4 juni 2014, als je dan leest in Metro dat een jongen van 20 jaar gebruikt wordt als propaganda voor het KWF en Alpe d'HuZes, die nu al vier keer een recidief van longkanker heeft
Nog herstellend van zijn laatste longoperatie is de 20-jarige Thijs Kroezen vastberaden morgen zijn bijdrage te leveren aan het evenement Alpe d'HuZes.
dan vraag je je toch af of deze jongen niet beter opgenomen kan worden in onderstaande studie.
Kanker is meer en meer een industrie en het belang van de patiënt wordt ondergeschikt gemaakt aan de financiële belangen van onderzoek en farmaceutische industrie. Ik word bijna onpasselijk van al dat gebedel om meer en meer geld voor meer en meer onderzoek, terwijl artsen - oncologen heel moeilijk blijven doen als een patiënt een goed receptorenonderzoek wil om te kijken of een nieuw medicijn wellicht een betere optie kan zijn dan de medicijnen die volgens de protocollen worden voorgeschreven en dat vaak gewoon weigeren. Patiënten opzadelend met grote frustraties en veel tijdverlies. Zouden al die weigerende oncologen nou nooit eens gewetenswroeging krijgen?
Volgende week zal ik een aantal studies publiceren over personalised medicine die op ASCO 2014 zijn gepresenteerd. Want zoals ook hieronder staat beschreven is een gedegen receptoren- en DNA onderzoek de enige weg naar een betere controle over welke vorm van kanker dan ook.
13 mei 2014: Bron: EORTC - Brussel
De EORTC start een grote onafhankelijke studie naar genetische afwijkingen (receptoren afwijkingen en DNA mutaties) binnen wel of geen EGFR mutatie in relatie tot niet-kleincellige longkanker Deze studie is vergelijkbaar met de reeds lopende Spectacolor studie voor darmkanker.
Ik kan hierover nog geen volledig up-to-date studieprotocol vinden, wel een studieprotocol van vorig jaar, zie onderaan dit artikel, maar of dit ook het definitieve protocol is durf ik niet te zeggen.en dus weet ik ook niet of patiënten uit Nederland hier ook aan kunnen deelnemen. België staat wel bij de deelnemende landen.
Ik vertaal hier een gedeelte uit de aankondiging van deze studie die in ieder geval in 50 ziekenhuizen zal gaan lopen in veel verschillende landen, waaronder België , Egypte , Griekenland , Polen en het Verenigd Koninkrijk (UK ).
De EORTC schrijft op hun website o.a het volgende over deze studie:
Niet- kleincellige longkanker ( NSCLC ) is de meest voorkomende vorm van longkanker goed voor 85 % van alle gevallen van longkanker en hoewel talrijke studies een hoger risico hebben laten zien voor de ontwikkeling van niet-klein-cellige longkanker - NSCLC bij rokers, ontwikkelen toch ook niet-rokers of mensen die weinig roken een vorm van niet-klein-cellige longkanker.
Dit suggereert dat er ook andere bijkomende risicofactoren betrokken zijn bij het ontwikkelen van deze ziekte. Daarbij wordt gedacht dat beide zogeheten somatische genmutaties ( mutaties die kunnen optreden in de tumor zelf (receptoren) , evenals zogeheten kiemcelmutaties ( DNA mutaties) bijdragen aan het ontwikkelen van niet-klein-cellige longkanker. (NSCLC) .
Somatische epidermale groeifactor receptor ( EGFR ) mutaties komen vaker voor bij vrouwen en bij Oost-Aziatische patiënten.
Daarom heeft de EORTC - GEM intergroep translationeel onderzoek , deze observationele studie ontworpen om de onderliggende genetische factoren die samenhangen met de ontwikkeling van EGFR mutante niet-kleincellige longkanker - NSCLC te onderzoeken.
De studie wil de onderliggende verdeling van de somatische EGFR mutante genotypen onderzoeken bij 1000 patiënten met een EGFR positieve status van niet-klein-cellige longkanker (NSCLC) en deze beschrijven / analyseren in relatie tot de klinische uitkomsten en uiteindelijk het identificeren van de DNA variaties gerelateerd aan somatische EGFR mutaties in niet-klein-cellige longkanker - NSCLC, in relatie tot de overleving. En uiteindelijk de DNA -variaties relateren aan de ontwikkeling van niet-klein-cellige longkanker - NSCLC in een studiegroep van overwegend niet rokers en ex-rokers die weinig hebben gerookt.
Dr Sanjay Popat van het Royal Marsden Hospital - Chelsea , Londen , en de coördinator van deze studie zegt: "We hebben op zich een goed begrip aan het ontwikkelen van de moleculaire veranderingen die leiden tot het ontwikkelen van niet-klein-cellige longkanker - NSCLC. De best gekarakteriseerde synthese daarvoor is de somatische EGFR mutatie. Toch is de genetische redenen waarom EGFR mutaties in longkanker met adenocarcinoom type optreed en dan voornamelijk die bij niet rokers , vrouwen en bij Oost-Aziatische patiënten nog niet te verklaren."
