Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.
En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven:
8 april 2015: Bron de Volkskrant
De pil die op de plank ligt
Janita Kroes genas wonderbaarlijk van borstkanker door een nieuw medicijn. Maar andere patiënten krijgen het niet: in afwachting van verder onderzoek is het nog niet op de markt. Twee Nederlandse wetenschappers worden er recalcitrant van. 'Dit medicijn móét er komen.'
Zo begint een vele pagina's groot artikel in de Volkskrant van 4 april 2015 in de bijlage Edmund
Vier pillen in de ochtend, vier in de avond: daarmee houdt Janita Kroes al acht jaar haar borstkanker in bedwang. Toen ze in 2006 in het Antoni van Leeuwenhoek belandde, was haar prognose beroerd. Ze had uitzaaiingen in de longen en haar borstholte. Een chemokuur zou hooguit wat extra maanden opleveren. Maar Jan Schellens, de oncoloog bij wie ze in het gespecialiseerde Amsterdamse ziekenhuis terecht kwam, had net een experimenteel medicijn in huis. Het was alleen nog maar getest bij muizen, weliswaar met fraai resultaat, maar ze moest er toch niet te veel van verwachten.
De oncoloog en zijn patiënt weten allebei nog precies wat er drie maanden later gebeurde. Hij tuurde verbaasd naar de scans, waar geen uitzaaiing meer op te zien was.
Een jaar eerder had de Rotterdamse geneticus Jan Hoeijmakers tijdens een werkbezoek aan Groot-Brittannië gebiologeerd staan staren naar de eerste laboratoriumresultaten van een nieuw medicijn. Alle gekweekte tumorcellen waren dood, de gezonde cellen onaangetast. 'Nooit eerder had ik zo'n effect gezien, alle collega's die erbij waren, reageerden even enthousiast.'
dat Jan Schellens cq het Anthonie van Leeuwenhoe en ook Jan Hoeijmakers in eerste instantie op zoek gaan naar publicaties enz. begrijp ik wel:
Ze publiceerden hun verslag in het vakblad Nature, er meldde zich een groot farmaceutisch bedrijf en het Antoni van Leeuwenhoek sloeg aan het testen bij patiënten. Ze kwamen uit heel Nederland, herinnert Schellens zich. 'Ik dacht nog: wat gaat dit snel, wat zijn de resultaten goed.'
Maar als dan farmaceutische bedrijven niet willen meewerken dan begrijp ik niet dat het Anthonie van Leeuwenhoek en ook Jan Hoeijmakers niet hebben doorgezet om dit apart van een farmaceutische bedrijf zelf te maken:
Mijn commentaar: pas in 2009 werd het medicijn voor een hele kleine groep beschikbaar gesteld binnen studieverband, zelfs toen bleek dat dit medicijn zeer goed werkte:
Toen in 2009 de eerste patiëntenstudie in het New England Journal of Medicine verscheen, zette Hoeijmakers met Europese collega's een onderzoeksconsortium op, DDResponse. Eind vorig jaar is het medicijn versneld toegelaten op de Europese en de Amerikaanse markt. Het klinisch onderzoek werd vanwege het succes zelfs vroegtijdig stopgezet: het was niet ethisch om het middel aan patiënten in de controlegroep te onthouden.
Mijn commentaar: nu schrijven Jan Hoeijmakers en Jan Schellens dan in de Volkskrant dat ze recalcitrant worden van deze procedures:
Want het middel is voor patiënten met borstkanker helemaal nog niet op de markt. Het is slechts goedgekeurd voor een kleine groep, vrouwen met eierstokkanker tengevolge van een BRCA-mutatie, die zijn uitbehandeld. Alleen bij die groep is het afdoende getest. Terwijl het geneesmiddel volgens wetenschappers geschikt is voor veel meer kankerpatiënten.
