Helpt u ons aan 500 donateurs?

Nog een reden om donateur te worden als u extracten van medicinale paddenstoelen wilt gaan gebruiken misschien? Bij Oriveda krijgen onze donateurs 25% korting op extracten van medicinale paddensteolen.

1 maart 2018: zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/champignons-bewerkt-met-speciale-belichting-hebben-daarmee-veel-extra-vitamine-d-en-kunnen-vitamine-d-supplementen-vervangen.html

18 februari 2016: zie ook dit artikel: 

lentinan-een-paddenstoelextract-aanvullend-op-chemo-zorgt-voor-significant-meer-2-en-5-jaars-overlevingen-dan-alleen-chemo-bij-gevorderde-maagkanker

18 februari 2016: Bron: Pubmed

Dat extracten van medicinale paddenstoelen een grote rol kunnen spelen bij verschillende vormen van kanker is al vele jaren duidelijk. Zie ook in gerelateerde artikelen. In Azië worden extracten van medicinale paddenstoelen ook vaak al als eerste lijns gebruikt. Bij o.a. vormen van spijsverteringskanker, waaronder ook maagkanker. Maar ook als tweedelijns of in gevallen waar chemo faalt.

lentinan_synonyms_biomoduline_lc_33

Foto: Lentinan - Shitake is zowel als paddenstoel als extract vrij te koop

Hier aan aantal zogeheten casestudies bij al in de lymfklieren uitgezaaide maagkanker bij elkaar gezet. Ik kan u alleen de abstracten geven want de volledige studierapporten zijn in het Japans, maar naar mijn mening zijn deze individuele case studies echt indrukwekkend in resultaten. Allemaal bereikten ze een CR- complete remissie.

Ik heb het eerste abstract zo goed als mogelijk letterlijk vertaald, de anderen alleen de resultaten. Zie verderop in dit artikel achtereenvolgens de originele abstracten in het Engels.

Over S-1 is al heel veel bekend: zie search in pubmed, maar wordt zover ik weet in Nederland geweigerd te geven hoewel de resultaten min of meer hetzelfde zijn maar met minder bijwerkingen, dan bv. Xeloda - capecitabine en/of 5-FU per infuus bij verschillende vormen van kanker. Zie ook dit studierapport: emerging role of S-1 in gastric cancer

Er loopt wel een fase III studie bij dikke darmkanker in Nederland (Radboud - Nijmegen)  maar ik hoor zelden van patiënten dat die worden verwezen naar die studie.

Maar S-1 bij alvleesklierkanker geeft echt goede resultaten:

https://kanker-actueel.nl/NL/s-1-een-oraal-in-te-nemen-vorm-van-chemo-zorgt-voor-spectaculaire-verbetering-van-ziektevrije-tijd-en-kans-op-overlijden-44-procent-na-2-jaar-bij-alvleesklierkanker-in-vergelijking-met-gemcitabine-bij-japanese-patienten.html

Maar hier in dit artikel  gaat het om de toevoeging van lentinan:

Dit is de eerste case studie bij gevorderde maagkanker. met oraal S-1 en CDDP reg:

Bron; Gan To Kagaku Ryoho. 2010 Apr;37(4):707-10.

[Een geval van gevorderde maagkanker met o.a. uitzaaiingen in lymfklieren op afstand in baarmoeder, hals en nek en bovenin borstkas, succesvol behandeld met combinatiebehandeling van oraal S-1 plus cisplatin (CDDP) en lentinan per infuus].

[Article in Japanese]

Abstract

De patient was a 76 jaar oude Japanse vrouw lijdend aan een linker baarmoederhalskanker tumor. Een endoscopie liet zien dat de vrouw maagkanker stadium 3 had met een primaire tumor in het midden van haar maag. Op een 18FDG-PET-CT scan was te zien dat de vrouw ook uitzaaiingen op afstand had in de lymfklieren in het baarmoedergebied, in hals/nek gebied en bovenin in haar buik - mediastinum. Het bleek een slecht gedifferentieerd adenocarcinoom te zijn in zowel de maag als in de lymfklieren. CA19-9 marker was 794 U/mL. Omdat een curatieve operatie gedoemd was te mislukken werd de vrouw oraal chemo voorgeschreven met S-1(100 mg/lichaamsgewicht) voor 21 dagen achtereen met een pauze van 14 dagen en de chemokuur werd gecombineerd met intraveneus Lentinan (2 mg/lichaamsgewicht) 1x per week. En Cisplatin (CDDP 60 mg/m2) werd per infuus gegeven op dag 8.

De CA19-9 marker daalde van 176 U/mL na 1 kuur van het behandelingsprogramma programma naar 39 U/m. Na de tweede kuur was de marker terug naar normaal en bleef zo de derde kuur. Echter een endoscopische biopsie liet nog steeds kwaadaardige activiteit van de primaire tumor in de maag zien.

