7 december 2011: ik laat onderstaand artikel uit ODE van maart 2004 maar staan omdat het wel relevante informatie geeft.

Wij hebben geen enkele binding met welke arts of organisatie dan ook en op alles hier geschreven is onze disclaimer van toepassing. We plaatsen dit artikel ook integraal met toestemming van ODE, niet omdat het onze mening is maar het ons interessant en informatief genoeg leek om dit artikel en bijkomende informatie hier te plaatsen. Alle verantwoordelijkheid voor waarheidsgehalte en meningen en conclusies ligt bij de auteurs. 

Hoe zit het met biologische landbouw?

Biologische groente en fruit zijn meestal beter, maar dat betekent niet automatisch, dat ze ook veel meer mineralen bevatten. Biologische landbouw betekent, dat er twee à drie jaar lang geen kunstmatige giftige meststoffen zijn gebruikt. Dit beschermt de consument en de boer tegen potentiële oorzaken van kanker, maar het label ‘biologisch’ biedt geen enkele garantie, dat het voedsel op mineraalrijke grond is verbouwd. Als de grond, waarop gewassen worden verbouwd, jarenlang met NPK-mest is bewerkt voordat er werd overgestapt op de biologische landbouw vertoont het voedsel, dat van die grond afkomstig is nog steeds een gebrek aan mineralen. De concentraties van een aantal belangrijke voedingsstoffen in biologische producten zijn gemiddeld nog steeds ongeveer 75 procent te laag1.

 

Aan de lucht gedroogde dierlijke mest helpt op biologische boerderijen, tenminste als de dieren met gras in plaats van met granen zijn gevoerd, of wanneer de dieren afkomstig zijn uit de VS of een ander land, waar toevoeging van alle belangrijke mineralen aan dierenvoer verplicht is.

Ondanks het feit, dat er meer dan veertig studies zijn over dit onderwerp blijft het moeilijk om de resultaten te vergelijken. Dat heeft ermee te maken, dat de parameters van de studies sterk verschillen. Zo wordt er in het ene onderzoek biologisch versus conventioneel geproduceerd voedsel vergeleken en in een andere studie specifieke landbouwmethoden. Wie biologische producten gebruikt, kan om andere redenen gezonder zijn. Het is mogelijk, dat biologische producten op een andere manier worden opgeslagen en zelfs weersverschillen kunnen invloed hebben op het gehalte voedingsstoffen in voedingsmiddelen. Desondanks is er wel sprake van een duidelijke trend: biologische producten hebben een hogere voedingswaarde2.

 

Uit één studie bleek, dat biologisch fruit en groente beter is dan wat we normaal gesproken in de supermarkt kopen. De analyse wees uit, dat biologisch voedsel tot vier keer meer sporenelementen bevat, dertien keer meer selenium en twintig keer meer calcium en mangaan dan supermarktvoedsel. Bovendien bevat biologisch voedsel veertig procent minder aluminium, 29 procent minder cadmium, 25 procent minder lood en 28 procent minder rubidium, allemaal elementen, die in verband worden gebracht met ziekten3.

Het verschil in het gehalte aan voedingsstoffen tussen biologisch en conventioneel geteeld voedsel zou echter ook kunnen worden verklaard door het verschil in watergehalte4.

Tengevolge van de meststoffen, die tegenwoordig in de conventionele landbouw worden gebruikt bevatten groente en fruit meer water. Het hogere watergehalte zou de voedingsstoffen kunnen verdunnen, waardoor het voedsel minder voedingswaarde heeft5,6.

Zijn biologische producten beter voor u? Ja, dat zijn ze zeker. Maar de reden mag niet alleen in de voedingswaarde worden gezocht. Op een bepaalde manier is het argument van de voedingswaarde zelfs misleidend, aangezien het bij biologische producten niet zozeer gaat om wat er in zit, maar veeleer om wat er niet in zit.

 

1Australasian Health & Healing, Aug/Oct, 1995: 43-45 2J Alt Comp Med, 2001; 7: 161-73 3J Applied Nutr, 193; 45: 35-39 4Alt Ther Health Med, 1998; 4: 58-69 5Alt Ther Health Med, 1998; 4: 58-69 6Knorr, D et al, ‘Quantity and quality determination of ecologically grown foods’, in Sustainable Food Systems, Westport, Conn: AVI Publishing Co, 1983: 352-81


Plaats een reactie ...

Reageer op "Voeding: Zijn biologische producten beter en gezonder?"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Voedingspatronen en leefstijl >> Voeding en voedingsstoffen >> Voeding en leefstijl: Het >> Voeding en leefstijl:: Gezond >> Voeding: Zijn biologische >> Voeding en leefstijl: Het >> Voeding: naleving van verschillende >>