Ruim 10 procent van alle borstkankerpatiënten en een deel van de mannen met prostaatkanker kunnen er baat bij hebben, aldus Hoeijmakers. Zij hebben in hun kankercellen allemaal een BRCA-defect, legt hij uit, dezelfde achilleshiel die door de remstof wordt aangepakt.
Maar al die patiënten, in Nederland enkele duizenden per jaar, hebben geen recht op het middel omdat de werking nog niet goed is onderzocht. Voor elke kankersoort moet een aparte studie worden gedaan, de resultaten laten nog jaren op zich wachten. Een gevolg van ingewikkelde regelgeving maar ook van terughoudendheid bij de Britse farmaceut. De producent liet zich uit het veld slaan door teleurstellende resultaten in buitenlands onderzoek en besloot een paar jaar geleden zelfs om helemaal met de ontwikkeling van het middel te stoppen. Pas toen duidelijk werd dat de patiënten niet goed waren geselecteerd, en dat het medicijn alleen aanslaat bij kankerpatiënten met zeer specifieke eigenschappen, maakte het bedrijf een ommezwaai.
De vertraging leidt tot recalcitrant gedrag bij de twee anders zo bedachtzame wetenschappers.
Mijn commentaar: maar in mijn ogen is die recalcitrantie bijzonder hypocriet. Als je bedenkt dat Jan Schellens en Jan Hoeijmakers ook dit zeggen:
'Dit medicijn móét er komen', zegt hij gedecideerd. In Rotterdam wil Hoeijmakers proberen om, op wat voor manier dan ook, het geneesmiddel sneller bij patiënten te krijgen. Hij reageert ongeduldig, boos bijna: 'Ik snap de terughoudendheid, er mogen geen fouten worden gemaakt. Maar je kunt ook te voorzichtig zijn. Er zijn genoeg patiënten voor wie dit middel het verschil betekent tussen leven en dood.' Al die extra onderzoeken leiden tot een prijzig medicijn, zegt hij, terwijl een kankercel met een BRCA-mutatie in de borst precies hetzelfde reageert op de remstof als een kankercel met die mutatie in een prostaat.
En Jan Schellens zegt: Bijna had hij het middel, uit ergernis en wanhoop, laten namaken. De chemische formule is gepubliceerd, de ziekenhuisapotheker van het Antoni van Leeuwenhoek was in staat om het na te bouwen. Hij had anderhalf miljoen euro nodig om het daarna ook bij een groep vrouwen met borstkanker te testen. De borstkankeroncologen in zijn ziekenhuis stonden achter hem, de raad van bestuur ook en volgens juristen was er geen probleem zolang hij het middel alleen voor een studie zou gebruiken. Toen hij zeven ton bij elkaar had, lichtte hij de farmaceut in. Die kwam toen alsnog over de brug.
'Natuurlijk ben ik niet de enige die bij het bedrijf aanklopt en ik snap best dat het geld een keer op is. Maar die vertraging is zo frustrerend. Ik zie patiënten bij wie het middel aanslaat.'
De nieuwe PARP-remmer is (nu nog) duur, het medicijn kost zo'n 5.000 euro per maand. Vandaar het belang om scherp de patiënten te selecteren die ervoor in aanmerking komen. Als hulpmiddel ontwikkelde de Rotterdamse geneticus Dik van Gent met zijn team een techniek waarmee plakjes tumorweefsel in leven kunnen worden gehouden.
Mijn commentaar: Scherpe selectie voor € 5.000,-- per maand. als je bedenkt dat honderduizenden kankerpatienten wereldwijd zonder enige vorm van bewijs en selectie Avastin - bevacizumab krijgen, dat ook € 5.000,-- per maand kost dan is wel duidelijk waar hier de schoen wringt.En ik verwijt ook daarom prof. dr. Schellens en geneticus Jan Hoeijmakers dat zij meegaan in dit spel van de farmaceutische industrie en zelfs actief via de media proberen te doen voorkomen alsof zij de "slachtoffers" zijn van deze methoden. Bijzonder hypocriet naar mijn mening. En maar om geld vragen voor weer nieuw onderzoek. Wat een misleiding, wat een manipulatie.
