Dat de Vereniging tegen kwakzalverij altijd zo tekeer gaat tegen alles wat complementair en alternatief is kennen we inmiddels wel, maar dat een Universitair Medisch Centrum als de Radboud in Nijmegen officieel complementaire hulp en behandelingen verbiedt is toch wel zeer zeer zorgelijk. Dit onderstaande staat op de website van de antikwakbeweging, waar dus prominente leden als Prof. Kingma, hoofdinspecteur van Volksgezondheid, Jan Marijnissen, politiek leider van de SP en prof. Timmermans, hoofd afdeling wetenschappelijk onderzoek aan de VU bv. deel van uitmaken en deze beweging actief steunen. Is er dan niemand in de politiek die hier eens wat vragen over wil stellen in de Tweede Kamer?

Directie UMC St. Radboud weert kwakzalverij binnen haar muren. 2003-01-25 

De directie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen heeft haar medewerkers verboden zich te bedienen van vormen van complementaire zorg en voert daarvoor vier argumenten aan: 
1) in het verpleegkundig beroepsprofiel is complementaire zorg niet opgenomen als een taak die behoort tot het verpleegkundig domein, dit geldt eveneens voor de fysiotherapie;
2) mede op basis van bovenstaand argument is complementaire zorg niet opgenomen in de opleiding van verpleegkundigen (uitgezonderd één HBOV te Diemen) ;
3) het uitvoeren van complementaire zorg past niet binnen het streven van het UMC St. Radboud om te komen tot Evidence Based Practice;
4) uit een korte inventarisatie onder de leidinggevenden van verpleegafdelingen, poliklinieken en paramedische afdelingen is gebleken dat het maar op zeer beperkte schaal voorkomt binnen dit ziekenhuis en dat patiënten er zelden of nooit om vragen. 

De directie is met deze standpuntbepaling gekomen naar aanleiding van een verzoek daartoe van de Verpleegkundige Adviesraad van het ziekenhuis.
Bovenvermelde berichtgeving ontlenen wij aan de website van het Utrechtse van Praag Instituut voor Parapsychologie, dat enkele weken eerder nog trots meldde dat er in het AZN maar liefst dertig verplegenden waren die ‘Therapeutic Touch’ toepasten. Het VPI bracht dit voor hun teleurstellende nieuws op neutrale toon, maar ontfutselde nog wel een uitspraak aan NU 91-voorzitter Ria von Bönninghausen, die stelde dat ‘complementaire zorg’ past binnen de verpleegkundige beroepsuitoefening. Die vakbondsleidster is dus ook niet goed bij het hoofd. 

Het van Praag Instituut voor Mens en Teokomst stuurde ons de volgende tekst als commentaar op de bovenstaande tekst van Renckens: 

Op uw website noemt u het 'Van Praag Instituut' ten onrechte het 'Van Praag Instituut voor Parapsychologie'. Hiermee volgt u vermoedelijk zonder het zelf te weten de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die ons steevast op deze manier betitelt. Dit is haar manier om ons in diskrediet te brengen. De achtergrond hiervoor is het feit dat het Van Praag Instituut (VPI) is opgericht door mensen die indertijd werkzaam waren bij het Parapsychologisch Instituut (PI) en dat het VPI en het PI gevestigd zijn in hetzelfde pand te Utrecht. Wij zouden het op prijs stellen, als u de toevoeging 'voor Parapsychologie' voortaan achterwege zoudt willen laten. Niet omdat wij iets
tegen parapsychologie hebben, maar eenvoudig omdat het onjuist is. Formeel luidt de volledige naam van het VPI: Van Praag Instituut voor Mens en Toekomst.