Daarom zullen in dit onderzoek alleen patiënten met een somatische EGFR mutante vorm van longkanker kunnen deelnemen (N=1000) en een controlegroep (N=1000) van de zogeheten beste "milieuvriendelijke matched " patiënten zonder EGFR mutatie om zo de DNA variaties geassocieerd met de ontwikkeling van de EGFR mutatie te kunnen identificeren. En hun mogelijke invloed op de uiteindelijke overall overleving van deze patiënten. "
De EORTC Intergroup - GEM is van plan om in totaal 2000 patiënten te betrekken in dit onderzoek.
Deze studie wordt geleid door de EORTC Lung Cancer Group in samenwerking met het Britse National Cancer Research Institute en Professor Mark Lathrop werkzaam bij het Genome Innovation Centre , Quebec , Canada . Dit is een academische studie ondersteund door de EORTC Lung Cancer Group zonder enige steun van de farmaceutische industrie.
Meer informatie is te verkrijgen bij de EORTC: www.eortc.org/contact bij Benecicte Marchal, +3227741078
E-mail: benedicte.marchal@eortc.be
Bovenstaande is een gedeelte uit het persberciht van de EORTC op hun website:
Het studieprotocol uit 2013 staat hier: Genetics of EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor) Mutation Study (GEM) maar is wellicht nog iets aangepast in de recente versie.
Gerelateerde artikelen
- Amivantamab - lazertinib verbetert de progressievrije ziektetijd significant in vergelijking met osimertinib bij patiënten met niet eerder behandelde EGFR-mutante niet kleincellige longkanker (NSCLC), inclusief degenen in hoog risico subgroepen.
- Osimertinib versus Gefitinib gevolgd door Osimertinib als onderhoudsbehandeling bij gevorderde EGFR-mutante niet-kleincellige longkanker vermindert hersenuitzaaiingen maar overleving blijft gelijk copy 1
- Verdwijnen van EGFR T790M-mutatie hangt samen met vroegtijdige behandelingsfalen en ontwikkeling van resistentie tegen Osimertinib bij niet-kleincellige longkanker
- Sterke PD-L1 expressie voorspeller van slechtere progressievrije overleving en veroorzaakt nieuwe mutaties bij gebruik van Tyrosine Kinase remmers (EGFR-TKI)bij patienten met longkanker met EGFR mutaties.
- Gefitinib - Iressa plus Fuzheng Kang’ai geeft meer complete remissies (plus 14,3 procent) en langere mediane overall overleving met minder bijwerkingen in vergelijking met alleen gefitinib bij longkankerpatienten met EGFR mutatie copy 1
- EORTC start grote Europese studie naar onderliggende genetische factoren bij niet-klein-cellige longkanker met EGFR mutatie
- EGFR genentest - cobas EGFR Mutation Test - voor longkanker en het daarop gebaseerde medicijn Tarceva - erlotinib krijgt officieel goedkeuring van FDA
- Epidermal growth factor receptor (EGFR) kan vooraf door Japanse meetmethode, de fast TaqMan PCR analyse worden vastgesteld bj longkankerpatiënten en daarmee beter beoordelen of Iressa of Tarceva dan nut heeft als behandeling
- Vaccin gemaakt op basis van epidermal growth factor (EGF) geeft significant meer overlevingen en significant betere kwaliteit van leven bij patienten met vergevorderde niet-klein-cellige longkanker, (stadium IIIB en IV) copy 1
- Bijwerkingen zoals huidirritaties en acne achtige plekken blijken juist een goed effect van Tarceva en Iressa aan te tonen
- Tarceva - Erlotinib verdriedubbelt mediane overlevingstijd (4,6 vs 13,1 maanden) bij patienten met vergevorderde niet klein-cellige longkanker die een positieve tumorexpressie hebben voor EGFR remmers als Tarceva en Iressa.
- Tarceva - Erlotinib geeft hoog significant langere ziektevrije tijd en overleving als eerste lijnsbehandeling voor niet-klein-cellige longkanker met juiste EGRF receptor expressie.
- Iressa - Gefitinib, een EGRF remmer verdubbelt ziektevrije tijd voor longkankerpatienten (5,4 t.o. 10,8 maanden) in vergelijking met standaard aanpak van chemo.
- EGRF remmers en effect bij longkanker: Groot wetenschappelijk achtergrond artikel over recente ontwikkelingen van EGRF remmers (Epidermale Groei Factor Receptor) bij de behandeling van longkanker. Door prof. dr. Giuseppe Giaconne
- Tarceva - Erlotinib en Iressa - Gefitinib zijn uitstekende medicijnen voor longkankerpatienten met juiste EGRF expressie en geeft significant betere levensduur en betere kwaliteit van leven.
- EGRF remmers zoals Tarceva (en Iressa) zijn significant effectief en levensverlengend tegenover placebo bij inoperabele longkanker. Maar alleen bij bepaalde tumorreceptoren en bepaalde mutatie. Artikel geplaatst 30 mei 2010
- Iressa - Gefitinib and Tarceva - erlotinib, what kind of products are they:
- Iressa - Gefitinib geeft beduidend langere ziektevrije overleving dan chemo bij patienten met niet-klein-cellige longkanker met positieve EGFR receptoren. Artikel geplaatst 5 januari 2010
- EGFR remmers zoals Tarceva - Erlotinib en Iressa - Gefitinib: een overzicht van artikelen en recente ontwikkelingen.
Plaats een reactie ...
Reageer op "EORTC start grote Europese studie naar onderliggende genetische factoren bij niet-klein-cellige longkanker met EGFR mutatie"