Hoe werkt de PARP remmer?
Jan Hoeijmakers: tumorcellen met een BRCA-defect hebben nog maar één monteur (PARP), gewone cellen hebben naast de hoofdmonteur ook nog een reservemonteur. Help je met het medicijn de hoofdmonteur (het PARP-eiwit) om zeep, dan gaat de tumorcel dood. Met een ongerepareerde breuk kan een cel immers niet meer delen. Gezonde cellen hebben geen last van het medicijn, zij laten de reservemonteur het werk opknappen.
Die metafoor maakt duidelijk waarom de PARP-remmer nauwelijks bijwerkingen kent. Het medicijn pakt alleen de tumorcel aan. In de gewone cel verandert niets, er blijft immers een monteur beschikbaar.
Lang niet alle patiënten genezen zo wonderbaarlijk als Janita Kroes, erkent Hoeijmakers. Veel vaker slinkt de tumor alleen maar, zonder te verdwijnen. Maar bijna altijd, zegt hij, levert het medicijn extra tijd op. Het enthousiasme dat hij ruim tien jaar geleden op voelde komen, is alleen maar groter geworden.
Als hulpmiddel ontwikkelde de Rotterdamse geneticus Dik van Gent met zijn team een techniek waarmee plakjes tumorweefsel in leven kunnen worden gehouden.
Zo kan hij de tumorcellen analyseren en bekijken hoe ze reageren op het medicijn. Het levert fascinerende beelden op: na een paar dagen blazen de kankercellen zichzelf op, terwijl in het naastgelegen gezonde weefsel de cellen niet verblikken van de medicatie.
Maar als het tumoren betreft met een BRCA-mutatie, dan volstaat toch een dna-test? Niet altijd, zegt Van Gent. 'Bij een mutatie in het BRCA-gen is het zeker raak. Maar er zijn ook tumoren waarvan het BRCA-gen er prima uitziet, maar waar toch het reparatieproces niet goed verloopt. Dan denkt de arts ten onrechte: deze patiënt komt niet in aanmerking.'
De afgelopen tijd heeft Van Gent in het Erasmus MC tumorweefsel bekeken dat chirurgen hem, via de patholoog, aanleverden na een operatie. Allemaal borsttumoren die nog niet eerder waren behandeld.
Van de 130 tumoren bleek 13 procent gevoelig voor het nieuwe medicijn. Met ruim 14 duizend nieuwe gevallen van borstkanker per jaar, gaat dat jaarlijks om tweeduizend vrouwen.
Zeker de helft van die groep heeft een vorm van borstkanker die lastig te bestrijden is met de conventionele behandelingen, aldus Van Gent. Hij onderzoekt of dezelfde test ook mogelijk is met alleen een biopt van de tumor. Dat scheelt tijd, en een operatie.
Plaats een reactie ...
