20 oktober 2016: Bron: AAO 2016, the 120th annual meeting of the American Academy of Ophthalmology.
Een Mediterraandieet met veel fruit en extra vitamines C en E en de antioxidanten caffeine en betacaroteen beschermt ouderen (55 plus) tegen het krijgen van glaucoom, een oogziekte die uiteindelijk tot blindheid leidt.
Uit een grote langjarige gerandomiseerde studie bij 55 plussers (N = 883) blijkt dat maar liefst 35% minder glaucoom voorkwam bij de mensen die hadden aangegeven veel fruit en groenten te eten passend binnen een Mediterraandieet. Ook kwam uit de vragenlijsten naar voren dat wie regelmatig voedingssupplementen innam en dan met name vitamine E en C en betacaroteen en ook regelmatig via koffie en thee caffeine binnenkregen dit bijdroeg aan minder kansen op glaucoom.
Dat je door een gezonde leefstijl en voeding alleen al een ernstige ziekte als glaucoom kunt voorkomen naast alle andere voordelen van een gezonde leefstijl lijkt mij weer een reden te meer om uw leefstijl en voedingspatroon aan te passen, als u dat nog niet deed.
Hier de kernpunten uit de Portugese studie die gepresenteerd werd op AAO 2016, the 120th annual meeting of the American Academy of Ophthalmology:
Researchers at the University of Coimbra in Portugal studied 883 people age 55 or older in the central region of the country between 2013 and 2015. Of those, 449 had AMD in its early stages before vision loss, and 434 did not have AMD. Researchers assessed their diets based on a questionnaire asking how often they ate foods associated with the Mediterranean diet. The more they ate foods associated with the diet, the higher the score, from 0-9. Those who closely followed the diet scored a 6 or greater. Their findings were as follows:
- Higher diet adherence scores meant lower AMD risk. Of those who did not closely follow the diet (scored below a 6), 50 percent had AMD. Of those who did closely follow the diet (scored 6 or above), only 39 percent had AMD. This represents a 35 percent lower risk compared to those who did not adhere to the diet.
- Fruits were especially beneficial. Researchers analyzed consumption of foods and found that people who consumed higher levels of fruit were significantly less likely to have AMD. Of those who consumed 150 grams (about five ounces) or more of fruit a day: 54.5 percent did not have AMD and 45.5 percent had AMD. Overall, people who ate that much fruit or more each day were almost 15 percent less likely to have AMD, based on an odds ratio calculation.
- Caffeine and antioxidants also were protective. Researchers used a computer program to analyze the participants’ consumption of micronutrients, according to their answers on the questionnaire. They found higher consumption of antioxidants such as caffeine, beta-carotene and vitamins C and E was protective against AMD. Of those who consumed high levels of caffeine (about 78 mg a day, or the equivalent of one shot of espresso): 54.4 percent did not have AMD and 45.1 percent had AMD.
While caffeine is not considered part of the Mediterranean diet per se, consumption of caffeine-containing foods such as coffee and tea is common in Mediterranean countries. The researchers opted to look at caffeine because it is a powerful antioxidant that is known to be protective against other conditions, such as Alzheimer’s disease.
Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.
En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven:
Bovenstaand artikel is ontleend uit dit artikel:
Fruit-Rich Mediterranean Diet with Antioxidants May Cut AMD Risk by More than a Third
Gerelateerde artikelen
- Pruimensap verbetert de ontlasting van hard naar normaal en vermindert klachten van constipatie zonder buikpijn en kan daarom worden beschouwd als een effectieve en veilige natuurlijke voedingsbehandeling voor chronische constipatie.
- Individueel aangepast dieet voor kankerpatienten opgenomen in het ziekenhuis geeft veel minder sterfgevallen (36 vs 50) binnen half jaar in vergelijking met standaard ziekenhuiseten
- Resten van afwasmiddel hebben nadelig effect op darmmicrobioom
- Kanker is een stofwisselingsziekte - metabolische ziekte die met specifieke voeding - dieet en voedingssuppletie o.a. 6-Diazo-5-oxo-L-norleucine (DON) vaak op te lossen zou zijn aldus prof. dr. Thomas Seyfried.
- Mediterraan dieet met veel fruit en bepaalde vitamines en antioxidanten voorkomt voor ca. 35% beter glaucoom in vergelijking met standaard voeding
- Lezing van Dean Ornish over de combinatie van voeding, supplementen, liefde en intimiteit die leidt tot een betere gezondheid en wellicht preventief en genezend kan zijn bij kanker
- Voedingssupplementen zouden niets toevoegen aan effect op preventie van kanker. Studie analyse van 14 studies suggereert zelfs dat de levensverwachting erdoor wordt verkort. Maar er is bewust gemanipuleerd met deze studiegegevens
- Gerichte voeding plus bepaalde aminozuren bij patienten met ondervoeding zorgen voor significant minder complicaties en zelfs voor minder directe postoperatieve sterfte na operatie van spijsverteringskankersoorten waaronder maagkanker
- Voedingswijze en leefsftijl veroorzaakt 35% van alle kanker wereldwijd. Een verandering van voedingswijze en leefstijl zou wereldwijd dan ook 35 procent van alle kanker voorkomen
- Voeding bij bestraling - radiotherapie: artikelen en informatie over de beschermende en ondersteunende werking van voeding, voedingsstoffen en voedingssuppletie bij radiotherapie - bestraling bij kanker.
- Knoflook extract gegeven na operatie vermindert aantal poliepen en omvang van darmpoliepen
- Voeding en bepaalde voedingstoffen kunnen ernstige vermoeidheid tegengaan van mensen die kanker hebben overleefd
- LEF-magazin publiceert wetenschappelijk artikel over synergistische werking van voedingsstoffen, o.a. groene thee, resveratrol, 13C/DIM en genisteïne onder de titel: nieuwe beloftes voor preventie en behandeling van kanker
- RNA en Omega-3 vetzuren o.a. - gegeven voorafgaande aan operatie van een kankerpatiënt gedurende slechts vijf dagen bespaart 15% op ligduur, complicaties enz. van het beoogde patiëntenbudget in vergelijking met patiënten die geen e
- antioxidanten kunnen kankergroei stimuleren in plaats van verminderen, aldus Nobelprijswinnaar prof. dr. Jim Watson in een lezing
- Extra calorieën enz. - via sonde of infuus na operatieve ingreep bij kankerpatiënten geeft geen enkel positief effect in vergelijking met normaal voedingspatroon.
- Ondervoeding lijkt een belangrijke voorspeller te zijn van overlevingstijd bij terminale kankerpatiënten. Omega-3 polyunsaturated vetzuren hadden een significant immuunstimulerend effect en lijken levensverlengend te werken
- Specifieke extra voeding in combinatie met EPO en COX-2 remmers verlengen significant het leven, betere energiebalans, vet toename en minder bloedingen van terminale sterk vermagerde kankerpatiënten
- Algemeen: effecten van voedingswijzen, fruit en groenten, antioxidanten enz. op voorkomen van kanker en als aanvulling bij behandelngen van kanker: een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Mediterraan dieet met veel fruit en bepaalde vitamines en antioxidanten voorkomt voor ca. 35% beter glaucoom in vergelijking met standaard voeding"