19 juni 2019: na het overlijden van Gerda najaar 2017 is de website opereren zonder snijden off line geweest en fucntioneerde niet meer. Samen met VUmc Amsterdam is de website volledig vernieuwd en patienten kunnen nu hun casus weer voorleggen aan een specialistisch team. Zie verder hieronder de informatie die nog steeds geldig is wat betreft aangeboden behandelingen enz.. Waarbij aangetekend dat sommige behandelingen nog zijn verbeterd of nieuwe aan toegevoegd. Maar lees maar op  de website opereren zonder snijden.

19 maart 2015: Bron: website opereren zonder snijden met dank aan Gerda die me dit toestuurde

Een specialistisch team uit het UMC-Utrecht en VUmc Amsterdam - AMC Amsterdam bieden via de website opereren zonder snijden de mogelijkheid om een consult aan te vragen of bij een kankerpatiënt niet-invasieve behandelingen kunnen worden toegepast. Er wordt op hun website gesproken over thermische ablatie wat inhoudt dat de tumor wordt aangeprikt door de huid onder begeleiding van radiologische technieken en dan wordt gekookt als het ware door verhitting (RFA - Radio Frequency Ablation, MAW) of juist bevroren door koude toe te voegen(cryoablatie - cryotherapie).

Ook kan TACE - Trans Arteriële chemo embolisatie of inwendige bestraling (Yttrium-90 - SIRT) worden toegepast. Een andere optie die wordt aangeboden is de Nanoknife methode - Irreversible-electroporation techniek waarbij enkele naalden in de tumor worden geplaatst (door de huid heen, soms tijdens een open operatie, bv. bij alvleesklierkanker in sommige gevallen) en daarna met een korte stroomstoot van 3000 Volt worden vernietigd. Deze laatste methode is zeer interessant. Zie ook informatie over de PANFIRE studie.

Nanoknife beeld

Op hun websit wordt ghesproken over tumoren in nieren, longen, levertumoren vanuit o.a darmkanker, alvleesklierkanker, primaire leverkanker, borst, prostaat en botten

De website opereren zonder snijden is opgezet omdat meestal mensen nu naar het buitenland gaan, naar bv. dr. Vogl, of naar Gent waar kankerpatiënten vaak nog wel gehoor vinden voor een behandeling waar die in Nederland niet meer wordt gegeven. Met dit initiatief wil dit specialistisch team u eerst de mogelijkheid bieden om via een consult te bekijken of zo'n behandeling toch ook niet in Nederland zou kunnen worden uitgevoerd.

Een mooi initiatief en ik ben heel benieuwd hoe dit in de praktijk uit zal werken. Want eerdere initiatieven vanuit diezelfde ziekenhuizen op het gebied van personalised medicine via de CPCT website is zeer teleurstellend hoe weinig mensen hiervoor in aanmerking komen en vind ik een farce hoe veel beloofd wordt maar met zo weinig resultaat. Hopelijk gaat dit nieuwe initiatief beter zijn voor kankerpatiënten. En niet alleen de kassa spekt van de ziekenhuizen.

Hier het persbericht dat Gerda mij stuurde:

Lancering website opereren zonder snijden moet kankerpatienten mogelijkheid bieden tot consult of niet-invasieve behandelingen nog een behandelingsoptie zijn

Persbericht:

Lancering website Opereren Zonder Snijden; mooi voorbeeld van patiëntenparticipatie

Twee patiëntenorganisaties ( Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker en Inspire2Live) bieden kankerpatiënten met levermetastases de mogelijkheid via een website hun casus voor te leggen aan vijf ervaren interventieradiologen. Binnen zeven werkdagen weten zij of hun uitzaaiingen te behandelen zijn met een van de “OpererenZonderSnijden” behandelingen. Vanaf 19 maart kunnen patiënten via deze site consult aanvragen.

Van origine is de behandeling van kanker gebaseerd op de drie pijlers: chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. In volle ontwikkeling is de mogelijkheid om middels beeldgestuurde minimaal invasieve methoden bepaalde vormen van kanker te behandelen: Opereren Zonder Snijden. De kern van deze behandelingen is dat met beelden gekeken wordt waar de tumor in het lichaam precies zit, waarna met kleine instrumenten de tumor wordt behandeld en waarbij het gezonde weefsel rondom de tumor zoveel mogelijk bespaard blijft. Interventieradiologen voeren deze behandeling uit.