5 Reacties op "Genezend medicijn - Parpremmer voor vormen van kanker met verstoorde BRCA - PD-functie ligt al jaren op de plank maar mag niet aan patienten worden gegeven"
Gerelateerde artikelen
- ESMO 2022. Aanbevolen abstracten voor verschillende vormen van kanker door Dr. Rafael Fonseca die opvielen op ESMO 2022
- Medicijnen voorschrijven op basis van DNA profiel van de patient voorkomt 30 procent minder bijwerkingen blijkt uit internationale studie onder leiding van LUMC Leiden
- Darmkanker: TKR remmer Tucatinib combineren met Trastuzumab (Herceptin) blijkt hoopvolle resultaten te geven bij darmkankerpatienten met mHER2 positieve expressie
- Bloedtest op zogeheten Methylation afwijkingen op in bloed circulerend DNA (cfDNA) ontdekt kanker al in heel vroeg stadium van nagenoeg alle vormen van kanker
- Geneesmiddel (ARS1620) verandert kankergen (KRAS mutatie) dat kwaadaardige tumoren beschermt tegen immuunsysteem in een doelwit voor immuunsysteem en helpt immuuntherapie kankercellen te elimineren
- Repotrectinib, een TRK remmer, geeft uitstekende resultaten bij patiënten met gevorderde niet-kleincellige longkanker (Respons van 93 procent) en patienten met solide tumoren met een ROS1-fusie
- Tweede primaire vorm van kanker bij een kankerpatient wordt steeds vaker bekend bij de diagnose (2 tot 17 procent) door betere diagnose technieken en verfijnder biomoleculair onderzoek
- Blaaskanker: Biomarkers als genmutaties (DNA) en eiwitexpressie in blaaskanker als voorspellende waarde na operatie of behandeling van niet-spierinvasieve blaaskanker zijn moeilijk te traceren. Toch zijn ze belangrijk blijkt uit overzichtstudie
- 6 nieuwe doorbraken in de strijd tegen kanker worden gepresenteerd door het World Economic Forum met bijbehorende video
- CDK4 en 6-remmers - palbociclib, ribociclib en abemaciclib - zijn mogelijk minder effectief bij patiënten met mutaties in deze genen BRCA1/2-ATM-CHEK2 in vergelijking met wild types van genoemde genen
- Overzicht van studies met medicijnen en behandelingen om tumoren met KRAS mutaties aan te pakken. Vooral combinatiebehandelingen zijn veelbelovend.
- Vaccin tegen KRAS positief gemuteerde vormen van kanker - darmkankers en longkanker o.a. - wordt gecombineerd met trametinib een anti-PD medicijn in fase I studie na hoopvolle resultaten.
- Kankerremmende eiwitten kunnen bij mutatie die gen uitschakelt veranderen van kankerremmend in stimulerend, ontdekten Nederlandse onderzoekers
- Een overzicht van de belangrijkste abstracten voor alle vormen van kanker van ESMO 2021
- Borstkanker: Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker in leeftijd van de overgang - 45 tot 50 jaar - zijn meer gebaat bij eerst aromastase remmers ipv tamoxifen als de eierstokken nog aanwezig zijn
- Radiotherapeutisch stimulerend middel NBTXR3 geeft in combinatie met anti-PD-1 medicijnen alsnog uitstekende resultaten bij patiënten die ziekteprogressie lieten zien ongeacht eerdere behandeling met anti-PD-1 medicijnen
- Sotorasib (AMG 510) geeft bij patienten met KRAS G12C mutatie bij patienten met zwaar voorbehandelde darmkanker en longkanker met KRAS pos. alsnog uitstekende resultaten
- Longkanker: Genetisch onderzoek: Next Generation Sequencing (NGS) moet longkankerpatienten betere en gerichtere behandeling geven
- Borstkanker: Receptorstatus van primaire tumor bij vrouwen met uitgezaaide borstkanker verschilt gemiddeld 31 procent (range 20 tot 65 procent bij HER2+ subtype) met die van de receptorstatus van de uitzaaiingstumor
- Talazoparib, een PARP remmer, wordt in veel studies bij veel verschillende vormen van kanker en in combinatie met andere medicijnen onderzocht en geeft veelbelovende resultaten
- Nieuwe, dure kankermedicijnen zijn voortaan sneller beschikbaar door het Drug Access Protocol (DAP) dat is ontwikkeld door oncologen, verzekeraars en Zorginstituut Nederland
- Sacituzumab govitecan (Trodelvy) een anti-lichaam medicijn geeft zeer goede resultaten bij borstkankerpatiënten met voorbehandelde uitgezaaide triple-negatieve borstkanker met TROP-2 mutatie in vergelijking met chemotherapie copy 1
- NCI-MATCH-studie toont aan dat een biomoleculaire analyse - DNA en receptorenonderzoek - belangrijk is in hoe een kankerpatient te behandelen.
