8 september 2017: Bron: WCRF - Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Ik denk dat onderstaand persbericht geen andere toelichting behoeft. Het persbericht over dit rapport: World Cancer Research Fund International / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Colorectal Cancer 2017. is duidelijk lijkt mij.
Darmkanker is te voorkomen met een gezonde leefstijl. Met alleen al drie porties volkoren producten per dag (ca. 90 gram) is het risico al te verminderen met 17 procent bljkt uit nieuwe studiegegevens. Dit gekoppeld aan andere factoren die darmkanker kunnen veroorzaken zoals dagelijks bewegen en niet al teveel rood vlees en bewerkt vlees eten, weinig of geen alcohol drinken, niet roken enz.. kan het risico op darmkanker tot wel 45 procent verminderen.
Lees ook dit artikel in dit verband: https://kanker-actueel.nl/NL/darmflora-beinvloed-door-voeding-en-leefstijl-speelt-cruciale-rol-in-ontstaan-van-ziektes-ook-bij-ontstaan-van-kanker-en-behandelingen-daarvan.html
(Tekst gaat onder foto verder)
Hier het persbericht van het WCRF:
Meer volkoren, minder kans op darmkanker
Amsterdam, 7 september 2017
Het eten van volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood kan het risico op darmkanker verlagen. Dat maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag bekend in een nieuw rapport. Experts benadrukken dat alhoewel geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, gezonde voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij de preventie van darmkanker.
Nu is er voor het eerst sterk wetenschappelijk bewijs dat het eten van drie porties volkorenproducten per dag (wat neerkomt op 90 gram) het risico op darmkanker met 17 procent kan verlagen. Dit komt bovenop het eerdere bewijs dat het eten van vezelrijke producten het risico op darmkanker verlaagt.
Voor het rapport is al het beschikbare bewijs wereldwijd naar voeding, gewicht en lichaamsbeweging in relatie tot het risico op darmkanker geanalyseerd. De bevindingen bevestigen dat het risico op darmkanker wordt verhoogd door:
- Het eten van bewerkt vlees, zoals ham en salami
- Het eten van te veel rood vlees (meer dan 500 gram per week, bereid gewicht), zoals rund- en varkensvlees
- Het hebben van overgewicht en obesitas
- Het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag
Uit het rapport blijkt ook dat mensen die meer bewegen een kleinere kans op darmkanker hebben in vergelijking met mensen die weinig aan lichaamsbeweging doen. Alle vormen van beweging tellen mee, ook tuinieren, fietsen en wandelen.
Darmkanker is een van de kankersoorten waar we zelf veel aan kunnen doen om de kans erop te verkleinen. Volgens schattingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan elk jaar ongeveer 45 procent van de gevallen van darmkanker in Nederland voorkomen worden door gezonde keuzes in voeding en leefstijl.
Darmkanker is in Nederland een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het staat op nummer 2 van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen, en op nummer 3 bij vrouwen. Jaarlijks krijgen ruim 15.400 mensen de diagnose darmkanker.
Voor het nieuwe rapport hebben onderzoekers bevindingen uit 99 studies bij elkaar gebracht en geanalyseerd. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 29 miljoen mensen waarvan een kwart miljoen mensen bij wie darmkanker werd vastgesteld.
Edward L. Giovanucci, prof. Voeding en Epidemiologie bij Harvard TH Chan School of Public Health en eerste auteur van het rapport: “Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker wereldwijd. Het nieuwe rapport laat zien dat mensen veel kunnen doen om hun risico op darmkanker aanzienlijk te verlagen. De bevindingen zijn duidelijk: voeding en leefstijl spelen een grote rol bij darmkanker. De stappen die mensen kunnen nemen om hun risico op darmkanker te verlagen, zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Het behouden van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging, matig zijn met rood en bewerkt vlees en het eten van meer volkorenproducten en voedingsvezels. Daarnaast is het belangrijk om matig te zijn met alcohol en niet te roken of om daarmee te stoppen.”
Gerelateerde artikelen
- Leefstijl aanpassingen kan ontstaan van kanker en sterfgevallen door kanker onder volwassenen in de VS verminderen met respectievelijk 40 en 50 procent. Blijkt uit nieuwe studie van de American Cancer Society.
- Leefstijl verandering, niet roken en zonbescherming kan elk jaar 40.000 kankerpatienten voorkomen blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek
- Leefstijl en voeding heeft ook invloed op een erectiestoornis. Wie gezond eet en drinkt en regelmatig beweegt kan erectiestoornissen vaak voorkomen
- Kanker is voor de helft te voorkomen door verandering van leefstijl, waarbij alcohol en roken en overgewicht de grootste boosdoeners zijn blijkt uit berekening van de Global Burden of Diseases
- FODMAP-dieet stimulatie via een APP geeft betere resultaten dan de standaard medicijnen bij patienten met eerste diagnose van PDS - Prikkelbare Darm Syndroom
- Gezonde leefstijl zonder roken, met veel beweging, meer groenten enz. voorkomt vaker ziek worden en verlengt levensduur met 6 jaar blijkt uit Nederlandse studie onder 9000 mensen van middelbare leeftijd.
- Gezonde leefstijl met volkoren producten, dagelijks bewegen en weinig rood en bewerkt vlees kan darmkanker voorkomen tot wel 45 procent
- Leefstijl en omgevingsfactoren zoals voedingspatroon, beweging, stress en luchtvervuiling spelen veel grotere rol - 70 tot 80 procent - in het ontstaan van meeste vormen van kanker dan pech in de vorm van erfelijke afwijkingen
- Gezond leven en eten - drinken programma op basisschool en middelbare school heeft langdurige positieve invloed op verminderen en voorkomen van obesitas.
- Gezonde voeding en leefstijl kan risico op borstkanker met ruim 50% verkleinen, maar ook andere vormen van kanker zijn gevoelig voor leefstijl en voedingspatroon. Aldus nieuwe analyse van grootschalig rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds - WCRF-n
- Wereldwijd onderzoek bewijst: risico op kanker is met goede voeding te verlagen
- Gezonde leefstijl met een evenwichtig voedingspatroon vermindert het risico op vroegtijdig overlijden aan kanker met 20 procent, risico op ook andere ziekten erbij met 34 procent
- Gezonde Leefstijl met niet roken, gezonde voeding, minder alcohol, bestrijding infecties en meer bewegen kan overlijden aan kanker met een derde verminderen blijkt uit groot Australisch bevolkingsonderzoek.
- Milieuvervuiling: grote Japanse studie bewijst significant hogere sterfte en optreden van ernstige ziektes zoals kanker door fijn stof. RIVM geeft overzicht van fijn stof emissie in onze gezondheid
- Leefstijlveranderingen in voeding en bewegen zou 20 tot 50 procent van de meeste vormen van kanker en overlijden daaraan kunnen voorkomen. Darmkanker zelfs tot 70 procent.
- Leefstijl en voeding in eerste twintig jaar van een mensenleven lijkt bepalend voor risico op krijgen van kanker toont grote Zweedse studie.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Gezonde leefstijl met volkoren producten, dagelijks bewegen en weinig rood en bewerkt vlees kan darmkanker voorkomen tot wel 45 procent"