Het internationale WCRF netwerk, waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) deel van uitmaakt, publiceerde in 1997 een groot wereldwijd onderzoek naar het effect van voeding en voedingsstoffen op de preventie van kanker. Dit rapport, Food, Nutrition and the Prevention of cancer wees uit dat goede voeding en een gezonde leefstijl het risico op kanker met meer dan 40 procent kan verminderen. Bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is ook een ruime samenvatting van dit rapport op te vragen en zij hebben afgelopen jaar ook een vijftal kookboeken uitgegeven als steun in een voedingspatroon bij het voorkomen van kanker. Zie pagina kanker en boeken voor titels en bestelwijze.
Afgelopen week - 13, 14 en 15 mei 2003 - heeft het WCRF een grote groep internationale onderzoekers de opdracht gegeven dit rapport te actualiseren door de ruim 10.000 nieuwe studies die na de uitgave van dit rapport zijn uitgekomen te betrekken bij een geactualiseerde uitgave van het rapport. Onder deze groep wetenschappers o.a. Prof. Jaap Seidell van de VU-Amsterdam en als lid van een toezichthoudende groep prof. Pieter van 't Veer van de Universiteit van Wageningen en ook de WHO, Wereld Gezondheidsraad, doet actief mee aan dit grootschalige onderzoek.
Uit het persbericht o.a.:
Het nieuwe onderzoek is een project van enorme omvang. Een unieke groep internationale experts werkt aan een analyse van onderzoeksresultaten op het gebied van voeding, leefstijl
en kanker, die uiteindelijk leidt tot aanbevelingen voor de preventie van kanker.
Volgens Prof. Seidell is het van belang voor de volksgezondheid dat er nauwkeurig met bewijsmateriaal wordt omgegaan: "Mensen worden in berichtgeving vaak geconfronteerd met conclusies uit èèn onderzoek. Dat kan verwarrend zijn. Met dit nieuwe rapport wordt een
overzicht gegeven van de impact van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen in relatie tot kanker. Zo krijgen mensen een beter beeld van wat ze kunnen doen om het risico op kanker te verlagen."
Deelnemende ziekenhuizen en universiteiten zijn:
University of Auckland
Dunn Human Nutrition Unit, Cambridge
University of Colorado Health Services Center
Chinese Academy of Preventive Medicine
Nakamuro University
University of Southampton
International Obesity Taskforce
Uninversity of Hawaii
U. Penn School of Medicine
Institute of Nutrition, Justus Liebig U.
University of Otago, Dunedin
Jomo Kenyatta University, Nairobi
Inst. of Medical Sciences, New Delhi
WHO Int. Agency for research on Cancer.
Centro de investigacion en Nutricion y salud
US National Cancer Inst. (NCI)
Free University of Amsterdam (VU)
The open unniversity, Milton Keynes
Inst. de Nutricion y Tecnologia de los Alimentos
Harvard School of Public Health
Wat opvalt is dat het Nederlandse NKI - Nationaal Kanker instituut en het KWF - Koningin Wilhelmina Fonds volledig ontbreken in welke deelname dan ook. Niet actief in onderzoek en niet in financiële ondersteuning.
Gerelateerde artikelen
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Alcohol is vaak de oorzaak van kanker in verschillende organen zoals lever, darmen, strottenhoofd, slokdarm, mondkeelholte, endeldarm en vrouwelijke borst
- Alcohol vergroot kans op overlijden met resp. 11% (niet rokers) en 18% (rokers) voor mannen en 5% (niet rokers) en 7% (rokers) voor vrouwen in vergelijking met mensen die weinig alcohol gebruikten.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamines verlagen kans op kanker met 8 procent bij mannen van 50 jaar of ouder. Kans op overlijden aan kanker verminderde met 12 procent, aldus grote langjarige studie bij Amerikaanse artsen
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voedingspatronen en leefstijl van bewoners geeft zeer grote verschillen (tot 80 procent) in overlijdensrisico aan kanker en hart- en vaatziekten.
- Voeding en voedingsstoffen als preventie van kanker: Het rapport uit 1997 van het WCRF: Food, Nutrition and the Prevention of cancer wordt komende drie jaar geactualiseerd door grote groep van vooraanstaande onderzoekers
- Voeding en leefstijl: Het eten van goede vetten i.p.v. slechte vetten heeft groter effect op verminderd risico op kanker en hart- en vaatziekten dan het minderen van vet in zijn algemeenheid blijkt uit grote prospectieve studie
- Voeding en leefstijl:: Gezond leven met Mediterrane voeding, niet roken en voldoende bewegen kan leven van 70 tot 90 jarigen nog meer verlengen, aldus Nederlandse studie.
- Voeding: Zijn biologische producten beter en gezonder?
- Voeding en leefstijl: Het volgen van een Mediterraandieet verkleint beduidend het risico op spijsverteringskanker (maagkanker en darmkanker), aldus grote Europese bevolkingsstudie in 10 landen bij 450.000 mensen
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Voeding en voedingsstoffen als preventie van kanker: Het rapport uit 1997 van het WCRF: Food, Nutrition and the Prevention of cancer wordt komende drie jaar geactualiseerd door grote groep van vooraanstaande onderzoekers"