- Onvansertib naast standaard chemotherapie krijgt van FDA versnelde goedkeuring na uitstekende resultaten bij darmkanker KRAS positief copy 1
- Durvalumab met Olaparib en Paclitaxel geeft 17 procent betere complete remissies in vergelijking met alleen chemo bij vrouwen met borstkanker stadium II / III hoog risico, maar ook bij HER2 positief en triple negatief
- De biologische processen waarom en hoe kankercellen uitzaaien wordt beter begrepen, tumorcellen vroeger ontdekt en lijkt ook steeds beter te behandelen
- Enfortumab Vedotin geeft alsnog remissies bij zwaar voorbehandelde patiënten met nectine-4 – positieve solide tumoren voornamelijk bij patienten met urineleiderkanker
- Lenvatinib Plus Pembrolizumab bij patiënten met inoperabele gevorderde nierkanker, buikvlieskanker, melanomen en andere gevorderde kanker met solide tumoren geeft uitstekende resultaten met meer dan de helft remissies van 50 procent of meer copy 1
- immuuntherapie met pembrolizumab bij patiënten met verschillende vormen van uitgezaaide kanker met hoge microsatellietinstabiliteit (MSI-H) en DNA-mismatch-reparatie-deficiënte (dMMR) geeft uitstekende en duurzame resultaten op overall overleving
- Genetische testen uitvoeren bij alle vrouwen met borstkanker kan jaarlijks veel doden aan eierstokkanker en borstkanker voorkomen en is veel kosten effectiever vergeleken met genetisch testen op basis van klinische criteria of familiegeschiedenis
- Antibiotica binnen een maand vooraf aan immuuntherapie met anti-PD medicijnen geeft veel slechtere resultaten op overall overleving dan zonder antibiotica bij verschillende vormen van primaire kanker.
- Rozlytrek (entrectinib), een tyrosine kinase remmer, goedgekeurd door FDA als medicijn voor solide tumoren met NTRK (neurotrophic tyrosine receptor kinase) gene fusion. Dit is 3e goedgekeurde medicijn op basis van mutatie.
- Gerichte behandelingen met Aurora kinaseremmers geven soms uitstekende resultaten bij veel vormen van kanker. Een reviewstudie
- Irina Kareva gebruikt wiskundige modellen die de dynamiek van kanker beschrijven, met het doel nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen die gericht zijn op tumoren.
- De huidige staat van moleculair testen in het behandelen van kankerpatienten met solide tumoren. Een uitstekend overzichtsartikel met de nieuwste ontwikkelingen over RNA, DNA en eiwitten anno 2019
- Immuuntherapie met nivolumab zorgt voor duurzame en sterk verbeterde overall overleving bij verschillende vormen van kanker, melanomen, longkanker en nierkanker copy 1
- MSC-1 een medicijn dat de groei van de kankerstamcellen afremt door LIF blokkade en immuunsysteem activeert laat spectaculair goede resultaten zien in fase I studie.
- Behandelen van kanker verschuift steeds meer van chemotherapie naar biologische behandelingen, gerichte therapie waaronder immuuntherapie met gemoduleerde virussen die de minste bijwerkingen geven
- Melanoom tumoren met V600K BRAF mutatie reageren minder goed op gerichte behandelingen dan met V600E mutaties, maar V600K BRAF geeft betere resultaten op immuuntherapie met anti-PD medicijnen
- Biomarkers zoals PD-L1, CD163+ en NRAS mutaties en gegevens zoals uitzaaiingen later ontstaan bepalen kans van effectiviteit van immuuntherapie met anti PD medicijnen bij melanomen
- Met de goedkeuring van Larotrectinib op basis van 1 specifieke afwijking en niet op basis van primaire tumor zorgt de FDA voor een doorbraak in het behandelen van kanker
- Hersentumoren: Meisje van drie jaar komt en blijft in een complete remissie van een hersentumor glioblastoma met larotrectinib een zogeheten TRK medicijn op basis van haar ETV6–NTRK3 mutatie.
