flinke inhaalslag in de reguliere oncologische zorg in de Verenigde Staten.

Een lijst van de Amerikaanse kanker centra dat acupunctuur toepast leest als een Who's Who van de klinische oncologie: Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York City, het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, Massachusetts, de Universiteit van het Texas MD Anderson Cancer Center in Houston, het Abramson Cancer Center aan de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia, en het Vrijmetselaars Cancer Center aan de Universiteit van Minnesota in Minneapolis. Industrie giganten zoals kanker Treatment Centers van Amerika bieden nu ook acupunctuur.

Bovendien, community-based acupunctuur praktijken in het hele land zien steeds meer kankerpatiënten op zoek naar verlichting van symptomen zoals pijn en de behandelings gerelateerde bijwerkingen zoals opvliegers en xerostomie, volgens een expert op dit gebied.

Echter, acupuncturisten die werken met kankerpatiënten hebben behoefte aan extra onderwijs, zegt deskundige, Barrie Cassileth, PhD, hoofd van de integratieve geneeskundige dienst in het MSKCC.

Alleen acupuncturisten opgeleid in het werken met kankerpatienten zouden moeten werken met kankerpatiënten.
"We geloven sterk dat alleen acupuncturisten opgeleid bij kankerpatiënten moeten werken met kankerpatiënten," zei Dr Cassileth. "Acupunctuur opleidingen onderwijzen acupunctuur voor toepassing bij de gemiddelde patiënt", zegt zij.

"We hebben bepaalde acupunten vastgelegd om deze doeltreffender en meer geschikt te maken voor patiënten met kanker," verklaart ze in een interview met Medscape.

Bijvoorbeeld, de acupunten - welke plaatsen op het lichaam waar naalden worden ingevoegd voor de therapeutische werking zijn vastgelegd - voor opvliegers voor een normale menopauze zijn niet noodzakelijkerwijs dezelfde als voor de vroege menopauze als gevolg van chemotherapie."

Clinici op MSKCC pionierden met dit inzicht, met uitgebreide bestudering van acupunctuur voor vrouwen die een behandeling ondergaan voor de door een behandeling veroorzaakte menopauze, zegt Dr Cassileth.

MSKCC biedt een uniek programma voor acupuncturisten die gecertificeerde zorgaanbieders voor kankerpateinten willen worden. "We hebben duizenden acupuncturisten opgeleid uit de hele wereld," zegt Dr Cassileth.

De 20-uur durende programma, waarbij klassikaal aanwezigheid tot voor kort nodig was  in New York City, wordt nu exclusief aangeboden op het internet.

Voor clinici die geen goed opgeleide  acupuncturist kunnen vinden met wie ze samen kunnen werken zouden kunnen vragen naar ervaring." zegt dr. Cassileth

Bijvoorbeeld, zegt ze, dat artsen alleen zouden moeten werken voor patienten met hoofd-en halstumoren met een acupuncturist die gewerkt heeft met patiënten met slikproblemen en xerostomie, 2 van de meest voorkomende bijwerkingen bij deze patiënten.

Waar vindt u een acupuncturist?

Artsen geïnteresseerd in een acupuncturist kunnen een aantal bronnen gebruiken.

De National Certification Commission for Acupuncture and Oriental Medicine biedt een lijst van artsen die op nationaal niveau zijn gecertificeerd in de acupunctuur en oosterse geneeskunde, de Chinese Kruidenkunde en Aziatische lichaamstherapie.

www.Acufinder.com biedt een online database van erkende gecertificeerde acupunctuur aanbieders. Bezoekers kunnen zoeken naar een arts door de overheid in de Verenigde Staten, of per land - Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn o.a. landen in de database.

Echter, slechts MSKCC biedt een lijst van acupuncturisten opgeleid in de zorg voor kankerpatienten, aldus dr. Cassileth. Om privacy-redenen is de lijst niet openbaar. Maar artsen en patiënten kunnen contact opnemen met Integrative Medicine MSKCC  service voor een verwijzing. "We krijgen de hele tijd vragen van artsen en patiënten op zoek naar een in kankerzorg opgeleide acupuncturist, zegt ze.

Lees verder het originele engelstalige artikel hier op website van Medscape


Plaats een reactie ...

Reageer op "Acupunctuur bij kankerpatienten is sterk groeiende in academische ziekenhuizen in Amerika, maar vereist ook specifieke training voor acupuncturisten voor werken met acupunctuur juist bij kankerpatienten aldus oncoloog Prof.dr.Barrie Cassileth"


Gerelateerde artikelen