4 juni 2015: Het Erasmus Medisch Centrum heeft zich aangesloten bij Charitas uit Berlijn en een fase II studie staat open voor mensen met een hersentumor om naast de reguliere aanpak van chemo (temodal) en bestraling via een Kytogeen dieet de resultaten van die aanpak te beinvloeden. Mooi nieuws dus. Zie voor alle informatie en hoe u aan te melden enz in dit artikel: 

kytogeen-dieet-naast-chemo-en-bestraling-bij-hersentumoren-wordt-in-fase-ii-studie-onderzocht-in-erasmus-medisch-centrum.html

of op de website: http://www.erasmusmc.nl/hersentumor_centrum/3981121/Keto

19 januari 2014: Bron: Charité Berlijn en Clinical trials

Door remming van de glucose opname kunnen de zogeheten slapende stamcellen - zonder goed functionerende PD - programmed death functie, ook wel senescente cellen genoemd - selectief worden vernietigd. Deze aanpak van kanker verloopt dus via het metabolisme / de energiestofwisseling van de cel door de glucosebehoefte van de senescente cellen te remmen c.q. blokkeren.

Deze ontdekking werd gedaan door wetenschappers van het Charité - Universitätsmedizin Berlijn en het Max Delbrück Centrum voor Moleculaire Geneeskunde ( MDC ) in Berlin - Buch, samen met andere partners uit Duitsland.De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

In het Charité is inmiddels een fase I/II studie opgezet met het zogeheten kynogene dieet bij hersentumoren naast bestraling, om te onderzoeken in hoeverre dit speciale dieet een recidief kan voorkomen. Onderaan dit artikel staat een link naar het officiële studieprotocol.

Hoewel deze studie nu alleen wordt opgezet voor hersentumoren kan deze aanpak natuurlijk ook gelden voor veel andere vormen van kanker. Want algemeen is bekend dat bij de meeste vormen van kanker, waaronder borstkanker, eierstokkanker, alvleesklierkanker, prostaatkanker leukemie enz. ook die "slapende stamcellen" zonder goed functionerende PD - programmed death functie - een rol spelen in een recidief, een terugkomen van de kanker. Daarom ook wordt algemeen gezegd dat zo weinig mogelijk toegevoegde suiker heel belangrijk is voor kankerpatiënten.

De slapende stamcellen - senescente cellen:

In het artikel van het Charité beschrijven de onderzoekers (prof. dr. Clemens Schmitt) wat zij hebben gevonden. Ik heb geprobeerd dit zo goed als mogelijk te vertalen:

Bij chemotherapie sterven soms niet alle tumorcellen, maar de senescente cellen treden in de stand van zogenaamde senescentie (geprogrammeerde groeistop).  In deze toestand zijn de cellen actief en delen niet verder. Niettemin kan deze aandoening gevaarlijk zijn. Voor ouder wordende cellen geven bepaalde eiwitten boodschappen die ongewenste ontstekingsreacties kunnen veroorzaken en anderzijds is er de mogelijkheid van een recidief.

Prof. dr. Clemens Schmitt zegt het volgende: "Wij vonden dat het energiemetabolisme van verouderde tumorcellen massaal toeneemt na chemotherapie en de cellen zijn letterlijk hongerig naar suiker." "Bovendien vonden we dat deze cellen niet alleen meer vermogen produceren, maar door hun enorme toename van het metabolisme zijn ze daarvan ook afhankelijk." "Wanneer wij het glucose metabolisme van de kankercellen afremden stierven deze af." "In rustende toestand of bij normale weefsels echter had een remming van de energiestofwisseling weinig effect op korte termijn."

De oorzaak van het hoge energieverbruik van verouderde cellen wees de onderzoekers op nog een andere bijzonderheid: "Op het moment waarop de cellen overgaan in de stand van senescentie produceren ze een grote hoeveelheid eiwit boodschappers. Deze moeten dan weer onder hoog energieverbruik ervan worden verteerd, omdat de eiwitten deels toxisch zijn. Dus ofwel de energie van de verouderde cellen afremmen c.q. blokkeren of die van hun spijsverteringsprocessen doet deze dan niet overleven."

"Het bijzondere van dit onderzoek is het nieuwe begrip van een mogelijk therapeutische doel bij kanker: bij de huidige veelbelovend medicijnen (targeted medicin en personalised medicin) gaat het meestal dan ook om de activiteit van een moleculaire verandering in kankercellen door een specifiek gericht medicijn," aldus Prof Schmitt. Daarentegen stellen nu deze wetenschappers met hun nieuwe benadering een behandeling van een exclusieve kankertoestand te gebruiken en niet een enkel molecuul, namelijk een metabole behandeling voor de vernietiging van de tumorcellen."aldus prof. dr. Schmitt

"Dit is een veelbelovende aanpak van onderzoek op het raakvlak van preklinisch onderzoek en klinische studies", aldus prof. dr. Schmitt. "Het idee van onze aanpak kan zeer relevant zijn voor toekomstige behandelingsstrategieën voor kankerpatiënten."

U kunt het studieprotocol van de studie: Calorie-restricted, Ketogenic Diet and Transient Fasting During Reirradiation for Patients With Recurrent Glioblastoma (ERGO2) inzien in clinical trilas en ook hoe u zich kunt aanmelden.

Klik hier voor het originele artikel van prof. dr. Schmitt in het Duits: Neuartiger Therapieansatz gegen Krebs entdeckt. Zucker-Entzug lässt Tumorzellen absterben 

Klik op deze link http://lchf.de/wp-content/uploads/2011/06/ketogene_ernaehrung_bei_krebs.pdf voor een PDF file met een beschrijving van het Kynogene dieet, ook wel bekend van een dieet voor mensen / kinderen met epilepsie.

Als u hier klikt http://www.kempenhaeghe.nl/upload/_994_pageitems_491_KH%20Folder%20A5%20E2-%20Ketogeen%20dieet.pdf%20aug%202013.pdf kunt u een en ander ook in het Nederlands lezen.

Wat senescente cellen zijn kunt u lezen in Kennisnet: begint een verouderend lichaam bij een verouderde cel? 

Een citaat uit bovenstaande informatie op Kennisnet:

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veroudering van cellen, ‘senescence’, een sleutelrol speelt in het verouderingsproces.

Een senescente cel is een cel die door chronische of acute stress slijtage heeft opgelopen en hierdoor niet meer deelt. Bij die verouderde, senescente cellen is de celdeling gestopt terwijl de stofwisseling in de cellen nog wel actief blijft. Dat de celdeling stopt, voorkomt ondermeer het ontstaan van kanker. De verouderde cellen zijn geen potentieel gevaar meer voor ongeremde deling.

Senescente cellen veranderen echter ook de weefselstructuur en zijn hierdoor mogelijk juist een aanzet tot het ontstaan van kanker. Zij scheiden stoffen uit die chronische laaggradige ontstekingen onderhouden en andere cellen in de omgeving tot celdelingen aanzetten. Lees verder>>>>>>


Plaats een reactie ...

Reageer op "Remming van glucose opname in senescente cellen - verouderde slapende stamcellen - doet tumorcellen afsterven en kan kankerpatienten behoeden voor een recidief"


Gerelateerde artikelen