- Pembrolizumab brengt vrouw (55 jaar) met drie verschillende vormen van kanker, darmkanker, baarmoederkanker en maagkanker, maar met 1 gemeenschappelijke mutatie (MLH1) in een complete remissie mutatie
- CAR-T cel therapie: Nieuwe biomarkers (mutaties CD27-pos, CD45RO-neg.en CD8+) CAR T cellen voorspellen waarom immuuntherapie met T-car cells bij CLL - Chronische Lymfatische Leukemie effectief zal zijn. copy 1
- lenvatinib samen met pembrolizumab (Keytruda) zorgt bij buikvliestumoren voor opmerkelijk goede resultaten en FDA geeft goedkeuring aan deze combinatiebehandeling copy 1
- Overzicht van alle wereldwijd geregistreerde medicijnen binnen immuuntherapie en lopende studies met immuuntherapie copy 1
- Larotrectinib geeft bijzonder goede resultaten (76 procent respons met 12 procent complete remissies) bij alle vormen van solide tumoren met een positieve TRK Fusion mutatie
- Bepaalde darmbacteriën kunnen de effectiviteit van immunotherapie met anti-PD medicijnen verhogen bij de behandeling van melanomen copy 1 copy 1
- Pembrolizumab - Keytruda geeft bij solide tumoren van verschillende oorsprong 21 procent complete remissies en 53 procent gedeeltelijke remissies.
- POLE mutatie: veel kankerpatienten met erfelijke vormen van kanker hebben naast een P1-ligand een POLE mutatie en reageren goed op immuuntherapie met anti-PD medicijnen - checkpointremmers als pembrolizumab en nivolumab
- DRUP studie geeft bij 37 procent van de patienten alsnog een therapeutisch effect met 6 procent CR en 14 procent PR en 17 procent stabiele ziekte
- DNA mutaties komen 3x zo vaak voor bij jonge mensen (gemiddeld 40 jaar) dan bij ouderen (gemiddeld 70 jaar) met darmkanker.
- HRDetect voorspelt voor 98 procent of BRCA mutaties oorzaak zijn van borstkanker en 20 procent zou daarmee gevoelig zijn voor antineoplaston medicijnen zoals olaparib
- Internationale groep van 180 wetenschappers stelt rapport op hoe en met welke niet-toxische middelen - voedingsstoffen de effectiviteit te verbeteren, recidieven te voorkomen en de bijwerkingen te verminderen van personalised medicine
- Personalised medicine door receptorenonderzoek geeft veel betere resultaten in fase 1 studies dan experimenteel onderzoek zonder receptorenonderzoek
- Nederland betaalt veel meer voor kankermedicijnen, soms tot 50 procent of meer, dan andere landen blijkt uit vergelijkend onderzoek tussen 18 landen copy 1
- Snel de beste medicijnen bij alle patiënten. Te beginnen met Olaparib. Ingemar, in terminaal stadium van borstkanker doet oproep via ontroerende videoboodschap copy 1
- Anti-PD medicijnen zoals nivolumab, Pembrolizumab en atezolizumab gegeven als immuuntherapie geven zeer goede resultaten bij verschillende vormen van kanker met solide tumoren, zelfs zonder Ligand-1 receptorstatus copy 1
- 90 procent van mensen met uitgezaaide kanker heeft meerdere DNA afwijkingen. Slechts 5 procent kreeg ook optimale behandeling daarvoor.
