Het internationale WCRF netwerk, waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) deel van uitmaakt, publiceerde in 1997 een groot wereldwijd onderzoek naar het effect van voeding en voedingsstoffen op de preventie van kanker. Dit rapport, Food, Nutrition and the Prevention of cancer wees uit dat goede voeding en een gezonde leefstijl het risico op kanker met meer dan 40 procent kan verminderen. Bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is ook een ruime samenvatting van dit rapport op te vragen en zij hebben afgelopen jaar ook een vijftal kookboeken uitgegeven als steun in een voedingspatroon bij het voorkomen van kanker. Zie pagina kanker en boeken voor titels en bestelwijze.

Afgelopen week - 13, 14 en 15 mei 2003 - heeft het WCRF een grote groep internationale onderzoekers de opdracht gegeven dit rapport te actualiseren door de ruim 10.000 nieuwe studies die na de uitgave van dit rapport zijn uitgekomen te betrekken bij een geactualiseerde uitgave van het rapport. Onder deze groep wetenschappers o.a. Prof.  Jaap Seidell van de VU-Amsterdam en als lid van een toezichthoudende groep prof. Pieter van 't Veer van de Universiteit van Wageningen en ook de WHO, Wereld Gezondheidsraad, doet actief mee aan dit grootschalige onderzoek.

Uit het persbericht o.a.:

Het nieuwe onderzoek is een project van enorme omvang. Een unieke groep internationale experts werkt aan een analyse van onderzoeksresultaten op het gebied van voeding, leefstijl en kanker, die uiteindelijk leidt tot aanbevelingen voor de preventie van kanker.

Volgens Prof. Seidell is het van belang voor de volksgezondheid dat er nauwkeurig met bewijsmateriaal wordt omgegaan: "Mensen worden in berichtgeving vaak geconfronteerd met conclusies uit èèn onderzoek. Dat kan verwarrend zijn. Met dit nieuwe rapport wordt een overzicht gegeven van de impact van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen in relatie tot kanker. Zo krijgen mensen een beter beeld van wat ze kunnen doen om het risico op kanker te verlagen."

Deelnemende ziekenhuizen en universiteiten zijn:

University of Auckland
Dunn Human Nutrition Unit, Cambridge
University of Colorado Health Services Center
Chinese Academy of Preventive Medicine
Nakamuro University
University of Southampton
International Obesity Taskforce
Uninversity of Hawaii
U. Penn School of Medicine
Institute of Nutrition, Justus Liebig U.
University of Otago, Dunedin
Jomo Kenyatta University, Nairobi
Inst. of Medical Sciences, New Delhi
WHO Int. Agency for research on Cancer.
Centro de investigacion en Nutricion y salud
US National Cancer Inst. (NCI)
Free University of Amsterdam (VU)
The open unniversity, Milton Keynes
Inst. de Nutricion y Tecnologia de los Alimentos
Harvard School of Public Health

Wat opvalt is dat het Nederlandse NKI - Nationaal Kanker instituut en het KWF - Koningin Wilhelmina Fonds volledig ontbreken in welke deelname dan ook. Niet actief in onderzoek en niet in financiële ondersteuning.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Voeding en voedingsstoffen als preventie van kanker: Het rapport  uit 1997 van het WCRF: Food, Nutrition and the Prevention of cancer wordt komende drie jaar geactualiseerd door grote groep van vooraanstaande onderzoekers"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken >> Bloedverdunners die vitamine >> Een nieuw drinkvoedingsproduct, >> Insulineresistentie: meer >> Urinetest kan iemand persoonlijk >> Alcohol is vaak de oorzaak >> Alcohol vergroot kans op overlijden >> Algemeen: Aangepast voedingspatroon >> Algemeen: Wat is er met ons >> Caffeine: mensen met een dieet >>