Kortere ziekenhuisopname, weinig bijverschijnselen

De behandelingen leveren kwaliteit van leven op is de ervaring van de laatste jaren. Korte ziekenhuisopnames, weinig bijverschijnselen: vaak kunnen patiënten een paar dagen na de behandeling weer aan het werk. Toch bieden oncologen deze behandelingen niet standaard aan. Mede omdat een aantal van de behandelingen nog niet in het verzekerde pakket zijn opgenomen en het ziekenhuis zelf voor de kosten opdraait. Waardoor er nogal wat “ toegangseisen” zijn. Een grote groep patiënten heeft dus geen toegang tot deze behandelingen en gaat daarvoor de grens over waar zij behandelingen zelf moeten betalen.

Participatiesamenleving

We leven in een participatiesamenleving :ook patiënten moeten participeren in hun eigen zorgproces. En dat is niet eenvoudig. Eén ding is duidelijk: patiëntenparticipatie kan zich alleen ontwikkelen als patiënten en behandelaars daar sámen de schouders onder zetten. De website Opereren Zonder Snijden die 19 maart wordt gelanceerd is een mooi voorbeeld van deze gezamenlijkheid.

Beste kankerzorg door platform van patiënten en artsen

Vijf patiënten uit twee patiëntenverenigingen en vijf ervaren interventieradiologen hebben in juli 2014 onder de bezielende leiding van prof. Maurice van den Bosch (UMCU) de koppen bij elkaar gestoken. Met als doel een patiëntenplatform te ontwikkelen dat toegang geeft tot de beste kankerzorg voor alle kankerpatiënten. De site ‘Opereren Zonder Snijden’ is informatief voor kankerpatiënten en biedt toegang tot de beste artsen die binnen een week advies kunnen geven of een patiënt geschikt is voor opereren zonder snijden. Dat kunnen zij vervolgens met hun eigen arts bespreken en vragen om doorverwijzing.


Plaats een reactie ...

5 Reacties op "Opereren zonder snijden met bv. TACE, RFA, Nanoknife, yttrium-90, cryoablatie enz.: doe een consult bij specialistisch team in Nederland voordat u naar het buitenland op zoek gaat."

 • Jacques :
  Het is bedrog. Het antwoord duurt 2 maanden en is stevast nee. Ze geven valse hoop. Ik denk dat het alleen opgezet is om hun gezicht naar buiten te redden.
  Jullie als redactie zouden is moeten vragen hoeveel patienten behandeld zijn. Ik denk 0
  • Kees :
   Ik heb contact gehad met de organisatie. Zij bevestigen dat het niet goed loopt omdat maar enkele artsen echt snel reageren. Vaak krijgen ze wel een reactie binnen zeg 3 weken. Maar aanvraag verdwijnt uit systeem na ik dacht 1 maand. En overgrote deel is een afwijzing omdat patiënten te ernstige ziekte hebben.

   Ze gaan bespreken of ze hiermee door willen gaan. Maar is zeker geen onwil.
   • Vos :
    Beste Kees, de reactie van jou 3/6/21 , is ook onze reactie.
    Vanaf 1 januari tot ongeveer half februari gewacht en gebeld naar "opereren zonder snijden" op een reactie om een consult, voor nano knife ivm prostaatkanker.
    uiteindelijk het ziekenhuis gebeld waar 1 van de artsen van "operen zonder snijden' werkzaam was, en de assistente zei, de arts doet geen nano knife bij prostaatkanker , terwijl dit wel op de website vermeld stond.
    daarna zou 1 van de artsen ons terug bellen , dit is tot op heden niet gebeurd.
    Waarschijnlijk heeft het in ons geval te maken dat er toen wel een psma scan (geen uitzaaiingen) gemaakt was en wel een mri scan, behalve een biopt, daar waren wij nog over aan het denken.
    Ik vindt het ontzettend naar en voel mij niet serieus genomen daar wij nooit een reactie hebben gekregen!
    vriendelijke groet,
    Mw Vos

    ps inmiddels is mijn man behandeld met de methode nano knife door
    Prof. dr. mult. Michael K. Stehling University Hoogleraar Radiologie, Afdeling Medische Beeldvorming, Universiteit van Jeruzalem, van de Vitus kliniek te offenbach
    • Tom :
     Beste Mw Vos,


     Omdat ik ook overleg om naar Duitsland te gaan ben ik benieuwd naar uw ervaring met Prof. Dr. Michael K Sterling

     Hartelijk dank
     Tom
    • Kees :
     Beste mevrouw Vos, Ik heb Antonius gemaiield en van Antonius een mail terug gehad dat zij wel degelijk Nanoknife toepassen bij prostaatkanker. Patienten hoeven dus niet perse naar Duitsland.
     Wat niet wegneemt dat ze bij u eerder en correcter hadden kunnen handelen neem ik aan.

     Heb dit ook doorgegeven aan Opereren zonder snijden

     Mvgr. Kees, webmaster

Gerelateerde artikelen