18 maart 2005: Bron: Cancer. 1998 Jan 15;82(2):395-402.

Al in 1998 bewees een gerandomiseerde studie dat gebruik van Omega-3 vetzuren plus vitamine E. het leven significant verlengde van terminale kankerpatiënten. Bovendien bleken de kankerpatiënten met een nog redelijke lichamelijke conditie in tegenstelling tot ondervoede kankerpatiënten langer te leven en een beter werkend immuunsysteem te hebben mede door de Omega-3 vetzuren en extra vitamine E. Conclusie van de onderzoekers: Ondervoeding lijkt een belangrijke voorspeller te zijn van overlevingstijd bij terminale kankerpatiënten. Omega-3 polyunsaturated vetzuren hadden een significant immuunstimulerend effect en lijken levensverlengend te werken voor ondervoede kankerpatiënten met alle vormen van kanker. Let wel op het volgende: vele studies hebben uitgewezen dat zomaar extra eten, bv. de pakjes en sondevoeding met veel suiker die kankerpatiënten in de ziekenhuizen vaak standaard krijgen, niets toevoegen aan langere overleving en hebben helemaal geen effect op de bijwerkingen of het remmen van de kankergroei. Maar gericht toegediende bepaalde voeding en voedingstoffen doen dit wel degelijk. Reden temeer om voor extra voeding bij kanker een consult te doen bij een voedingsdeskundige zoals vele orthomoleculaire artsen ook zijn.

Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids plus vitamin E restore immunodeficiency and prolong survival for severely ill patients with generalized malignancy: a randomized control trial.

Gogos CA, Ginopoulos P, Salsa B, Apostolidou E, Zoumbos NC, Kalfarentzos F. Department of Medicine, Patras University Medical School, Rion-Patras, Greece.

BACKGROUND. The aim of the current prospective, randomized control study was to investigate the effect of dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids plus vitamin E on the immune status and survival of well-nourished and malnourished patients with generalized malignancy.

METHODS. Sixty patients with generalized solid tumors were randomized to receive dietary supplementation with either fish oil (18 g of omega-3 polyunsaturated fatty acids, PUFA) or placebo daily until death. Each group included 15 well-nourished and 15 malnourished patients. The authors measured total T cells, T-helper cells, T-suppressor cells, natural killer cells, and the synthesis of interleukin-1, interleukin-6, and tumor necrosis factor by peripheral blood mononuclear cells before and on Day 40 of fish oil supplementation. Karnofsky performance status, nutritional state, and survival were also estimated.

RESULTS. The ratio of T-helper cells to T-suppressor cells was significantly lower in malnourished patients. Omega-3 PUFA had a considerable immunomodulating effect by increasing this ratio in the subgroup of malnourished patients. There were no significant differences in cytokine production among the various groups, except for a decrease in tumor necrosis factor production in malnourished cancer patients, which was restored by omega-3 fatty acids. The mean survival was significantly higher for the subgroup of well-nourished patients in both groups, whereas omega-3 fatty acids prolonged the survival of all the patients.

CONCLUSIONS. Malnutrition appears to be an important predictor of survival for patients with end stage malignant disease. Omega-3 polyunsaturated fatty acids had a significant immunomodulating effect and seemed to prolong the survival of malnourished patients with generalized malignancy.

PMID: 9445198 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Plaats een reactie ...

Reageer op "Ondervoeding lijkt een belangrijke voorspeller te zijn van overlevingstijd bij terminale kankerpatiënten. Omega-3 polyunsaturated vetzuren hadden een significant immuunstimulerend effect en lijken levensverlengend te werken"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Kanker is een stofwisselingsziekte >> Mediterraan dieet met veel >> Lezing van Dean Ornish over >> Voedingssupplementen zouden >> Gerichte voeding plus bepaalde >> Voedingswijze en leefsftijl >> Voeding bij bestraling - radiotherapie: >> Knoflook extract gegeven na >> Voeding en bepaalde voedingstoffen >> LEF-magazin publiceert wetenschappelijk >>