Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38   
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.

En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven: 

https://kanker-actueel.nl/NL/voordelen-van-ops-lidmaatschap-op-een-rijtje-gezet-inclusief-hoe-het-kookboek-en-de-recepten-op-basis-van-uitgangspunten-van-houtsmullerdieet-te-downloaden-enof-in-te-zien.html

1 juni 2016: Bron: Public Health Nutr. 2009 Sep;12(9):1451-61. doi: 10.1017/S136898000800428X. Epub 2008 Dec 23 en Pedriatic May 2016, VOLUME 137 / ISSUE 5 en Foodlog.nl

Wanneer kinderen zowel op de basisschool als op een middelbare school (leeftijd van 12 tot 15 jaar) goede voorlichting krijgen met practische tips voor gezond leven en eten en drinken dan heeft dat jarenlang, wellicht zelfs een heel leven lang invloed op het verminderen en ontstaan van obesitas. En zo'n programma hoeft niet lang te duren. In Chili duurde het programma tijdens de schooltijden 2 jaar maar een studie in Los Angeles heeft aangetoond dat zelfs een kort, weliswaar intensief programma van slechts 5 weken zorgde voor duurzame vermindering en preventie van obesitas.

obesitas BMI

In Los Angeles werd het programma, Students for Nutrition and eXercise (SNaX), ingezet. Gedurende 5 weken veranderde de school in een omgeving die gezonde keuzes stimuleerde.

De kinderen kregen voorlichting over gezond eten, bewegen en bv. ook hoe ze advertenties en informatie uit de media, ook sociale media konden bekijken en interpreteren. Ook was er in die weken in de school gratis water en konden de kinderen gezonde producten eten en drinken. Daarnaast werd de kinderen gestimuleerd en handvattten gegeven aan andere kinderen te vertellen over het programma op hun school. 

Om meer bewegen en sporten te stimuleren kregen de kinderen een stappenteller en ook werd aangegeven via instructies hoe ze thuis en op school op een gemakkelijke manier actiever konden zijn.

Studieresultaten:

Vijf scholen namen deel aan het programma. totaal 1.368 kinderen van 12 en 13 jaar deden mee aan dit programma. Bij de start van de studie werden lengte en gewicht van de kinderen gemeten en twee jaar later nogmaals. De kinderen kregen daarnaast activiteiten mee die ze ook thuis konden doen en de ouders en ook de kinderen werd uitgelegd hoe ze gezonder zouden kunnen gaan eten. Direct na de gezonde schoolweken bleek er meer fruit gegeten te worden en ook meer water gedronken en kochten de kinderen minder snoep en snacks.

Na twee jaar werd door de Amerikaanse onderzoekers weer het gewicht en de lengte van de kinderen gemeten. De kinderen die aan het begin van het onderzoek te dik waren en een te hoog BMI hadden bleken 2 jaar later minder dik en een minder hoog BMI te hebben. Gemiddeld waren zij ruim 4 kilo minder zwaar dan mocht worden verwacht op basis van de eerste metingen en hun leeftijd enz.. Voor de kinderen die bij het begin niet te dik waren veranderde er niets in hun BMI.

obesitas kinderen

Conclusie:

De onderzoekers denken dan ook dat het programma Students for Nutrition and eXercise (SNaX) zoveel veranderingen heeft bewerkstelligd bij de kinderen in het voedingspatroon en ook in hoe beter te bewegen  dat deze dit redeljk gemakkelijk konden vol houden en dat daardoor de afname in de BMI te zien was.

Chileense studie:

Een vergelijkbare conclusie werd al eerder getrokken uit een 2-jarige studie op 4 basisschollen in Chili. Daar werd tijdens de schooltijden een gezond eten en leven programma gevolgd op 3 basischolen en op 1 basisschool weed dit rpgoramma niet uitgevoerd en diende als controlegroep.

schoolprogramma obesitas

Na 2 jaar bleek op de basischolen die het programma volgden obesitas met ca. 5 procent te zijn afgenomen - 17.0% to 12.3% bij de jongens en 14.1% tot 10.3% bij de meisjes - terwijl in de controlegroep er geen sprake was van vermindering van obesitas of BMI. Jongens waren wat vatbaarder hiervoor dan meisjes bleek. En het effect bleek in het eerste jaar groter dan in het tweede jaar. Gedurende de zomervakantie bleek er geen sprake van vermindering, dus de conclusie dat het gezondheidsprogramma op school effect heeft ligt voor de hand en is ook statistisch significant aldus de onderzoekers.

Het volledige studierapport: Two-Year BMI Outcomes From a School-Based Intervention for Nutrition and Exercise: A Randomized Trial, Laura M. Bogart, Marc N. Elliott, Burton O. Cowgill, David J. Klein, Jennifer Hawes-Dawson, Kimberly Uyeda, Mark A. Schuster, Pediatrics, doi: 10.1542/peds.2015-2493, published online 2 May 2016. is tegen betaling in te zien.

Het volledige studierapport: Two-year controlled effectiveness trial of a school-based intervention to prevent obesity in Chilean children. is wel gratis in te zien.

Beide abstracten staan hieronder:


Plaats een reactie ...

Reageer op "Gezond leven en eten - drinken programma op basisschool en middelbare school heeft langdurige positieve invloed op verminderen en voorkomen van obesitas."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijl verandering, niet >> Leefstijl en voeding heeft >> Kanker is voor de helft te >> FODMAP-dieet stimulatie via >> Gezonde leefstijl zonder roken, >> Gezonde leefstijl met volkoren >> Leefstijl en omgevingsfactoren >> Gezond leven en eten - drinken >> Gezonde voeding en leefstijl >> Wereldwijd onderzoek bewijst: >>