13 juli 2011 Ik ben kanker-actueel aan het herzien en onderstaand artikel is nog steeds relevant en geeft belangrijke informatie naar mijn mening.
Een persoonlijke opmerking hierbij: zouden alle mensen en organisaties die geld geven aan het KWF zich wel realiseren dat zelden of nooit geld gaat naar onderzoek naar dit soort niet toxische middelen en behandelingen?
21 maart 2005: Bron: JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2005 Jan-Feb;29(1 Suppl):S57-61. Specifieke voeding - RNA en Omega-3 vetzuren o.a. - gegeven voorafgaande aan operatie van een kankerpatiënt gedurende slechts vijf dagen bespaart 15% op ligduur, complicaties enz. van het beoogde patiëntenbudget in vergelijking met patiënten die geen extra specifieke voeding kregen voorafgaande aan operatie.
Resultaten zo goed als letterlijk vertaald uit abstract van studie:
De totale kosten van voeding was € 3.407,-- in de controlegroep en € 14.729,-- in de pre-operatieve groep die extra voedingstoffen kreeg. Bij patiënten zonder complicaties waren de kosten voor verzorging in het ziekenhuis gelijk voor beide groepen. De gemiddelde kosten voor patiënten met complicaties waren € 6.178,-- in de controlegroep en € 4.639,-- in de pre-operatieve groep die exrta voedingstoffen kreeg (p = .05). De totale kosten voor patiënten met complicaties in de controlegroep waren € 535.236,-- en € 334.148,-- voor patiënten uit de pre-operateive groep met vooraf extra voedingstoffen. De totale kosten uit de controlegroep verbruikte 93% van het DRG = diagnose gerelateerde groepsbudget dat betaalt wordt door ziektekostenverzekeraars en 78% van de DRG voor de controlegroep. De kosteneffectiviteit per patiënt uit de controlegroep was € 6.245,-- per patiënt tegenover € 2.985,-- per patiënt uit de pre-operatieve groep met extra voedingstoffen.
Deze conclusies zijn al vaker geconstateerd in onderzoek en ons lijkt het toch vreemd dat de ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars hier niet hun beleid op afstemmen. Conclusie is ook dat kankerpatiënten die zelf het initiatief nemen tot extra voeding en extra bepaalde voedingsuppletie hun genezingsproces versnellen en voor minder kosten zorgen, maar hiervoor gestraft worden omdat ze dit veelal zelf moeten betalen en hiermee nog meer betalen aan ziektekosten. Een wel wrange constatering. Wat kan het belang toch zijn van ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars om aan studies als deze voorbij te gaan?
Preoperative immunonutrition: cost-benefit analysis.
Braga M, Gianotti L. Department of Surgery, Vita-Salute San Raffaele University, Milan, Italy. braga.marco@hsr.it
BACKGROUND: To evaluate whether preoperative immunonutrition might lead to a savings in patient care. Data on resources consumed to treat postoperative complications are scanty, but morbidity costs continue to be a major burden for any health care system. A recent randomized clinical trial carried out in well-nourished patients with gastrointestinal cancer showed that a 5-day preoperative oral immunonutrition reduced postoperative morbidity compared with conventional treatment (no supplementation).
METHODS: The abovementioned trial was the basis for the economic evaluation. In-hospital related costs of routine surgical care and costs of nutrition were calculated. Estimates of complication costs were based on both resources used for treatment and additional length of hospital stay. Cost comparison and cost-effectiveness analysis were then carried out.
RESULTS: Total cost of nutrition was 3407 euro in the conventional group and 14,729 euro in the preoperative group. In patients without complication, the cost of in-hospital routine care was similar in both groups. The mean cost of complication was 6178 euro in the conventional group and 4639 euro in the preoperative group (p = .05). Total cost of patients with complications was 535,236 euro in the conventional group and 334,148 euro in the preoperative group. Total costs consumed 93% of the diagnosis-related-group (DRG) reimbursement rate in the conventional group and 78% in the preoperative group. Cost-effectiveness was 6245 euro for the conventional group and 2985 euro for the preoperative group.
