27 februari 2012:

het is natuurlijk nu wel algemeen bekend dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan de lengte van het leven. Maar bij het herzien van kanker-actueel kwam ik onderstaande studie tegen die ik toch wel opmerkelijk vind omdat deze studie suggereert dat zelfs bij mensen van boven de 70 jaar een verandering van leefstijl en voedingspatroon invloed kan hebben op de lengte van het leven. Hier het artikel uit 2004 notabene.

Bron NRC van 22 september 2004
Oudere kan nóg langer leven

Door onze redactie wetenschap

ROTTERDAM, 22 SEPT. Ook voor 70- tot 90-jarigen is gezond leven nog levensverlengend. Met mediterrane voeding, niet roken, matig alcoholgebruik en dagelijks minstens 30 minuten bewegen verlagen ze hun kans om binnen tien jaar te sterven met bijna tweederde, vergeleken met leeftijds- en geslachtsgenoten die zich niets aantrekken van die vier voeding- en leefstijladviezen.

Dat gezond leven op jongere leeftijd tot een langer leven leidt was bekend. Nu blijkt dat ook bejaarden jaren kunnen winnen met een gezonde levensstijl.

De resultaten komen uit onderzoek van voedingsonderzoekers van Wageningen Universiteit die samenwerkten met Spaanse, Italiaanse en Franse collega's. Zij volgden tien jaar lang 1.507 mannen en 832 vrouwen, van 70 tot 90 jaar, in elf Europese landen. In de onderzoeksperiode, 1990-2000, overleden 935 van hen. Een analyse van hun leefpatroon liet zien dat niet roken en wel bewegen de kans om te overlijden in een bepaald jaar met zo'n 35 procent verlaagt. Het mediterrane dieet en matig alcoholgebruik verlagen de kans met ruim 20 procent.

Een mediterraan dieet bestaat uit veel groenten, fruit, noten en granen, peulvruchten, vis en olijfolie. Vlees, boter en melkproducten staan niet zo vaak op het menu.

Een verstorende factor in het onderzoek, vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA), was dat er in de steekproef maar weinig mensen waren die zich aan géén van de vier gezonde factoren hielden. De onderzoekers schreven het niet op, maar waarschijnlijk waren die ongezond levenden al dood, of te ziek om aan het onderzoek te mogen beginnen. De groep waarmee werd gestart was namelijk 'op het oog gezond'. Aan het begin van het onderzoek is niet onderzocht hoe de deelnemers in hun verleden hadden geleefd. ,,Hoewel dieet en leefstijl kunnen veranderen, zijn ze over het algemeen karakteristiek voor een persoon en weerspiegelen ze een levenslange gewoonte'', schrijven de onderzoekers. Met het effect van roken werd wel rekening gehouden: alleen wie nooit had gerookt of langer dan 15 jaar geleden was gestopt werd in het onderzoek als niet-roker geteld.

In een redactioneel commentaar in JAMA concluderen twee Amerikaanse voedingsepidemiologen dat de bestrijding van chronische ziekten miljarden kost, terwijl met een fractie van dat bedrag leefstijl-adviezen mogelijk zijn.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Voeding en leefstijl:: Gezond leven met Mediterrane voeding, niet roken en voldoende bewegen kan leven van 70 tot 90 jarigen nog meer verlengen, aldus Nederlandse studie."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Voedingspatronen en leefstijl >> Voeding en voedingsstoffen >> Voeding en leefstijl: Het >> Voeding en leefstijl:: Gezond >> Voeding: Zijn biologische >> Voeding en leefstijl: Het >> Voeding: naleving van verschillende >>