27 februari 2012: Dat fijn stof slecht is voor de gezondheid is algemeen bekend. Toch is nog niet zo bekend wat voor rol fijnstof speelt specifiek bij het ontstaan van kanker. Natuurlijk wel bij asthma, longziektes als COPD enz., maar er zijn geen grote studies die de relatie aantonen met vormen van kanker. Het RIVM heeft over fijnstof en gezondheidsproblemen een zeer uitgebreid document gepubliceerd. Het RIVM heeft de volgende bronnen onderzocht: scheepvaart, voedingsmiddelenindustrie (diervoeder en meel), op- en overslagbedrijven, intensieve veehouderij, metaalindustrie, raffinaderijen en bouwplaatsen. Deze bronnen zijn geselecteerd vanwege hun relatief grote bijdrage aan de totale fijnstofemissie in Nederland en vanwege de vele vragen die hierover worden gesteld aan GGD’en. Als u het hele document wilt lezen: Fijn stof van antropogene bronnen klikt u hier. het document is 88 pagina's lang in zowel het Nederlands als het Engels.

9 september 2005: Bron: Environ Res. 2005 Sep;99(1):106-17. Epub 2005 Jan 11.

Een grote Japanse zogeheten regionale cross-over epidemologische studie geeft een significant bewijs dat er een relatie is tot het aantal schadelijke stofdeeltjes in de lucht en het sterven aan ziektes als longemfyseem, asthma, maar ook longkanker bij vrouwen en buikvlieskanker, borstkanker en eierstokkanker. De onderzoekers merken op dat deze schadelijke stofdeeltjes een rol spelen als mogelijke endocrien-verstorende, oestrogene agens. Welke verstoring zoals een arts ons vertelde kan leiden tot kanker. Hier een kort abstract van deze studie, waarover in de Nederlandse media niet veel is verschenen. Wetende dat Nederland in bepaalde gebieden - bv. de Randstad - een van de grootste vervuilde gebieden ter wereld heeft, is het toch wel opmerkelijk dat hier geen aandacht aan wordt gegeven.

Correlation between suspended particles in the environmental air and causes of disease among inhabitants: cross-sectional studies using the vital statistics and air pollution data in Japan.

Iwai K, Mizuno S, Miyasaka Y, Mori T.
Research Institute of Tuberculosis, Japan Anti-tuberculosis Association, 3-1-24, Matsuyama, Kiyose-shi, Tokyo 204-8533, Japan. iwai@jata.or.jp.

PMID: 16053935 [PubMed - in process]


Plaats een reactie ...

Reageer op "Milieuvervuiling: grote Japanse studie bewijst significant hogere sterfte en optreden van ernstige ziektes zoals kanker door fijn stof. RIVM geeft overzicht van fijn stof emissie in onze gezondheid"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijl verandering, niet >> Leefstijl en voeding heeft >> Kanker is voor de helft te >> FODMAP-dieet stimulatie via >> Gezonde leefstijl zonder roken, >> Gezonde leefstijl met volkoren >> Leefstijl en omgevingsfactoren >> Gezond leven en eten - drinken >> Gezonde voeding en leefstijl >> Wereldwijd onderzoek bewijst: >>