- Genezend medicijn - Parpremmer voor vormen van kanker met verstoorde BRCA - PD-functie ligt al jaren op de plank maar mag niet aan patienten worden gegeven
- Vroege diagnose van kanker is de toekomst en is vaak al mogelijk: zie TED talk
- Prof. Bernards over de doorbraak bij darmkanker met Kras mutatie en bij melanomen met BRAF mutatie in DWDD van donderdag 27 maart 2014
- FDA ondersteunt onderzoek naar personalised medicine op basis van mutaties ongeacht in welk lichaamsdeel de kanker zich het eerst openbaart.
- APVACS - actief gepersonaliseerde vaccins - ontwikkelen tegen kanker wordt doel van nieuw consortium van 14 organisaties - GAPVAC, waaronder LUMC Leiden copy 1
- PI3K/AKT/mTOR pathway speelt cruciale rol in apoptose proces, DNA herstel, metabolisme in de cel en angiogenese.
- ESMO - European Society for Medical Oncology heeft een gids uitgegeven voor patienten over hoe personalised medicine werkt en stand van zaken
- Tumorindeling mede aan de hand van biomarkers - biomoleculaire profielen is nodig en zal behandelingen sterk veranderen voor veel kankerpatiënten. Van 10 procent nu tot 50 procent straks. Aldus grote studie van het TOGA
- Kanker-actueel kan en wil helpen - begeleiden bij aanvragen van een volledig biomoleculair receptorenonderzoek en genenonderzoek
- Voorbeeldrapporten van receptoren en DNA testen - biomoleculaire profielen uitgevoerd door Caris Lifesciences - van alvleesklierkanker, hersentumoren, melanomen en longkanker
- Linda, diagnose borstkanker, ervaart dat ook haar kanker uniek is en zoekt samen met oncologe beste behandelingen via o.a. biomoleculair profile onderzoek bij Caris.
- Nieuw medicijn - PD-0332991 - stopt groei hersentumoren Glioblastoom in dierproeven. Zodra gestopt werd met dit medicijn gingen de tumoren weer groeien. Fase I studie bij 33 patienten met nierkanker en lymfklierkanker bevestigt veiligheid van dit middel
- Eric Dishman zijn behandeling van kanker kostte nodeloos miljoenen. Zelf ontwikkelde hij een computerprogramma voor personalised medicine, kreeg zijn kanker onder controle daarmee en wil dit nu voor iedereen verder ontwikkelen.
- Mutaties in andere genen - Nras, BRAF, PIK3CA en niet-functionele PTEN voorspellen uitkomsten en resistentie van anti-EGFR behandelingen bij KRAS wild type en toont de noodzaak van uitgebreidere biomarker analyse bij uitgezaaide darmkanker
- Mytomorrows breidt aanbod aan experimentele medicijnen voor kankerpatienten uit met 11 nieuwe nog niet geregistreerde medicijnen en stelt deze beschikbaar voor uitbehandelde kankerpatienten
- Alvleesklierkanker: Mutatie in RABL3 gen veranderen K-RAS eiwit expressie in de tumorcel zelf en lijkt gerelateerd aan erfelijke alvleesklierkanker
- Blaaskanker: Immuuntherapie met BCG wordt om succesvol te zijn bepaald door enkele belangrijke DNA mutaties p53, p63 en her2 expressie copy 1
- Borstkanker: Pertuzumab - Perjeta door FDA goedgekeurd als eerstelijns behandeling immuuntherapie bij operabele borstkanker HER-2 positief na uitstekende resultaten uit fase 3 APHINITY studie copy 1
- Darmkanker: Spectacolor studie bij darmkanker toont aan dat receptoren- en DNA onderzoek cruciaal is voor nieuwe op te zetten klinische studies en een goede optimale gepersonaliseerde behandeling bij darmkanker
- Eierstokkanker: Patienten met gevorderde eierstokkanker met een PARP-7 mutatie / expressie blijken veel betere mediane overall overleving te hebben (45 vs 16 maanden) dan zonder PARP-7 mutatie / expressie.