CONCLUSIONS: The costs of postoperative morbidity consumed a large amount of the DRG reimbursement rate. Preoperative immunonutrition was cost-effective in our series.
PMID: 15709546 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Pruimensap verbetert de ontlasting van hard naar normaal en vermindert klachten van constipatie zonder buikpijn en kan daarom worden beschouwd als een effectieve en veilige natuurlijke voedingsbehandeling voor chronische constipatie.
- Individueel aangepast dieet voor kankerpatienten opgenomen in het ziekenhuis geeft veel minder sterfgevallen (36 vs 50) binnen half jaar in vergelijking met standaard ziekenhuiseten
- Resten van afwasmiddel hebben nadelig effect op darmmicrobioom
- Kanker is een stofwisselingsziekte - metabolische ziekte die met specifieke voeding - dieet en voedingssuppletie o.a. 6-Diazo-5-oxo-L-norleucine (DON) vaak op te lossen zou zijn aldus prof. dr. Thomas Seyfried.
- Mediterraan dieet met veel fruit en bepaalde vitamines en antioxidanten voorkomt voor ca. 35% beter glaucoom in vergelijking met standaard voeding
- Lezing van Dean Ornish over de combinatie van voeding, supplementen, liefde en intimiteit die leidt tot een betere gezondheid en wellicht preventief en genezend kan zijn bij kanker
- Voedingssupplementen zouden niets toevoegen aan effect op preventie van kanker. Studie analyse van 14 studies suggereert zelfs dat de levensverwachting erdoor wordt verkort. Maar er is bewust gemanipuleerd met deze studiegegevens
- Gerichte voeding plus bepaalde aminozuren bij patienten met ondervoeding zorgen voor significant minder complicaties en zelfs voor minder directe postoperatieve sterfte na operatie van spijsverteringskankersoorten waaronder maagkanker
- Voedingswijze en leefsftijl veroorzaakt 35% van alle kanker wereldwijd. Een verandering van voedingswijze en leefstijl zou wereldwijd dan ook 35 procent van alle kanker voorkomen
- Voeding bij bestraling - radiotherapie: artikelen en informatie over de beschermende en ondersteunende werking van voeding, voedingsstoffen en voedingssuppletie bij radiotherapie - bestraling bij kanker.
- Knoflook extract gegeven na operatie vermindert aantal poliepen en omvang van darmpoliepen
- Voeding en bepaalde voedingstoffen kunnen ernstige vermoeidheid tegengaan van mensen die kanker hebben overleefd
- LEF-magazin publiceert wetenschappelijk artikel over synergistische werking van voedingsstoffen, o.a. groene thee, resveratrol, 13C/DIM en genisteïne onder de titel: nieuwe beloftes voor preventie en behandeling van kanker
- RNA en Omega-3 vetzuren o.a. - gegeven voorafgaande aan operatie van een kankerpatiënt gedurende slechts vijf dagen bespaart 15% op ligduur, complicaties enz. van het beoogde patiëntenbudget in vergelijking met patiënten die geen e
- antioxidanten kunnen kankergroei stimuleren in plaats van verminderen, aldus Nobelprijswinnaar prof. dr. Jim Watson in een lezing
- Extra calorieën enz. - via sonde of infuus na operatieve ingreep bij kankerpatiënten geeft geen enkel positief effect in vergelijking met normaal voedingspatroon.
- Ondervoeding lijkt een belangrijke voorspeller te zijn van overlevingstijd bij terminale kankerpatiënten. Omega-3 polyunsaturated vetzuren hadden een significant immuunstimulerend effect en lijken levensverlengend te werken
- Specifieke extra voeding in combinatie met EPO en COX-2 remmers verlengen significant het leven, betere energiebalans, vet toename en minder bloedingen van terminale sterk vermagerde kankerpatiënten
- Algemeen: effecten van voedingswijzen, fruit en groenten, antioxidanten enz. op voorkomen van kanker en als aanvulling bij behandelngen van kanker: een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "RNA en Omega-3 vetzuren o.a. - gegeven voorafgaande aan operatie van een kankerpatiënt gedurende slechts vijf dagen bespaart 15% op ligduur, complicaties enz. van het beoogde patiëntenbudget in vergelijking met patiënten die geen e"