8 september 2017: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/gezonde-leefstijl-met-volkoren-producten-dagelijks-bewegen-en-weinig-rood-en-bewerkt-vlees-kan-darmkanker-voorkomen-tot-wel-45-procent.html

29 maart 2013: Bron: WCRF - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Een gezonde leefstijl met een evenwichtig voedingspatroon vermindert het risico op vroegtijdig overlijden aan kanker met 20%. Het algemene risico op overlijden aan ook hart- en vaatziekten en ziekten van de ademhalingsorganen inclusief kanker verminderde met maar liefst 34%. Dit blijkt uit de resultaten van een 12 jarig onderzoek onder bijna 380.000 mensen uit 9 Europese landen waaronder Nederland.

Het WCRF heeft al jaren geleden een aantal aanbevelingen gedaan naar een bepaalde leefstijl met ook voedingsadviezen. De mensen die een leefstijl hadden die het dichtst bij de aanbevelingen lagen van het WCRF, bleken 20 procent minder risico te hebben op overlijden aan kanker, 44 procent minder risico op overlijden  aan hart- en vaatziekten en beroerte, en zelfs 50 procent minder risico op sterfte aan ziekten van de ademhalingsorganen vergeleken met de mensen die een leefstijl hadden die het meest van de aanbevelingen af lag.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een gezond gewicht het risico op overlijden aan verschillende ziekten met 22 procent daalde. Het eten van groente, fruit en andere vezelrijke voeding verlaagde het risico op sterfte aan verschillende ziekten met 21 procent, en het risico op sterfte specifiek aan kanker met 17 procent.
Beperkt alcohol gebruik, niet meer dan 1 à 2 glazen per dag, 1 voor een vrouw, 2 voor een man, verminderde het risico op sterfte aan kanker met 21 procent.

Hier het persbericht van het Wereld Onderzoek Fonds over hun onderzoek. Op de website van het WCRF  vindt u ook de aanbevelingen en richtlijnen en tips enz. Zie ook onder gerelateerde artikelen en preventie waar nog veel meer over relatie tussen voeding en leefstijl en met name kanker.

Risico op sterfte 34 procent lager door aanbevelingen Wereld Kanker Onderzoek Fonds

27 maart 2013

De aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op het gebied van voeding en leefstijl verlagen het risico op sterfte aan verschillende ziekten met 34 procent. Dat blijkt uit een nieuw en grootschalig onderzoek onder bijna 380.000 mensen uit 9 Europese landen waaronder Nederland. Deze voedings- en leefstijlrichtlijnen, gericht op de preventie van kanker, verlagen het risico op sterfte aan de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland: kanker, hart- en vaatziekten en ziekten van de ademhalingsorganen. Hoe meer van deze aanbevelingen men opvolgt, hoe lager het risico op sterfte.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft in 2007 samen met de overige leden van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk 10 aanbevelingen op het gebied van voeding en leefstijl geformuleerd voor een lager risico op het krijgen van kanker. Onderzoekers hebben nu voor het eerst gekeken naar het effect van het volgen van deze aanbevelingen op het risico op sterfte aan verschillende ziekten. Ze hebben zich gericht op de aanbevelingen op het gebied van lichaamsgewicht, lichaamsbeweging, voeding en dranken die bijdragen aan gewichtstoename, plantaardige voeding, vlees, alcohol en (specifiek bij vrouwen) borstvoeding.

Voor dit onderzoek aan het Imperial College in Londen, onder leiding van Dr. Teresa Norat, zijn er gegevens geraadpleegd van bijna 380.000 deelnemers uit 9 Europese landen die meer dan 12 jaar lang zijn gevolgd. De deelnemers waren afkomstig uit Denemarken, Italië, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Onderzoekers hebben de deelnemers die de aanbevelingen het nauwst volgden vergeleken met de deelnemers die dat het minst deden. Uit deze vergelijking blijkt dat de eerste groep maar liefst 34 procent minder risico op sterfte aan verschillende ziekten had.

De mensen die het nauwst de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds volgden, hadden 20 procent minder risico op sterfte aan kanker, 44 procent minder risico op sterfte aan hart- en vaatziekten en beroerte, en zelfs 50 procent minder risico op sterfte aan ziekten van de ademhalingsorganen vergeleken met de mensen die dat het minst deden.

Onderzoekers hebben daarnaast ook geconstateerd dat een gezond gewicht het risico op sterfte aan verschillende ziekten met 22 procent verlaagde. Het eten van groente, fruit en andere vezelrijke voeding verlaagde het risico op sterfte aan verschillende ziekten met 21 procent, en het risico op sterfte specifiek aan kanker met 17 procent. Het beperken van de consumptie van alcohol tot 2 glazen voor mannen en 1 glas voor vrouwen per dag verlaagde het risico op sterfte aan kanker met 21 procent.

In dit onderzoek werd er voor het eerst gekeken naar de rol van borstvoeding op het risico op sterfte. Het geven van borstvoeding gedurende ten minste 6 maanden verlaagde bij de moeders het risico op sterfte aan kanker met 10 procent, en het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten en beroerte met 17 procent.

Dr. Bas Bueno-de-Mesquita, senior onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), associate professor bij de afdeling Gastroenterologie en Hepatologie van het UMC Utrecht en betrokken bij het onderzoek: “Dit onderzoek geeft inzicht in de potentiële impact van de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op het risico op sterfte aan kanker en andere veel voorkomende ziekten. De bevindingen laten zien dat deze richtlijnen ter preventie van kanker ook relevant zijn op het gebied van andere ziekten. Het onderzoek onderstreept het belang van beleid op het gebied van gezonde voeding, lichaamsbeweging, een gezond gewicht en borstvoeding. Er is nu meer onderzoek nodig om deze nieuwe bevindingen te bevestigen.”


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijl verandering, niet >> Leefstijl en voeding heeft >> Kanker is voor de helft te >> FODMAP-dieet stimulatie via >> Gezonde leefstijl zonder roken, >> Gezonde leefstijl met volkoren >> Leefstijl en omgevingsfactoren >> Gezond leven en eten - drinken >> Gezonde voeding en leefstijl >> Wereldwijd onderzoek bewijst: >>