Na 5 kuren met het behandelingsschema waren echter zowel de primaire tumor in de maag als de uitgezaaide lymfklieren schoon op een gastroscopy en PET-CT scan, wat wordt aangeduid als een CR = complete remissie (klinisch kankervrij).

Na die laatste scan werd alleen nog een aantal keren oraal S-1 gegeven voor drie weken met een rustpauze van een week. De patient is inmiddels in goede conditie en zonder een recidief voor vier maanden.

Bovenstaande is een vertaling van het abstract: A case of advanced gastric cancer with distant lymph node metastases in cervical, supraclavicular and superior mediastinum successfully treated with S-1/Cisplatin (CDDP)/Lentinan combination chemotherapy].

Een andere case studie met hetzelfde behandelingsschema, maar nu gevolgd door een maagverwijdering:

De patient is een 75 jaar oude vrouw die 2 kuren van oraal S-1 en per infuus cisplatin en lentinan regiem kreeg toegediend voor in de lymfklieren uitgezaaide maagkanker en para-aorta lymfklier uitzaaiingen. Na de tweede kuur waren zowel de primaire tumor als de uitzaaiingen nagenoeg verdwenen en is een maagoperatie uitgevoerd waarbij de hele maag is verwijderd. Histopathologische controle liet zien dat alleen in de subserosa (sorry weet niet goed wat dit is) nog tumoractivitei was te zien maar de lymfklieren waren schoon. De postoperatieve behandeling was succesvol in ook de laatste tumoractiviteit te elimineren en de patient is nu niet meer onder behandeling maar nog wel onder controle.

Bovenstaande is een vertaling van het abstract van deze case studie: A case of advanced gastric cancer responding to neoadjuvant chemotherapy with S-1 and CDDP combination.

In de volgende studie: Three cases of gastric cancer with para-aortic lymph node metastases succesfully treated by S-1/CDDP combination therapy followed by curative resection worden drie gevallen van in de para-aorta lymfklieren uitgezaaide maagkanker, behandeld met het regiem van oraal S-1 plus per infuus cisplatin en lentinan (CDDP) gevolgd door een operatie beschreven.

Resultaten: Alle patiënten kregen voor de operatie het S-1 / CDDP regiem en zijn nu respectievelijk nog in leven 58 maanden, 42 maanden en 18 maanden na de operatie. In gevorderde maagkanker met para-aorta lymfklieruitzaaiingen zonder andere niet-curatieve factoren kan langdurige overall overleving worden verwacht van een behandeling met pre operatief S-1/CDDP combinatiebehandeling gevolgd door een operatie.

En hier nog enkele case studies met allemaal gevorderde maagkanker met lymfkleir uitzaaiingen en met als resultaat CR - complete responses door het S-1 / CDDP behandelingsschema, al of niet gevolgd door een operatie.

Pathological complete response in advanced gastric carcinoma by S-1/CDDP combination chemotherapy

Type 4 advanced gastric cancer responding to histological complete response after neoadjuvant S-1 combined with CDDP therapy-report of a case

A case of advanced gastric cancer responding to S-1/CDDP neoadjuvant chemotherapy, leading to a pathological complete response

Two cases of advanced gastric cancer achieved pathological complete response by preoperative chemotherapy with S-1 plus weekly low-dose CDDP

A case of advanced gastric cancer with bulky lymph node metastases responding to S-1/CDDP neoadjuvant chemotherapy and leading to less invasive surgery and a pathologically complete response

Hier nog enkele studies waarin meerdere patienten werden behandeld met lentinan, al of niet als aanvulling op chemo:

The use of lentinan for treating gastric cancer 

en

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664515/

en:

Clinical trial of non-specific immunotherapy using Lentinan in advanced or recurrent gastric cancer


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Lentinan (Shitake) geeft uitstekende resultaten naast chemo of ook mono bij maagkanker en andere vormen van spijsverteringskanker"

 • Joris :
  Mooi resultaat met die Lentinan!

  Ik wil er wel even met nadruk op wijzen dat Lentinan alleen effectief is bij intraveneus gebruik, zoals in dit artikel wordt gedaan.

  Het onderscheidt zich in dat opzicht van andere medicinale paddenstoelen extracten, die ook bij oraal gebruik zeer goede immunologische effecten weten te bewerkstelligen, zoals Maitake Grifolan en Coriolus PSP / PSK, die mede zijn ontwikkeld in de jaren 80 als reactie op deze tekortkoming van Lentinan / Shiitake.
  • Frans :
   Hallo Joris,
   Welk paddenstoelen extract zou je adviseren voor iemand die maagkanker heeft (is inmiddels grotendeels verwijderd, de maag), met kankercellen aangetroffen in lympfeklieren, geen uitzaaiingen, die net begonnen is deze week met chemopillen. Een mix met bv Maitake en Coriolus en dan gewoon 'veel'?
   Frans

Gerelateerde artikelen