19 april 2010: Bron: Cancer Causes Control. 2009 Dec;20(10):1939-45. Epub 2009 Sep 19
Enkele koppen vers gezette groene thee blijkt het risico op het ontwikkelen van leverkanker te verminderen. Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek in Japan onder meer dan 40.000 volwassenen over 9 jaar. 1 kopje per dag gaf al een verschil. 3 tot 5 kopjes per dag gaf het grootste verschil. De gegevens zijn gecorrigeerd naar andere factoren zoals alcohol, andere voeding en leefgewoonten enz. Er was ook enig verschil tussen mannen en vrouwen, maar in het abstract wordt niet aangegeven waarom dit verschil er is. .
Cancer Causes Control. 2009 Dec;20(10):1939-45. Epub 2009 Sep 19.
Green tea consumption and the risk of liver cancer in Japan: the Ohsaki Cohort study.
Ui A, Kuriyama S, Kakizaki M, Sone T, Nakaya N, Ohmori-Matsuda K, Hozawa A, Nishino Y, Tsuji I.
Division of Epidemiology, Department of Public Health and Forensic Medicine, Tohoku University Graduate School of Medicine, 2-1, Seiryo-machi, Aoba-ku, Sendai, Miyagi, 980-8575, Japan, a5mb1008-thk@umin.ac.jp.
Abstract
OBJECTIVES: To investigate the association between green tea consumption and liver cancer incidence.
METHODS: We prospectively followed 41,761 Japanese adults aged 40-79 years, without a history of cancer at the baseline or any missing data for green tea consumption frequency. Cox proportional hazards models were used to calculate hazard ratios (HR) with 95% confidence intervals (CI), adjusted for age, alcohol drinking, smoking, the consumption of coffee, vegetables, dairy products, fruit, fish, and soybean.
RESULTS: Over 9 years of follow-up, among 325,947 accrued person-years, the total incidence of liver cancer was 247 cases. We found that green tea consumption was inversely associated with the incidence of liver cancer. In men, the multivariate-adjusted HRs (95% CIs) for liver cancer incidence with different green tea consumption categories were 1.00 (reference) for <1 cup/day, 0.83 (0.53-1.30) for 1-2 cups/day, 1.11 (0.73-1.68) for 3-4 cups/day, and 0.63 (0.41-0.98) for >/=5 cups/day (p for trend = 0.11). The corresponding data among women were 1.00 (reference), 0.68 (0.35-1.31), 0.79 (0.44-1.44), 0.50 (0.27-0.90) (p for trend = 0.04).
CONCLUSIONS: Green tea consumption is associated with a reduced risk of liver cancer incidence.
PMID: 19768563 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Dagelijks enkele koppen thee vooral groene thee vermindert kans op ontwikkelen van vormen van darmkanker maar is overall niet statistisch significant blijkt uit meta-analyse
- Groene thee en in het bijzonder EGCG in relatie tot gezondheid en ziekte, waaronder kanker. Een review van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar aan de hand van de literatuur
- Groene thee extract - epigallocatechin-3-gallate (EGCG) geeft betere ziekteprogressieve overleving (33 vs 10 procent) en vermindert bijwerkingen bij longkankerpatienten die bestraald werden.
- Groene thee extract - epigallocatechin gallate (EGCG) werkt uitstekend als preventie van beginnende kanker door werking op de kankerstamcellen en RNA mutaties en stimuleert effectiviteit van andere medicijnen
- Wat is groene thee en de werking ervan? Met ondersteunende literatuur.
- Groene thee extract stimuleert het geheugen door het verbeteren van functionele connectiviteit in de hersenen en kan belangrijk zijn in behandelen van cognitieve stoornissen zoals depressie en dementie.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen
- Thee - flavonoiden - en vooral groene thee vermindert oxidatieve schade door roken met 31% bij studiegroep van zware rokers. Artikel geplaatst oktober 2003
- Baarmoederhalskanker: Groene thee, gebruikt in vorm van capsules (polyphenon E and EGCG), werkt significant beschermend en genezend tegen voorstadia van baarmoederhalskanker bij vrouwen die al geinfecteerd zijn met HPV virus.
- Borstkanker: Extract van groene thee (EGCG) stopt significant groei borstkankercellen blijkt uit gerandomiseerde dierstudies.
- CLL: Groene thee extract - chemisch nagemaakte epigallocatechin gallate (EGCG) vermindert significant leukemiecellen in bloed bij CLL - chronische lympfatische leukemie blijkt uit fase II studie in Mayo Clinic
- Eierstokkanker: Groene thee vergroot kansen op overleving van eierstokkanker met plaveiselcarcinoomtype bljikt uit cohortstudie.
- Leverkanker en groene thee: enkele kopjes groene thee per dag blijkt het risico op leverkanker te verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek in Japan. Artikel geplaatst 19 april 2010
- Longkanker: Groene thee kan longkanker voorkomen, vooral bij rokers is het verschil aanzienlijk als je dagelijks enkele koppen groene thee drinkt.
- Prostaatkanker: Groene thee drinken remt groei prostaatkanker en kan mogelijk preventief worden ingezet
- Groene thee. Wat is het en de werking ervan? Met ondersteunende literatuur.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Leverkanker en groene thee: enkele kopjes groene thee per dag blijkt het risico op leverkanker te verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek in Japan. Artikel geplaatst 19 april 2010"