Hier een aantal artikelen over groene thee en groene thee extracten (Epigallocatechin gallate - EGCG)

Zie verder in gerelateerde artikelen hieronder of hiernaast

In gesprekken met kankerpatiënten merk ik steeds vaker dat de meesten niet weten welke soorten groene thee het beste zijn en ook hoe je groene thee moet zetten. Hier een leidraad gehaald uit het boek Eten tegen Kanker, hoofdstuk 10, dat uitgebreid een beschrijving geeft van de voedingstoffen die belangrijk kunnen zijn in de preventie en bestrijding van kanker. Over hoe en welke groene thee te drinken staat er dit:

Groene thee ondergaat tijdens het productieproces de  minste veranderingen. Groene thee wordt in drie fases bereid. In de eerste fase worden de versgeplukte blaadjes kort met stoom geroosterd, waardoor binnen een paar seconden de enzymen worden gedood die anders voor fermentatie zouden zorgen. Na afkoeling worden de blaadjes gedroogd en opgerold om hun celstructuur te doorbreken waardoor de aroma vrijkomt. Tot slot worden ze gedroogd door de blaadjes tot steeds kleinere bolletjes te rollen tot ze uiteindelijk naaldvormig zijn geworden. De uiteindelijke groene thee zoals die verkocht wordt.

Volgens de auteurs van het boek Eten tegen Kanker heeft groene thee uit Japan de beste kwaliteit en bevat deze de meeste catechinen, kankerremmende stoffen, zoals de polyfenolen en EGCG stoffen. Zij zeggen dat bij de productie van zwarte thee een groot gedeelte van de polyfenolen verloren gaan doordat bij zwarte thee het roosteren pas gedaan wordt in de derde fase en is door het eerdere fermentatieproces heel veel van de waardevolle stoffen verloren gegaan.  In het boek staan ook tabellen met procenten enz.

Belangrijk is hoe de groene thee gemaakt wordt. Kook water. Laat dit ca. een minuut even afkoelen en schenk dan het water over de groene thee. Laat deze dan 8 tot 10 minuten trekken en drink dan pas de thee. 3 koppen thee per dag lijkt voldoende. Het laten trekken van de thee is wel belangrijk. Volgens de auteurs worden met name de polyfenolen pas omgezet, gevormd na een 8 tot 10 minuten trekken van de thee. Het verschil kan wel 9 tot 540 mg. aan polyfenolen bedragen tussen 2 minuten trekken en 10 minuten.

De auteurs bevelen de Japanse Gyokuro thee aan als de beste groene thee. Deze thee is ook in de meeste natuurwinkels te verkrijgen. Maar ook andere groene thee soorten uit China (Sencha bv.) en andere Aziatische landen zijn ook goed als de juiste bereiding maar wel wordt aangehouden. 


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Groene thee. Wat is het en de werking ervan? Met ondersteunende literatuur."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Dagelijks enkele koppen thee >> Groene thee en in het bijzonder >> Groene thee extract - epigallocatechin-3-gallate >> Groene thee extract - epigallocatechin >> Wat is groene thee en de werking >> Groene thee extract stimuleert >> Groene thee vermindert kans >> Thee - flavonoiden - en vooral >> Baarmoederhalskanker: Groene >> Borstkanker: Extract van groene >>