- Galwegenkanker: Personalised medicine op basis van DNA en RNA mutaties voor bv. immuuntherapie met anti-PD en gerichte behandelingen lijkt voor galwegenkanker zeker zinvol aldus overzichtsstudie copy 1 copy 1
- Hersentumoren: Biomoleculair profiel van laaggradige hersentumoren - astrocytomas, oligodendrogliomas en oligoastrocytomas - ontrafelt en bepaalde mutaties geven duidelijke prognose op overlevingskansen copy 1
- Leukemie: Immuuntherapie met gemanipuleerde T-cellen geeft spectaculair goede resultaten bij patienten met vergevorderde leukemie en B-cel lymfomen copy 2
- Longkanker: Immuuntherapie en gerichte therapie bij longkanker zijn de beste opties, maar wat zijn de verschillen en wanneer deze in te zetten? copy 1
- Lymfklierkanker: Genentest met 7 nieuwe genmutaties voorspelt of immuuntherapie met Rituximab aanvullend op CHOP kuren zal slagen of falen bij non-Hodgkin - folluculaire lymfoma
- Melanomen: Ipilimumab plus Nivolumab samen gegeven geeft uitstekende resultaten bij melanomen stadium 3 / 4 op 2 jaars overleving en verdubbelt complete remissies in vergelijking met alleen ipilimumab copy 2
- Multiple myeloma - Kahler: genentest blijkt van grote voorspellende waarde voor verloop van de ziekte, ook bij patienten met nieuwe diagnose
- Nierkanker: Nivolumab (Obvio) alleen en samen met ipilimumab (Yervoy) geeft uitstekende resultaten bij gevorderde niercelkanker ook in vergelijking met sunitinib copy 1 copy 1
- Prostaatkanker: TP53 afwijkingen zijn veel sterkere prognosefactor voor abiraterone en enzalutamide dan Androgeen receptoren expressie (AR-Vf) voor gevorderde uitgezaaide prostaatkanker copy 1
- Sarcoma's: Combinatiebehandeling met Bempegaldesleukin en nivolumab bij patienten met Sarcomas die zwaar voorbehandeld waren geeft alsnog hoopvolle resultaten
- Schildklierkanker: Lenvatinib geeft zeer goede resultaten bij uitbehandelde gevorderde, uitgezaaide schildklierkanker waarbij mediane overleving stijgt van 3,5 naar 18,5 maanden binnen studie van 2 jaar.
Anderhalf miljoen zou met liefde door het nederlandse volk gegeven worden. Ik kan maar niet begrijpen dat je met jezelf kunt leven als je de mogelijkheden voorhanden hebt om een bepaalde groep mensen met kanker te helpen.Een defect BRCA heeft niets met levenstijl te maken, daar word je mee geboren.In onze familie weten wij daar helaas alles van.
Mij is 10 jaar geleden verteld BRCA 2 te hebben. Maar nu moet ik DNA (nogmaals?) laten onderzoeken. Mijn stamboom ingeleverd. Juli 20 een gesprek! Intussen laat ik de moed zakken. Waarom duurt het allemaal zo lang! Of ben ik toch niet meer te redden? Of vindt men mij te oud? (70). Eigenlijk ben ik nog harstikke fit. Ik fiets nog op mijn race-fiets ettelijke rondjes. Over 2 mnd terug naar AvL voor controle. Waarvan, vraag ik mij af. Ik zie die Parpremmers als enige mogelijkheid. Maar misschien ben ik al dood voor die kans zich aandient.
Wie weet wat voor wondermiddelen er nog meer op de plank blijven liggen.
Te triest voor woorden.
Farmaceutische industrie is dus niet geïnteresseerd omdat chemo dan niet meer goed verkoopt.
SCHANDALIG!
Alles draait om geld. Het gaat hier echter om mensenlevens! Mensenlevens die onbetaalbaar zijn!!
vrgr Wil.v.Honswijk