19 april 2010: Bron: Cancer Causes Control. 2009 Dec;20(10):1939-45. Epub 2009 Sep 19

Enkele koppen vers gezette groene thee blijkt het risico op het ontwikkelen van leverkanker te verminderen. Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek in Japan onder meer dan 40.000 volwassenen over 9 jaar. 1 kopje per dag gaf al een verschil. 3 tot 5 kopjes per dag gaf het grootste verschil. De gegevens zijn gecorrigeerd naar andere factoren zoals alcohol, andere voeding en leefgewoonten enz. Er was ook enig verschil tussen mannen en vrouwen, maar in het abstract wordt niet aangegeven waarom dit verschil er is. .

Cancer Causes Control. 2009 Dec;20(10):1939-45. Epub 2009 Sep 19.

Green tea consumption and the risk of liver cancer in Japan: the Ohsaki Cohort study.

Ui A, Kuriyama S, Kakizaki M, Sone T, Nakaya N, Ohmori-Matsuda K, Hozawa A, Nishino Y, Tsuji I.

Division of Epidemiology, Department of Public Health and Forensic Medicine, Tohoku University Graduate School of Medicine, 2-1, Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, Miyagi, 980-8575, Japan, a5mb1008-thk@umin.ac.jp.

Abstract

OBJECTIVES: To investigate the association between green tea consumption and liver cancer incidence.

METHODS: We prospectively followed 41,761 Japanese adults aged 40-79 years, without a history of cancer at the baseline or any missing data for green tea consumption frequency. Cox proportional hazards models were used to calculate hazard ratios (HR) with 95% confidence intervals (CI), adjusted for age, alcohol drinking, smoking, the consumption of coffee, vegetables, dairy products, fruit, fish, and soybean.

RESULTS: Over 9 years of follow-up, among 325,947 accrued person-years, the total incidence of liver cancer was 247 cases. We found that green tea consumption was inversely associated with the incidence of liver cancer. In men, the multivariate-adjusted HRs (95% CIs) for liver cancer incidence with different green tea consumption categories were 1.00 (reference) for <1 cup/day, 0.83 (0.53-1.30) for 1-2 cups/day, 1.11 (0.73-1.68) for 3-4 cups/day, and 0.63 (0.41-0.98) for >/=5 cups/day (p for trend = 0.11). The corresponding data among women were 1.00 (reference), 0.68 (0.35-1.31), 0.79 (0.44-1.44), 0.50 (0.27-0.90) (p for trend = 0.04).

CONCLUSIONS: Green tea consumption is associated with a reduced risk of liver cancer incidence.

PMID: 19768563 [PubMed - in process]


Plaats een reactie ...

Reageer op "Leverkanker en groene thee: enkele kopjes groene thee per dag blijkt het risico op leverkanker te verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek in Japan. Artikel geplaatst 19 april 2010"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Groene thee en in het bijzonder >> Groene thee extract - epigallocatechin >> Wat is groene thee en de werking >> Groene thee extract stimuleert >> Groene thee vermindert kans >> Thee - flavonoiden - en vooral >> Baarmoederhalskanker: Groene >> Borstkanker: Extract van groene >> CLL: Groene thee extract - >> Eierstokkanker: Groene thee >>