Ter informatie: het VPI zet zich in voor een genuanceerde visie op complementaire zorg (cz). Dit doen wij onder meer door voorlichting te geven binnen instellingen in de gezondheidszorg, door het stimuleren van de dialoog over cz en door het bieden van trainingen Therapeutic Touch. U zult begrijpen dat wij daarmee het ongenoegen van de VtK over onszelf hebben afgeroepen. Het zij zo. Het lastige voor de VtK is dat wij ons niet dogmatisch pro cz opstellen, maar pleiten voor een genuanceerde visie. Zo brengen wij tweewekelijks een gratis electronische nieuwsbrief over cz uit (Gezond Nieuws, zie onder), waarin met name ontwikkelingen op het gebied van cz-onderzoek worden gemeld (en waar ook diverse bestuursleden van de VtK op
geabonneerd zijn), en stimuleren en doen wij zelf wetenschappelijk onderzoek naar Therapeutic Touch. Het door u aangehaalde bericht is in z'n geheel afkomstig uit Gezond Nieuws, uiteraard zonder de snerende opmerkingen in de laatste alinea die uit de koker van de VtK komen.

In onze optiek is de VtK te beschouwen als een organisatie van medisch fundamentalisten, met alle onaangenaamheden die kenmerkend zijn voor fundamentalistische bewegingen, zoals een dogmatische opstelling, een intolerante houding jegens andersdenkenden, en een onfatsoenlijke bejegening van vermeende tegenstanders.

Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en u veel succes
toewensend met uw website,

met vriendelijke groet,

Douwe Bosga


===========================
Redactie Gezond Nieuws
Van Praag Instituut
Springweg 7
3511 VH Utrecht
tel. (030) 234 1707
fax (030) 230 0566
e-mail: nieuws@vanpraaginstituut.nl 

Voor een gratis abonnement op Gezond Nieuws (verschijnt 2x per maand):
stuur een lege mail naar nieuws@vanpraaginstituut.nl , met bij onderwerp de
tekst: "abonneer".

Of kijk op www.vanpraaginstituut.nl 

 

 


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Directie Universitair Medisch Centrum Radboud Nijmegen verbiedt volgens website van anti-kwak beweging alle complementaire hulp en behandelingen in haar ziekenhuis."

 • jos van gogh :
  Hallo, mij naam is jos van gogh, geboren in Schiedam op 14 juli 1945.

  Ik heb vandaag ontdekt dat ik lijd aan CIAP, ik had er nooit eerder van gehoord.

  Even iets van mijn medische geschiedenis. Na vele jaren als zelfstandig ondernemer te hebben gewerkt, besloot ik in 2003 (58jr) met een soort prépensioen te gaan.
  In Breskens als kassier bij de veerboot leek me wel leuk. Één of twee keer per uur kwam en ging er een boot, daar kun je oud mee worden dacht ik. Door de lange perioden van nietsdoen tussen de boten en de verveling ging ik o.a. meerdere kopjes cup-a-soup en andere snacks per dienst nuttigen. Plus 10kg na 1jaar en dus 110kg.
  Toen kreeg ik zeer zware bloedneuzen, die gauw een kwartier duurden; tot wel 5 keer per dag. Met een bloeddrukmeter van een vriend, bleek ik een bloeddruk van wel 250/160 te hebben. Bij de huisarts kreeg ik plastabletten en dat hielp wel wat te verlagen, zodat de bloedneuzen verdwenen. Dat was mijn eerste doktersbezoek sinds 35 jaar. 3jaar na mijn verhuizing, inmiddels 2006, ging ik terug naar Mheer (zuid-limburg) en werkte ik sindsdien ruim 6 maanden per jaar voor Vacansoleil en Suncamp als beheerder in Italie, Frankrijk en Spanje. dit jaar, (73 jaar oud) voor het eerst niet gewerkt, maar een chaletje gekocht op de Veluwe om het campinggevoel nog een tijdje vast te houden.

  In 2005, kreeg ik voor het eerst jicht. Hupsakkee, een anti-jicht pil erbij en diclofinac erbij tegen de pijn. en ja hoor ook nog een maagbeschermer erbij, want anders verdroeg ik de diclofinac niet.
  Vanaf 2006 kreeg ik van mijn huisarts in Mheer er met en met een pilletje bij. Dus plastablet, ace-remmers, beta-blokkers; maar mijn bloeddruk bleef 160+. Ook maar een dagelijks onderhoudspilletje tegen de jicht.
  ik had toen al pijn/dood gevoel in mijn voeten en ben doorgestuurd naar iemand die daar in de praktijk werkte voor mensen die diabetische voetproblemen hadden. die zei: daar moet je maar mee leren leven.
  De huisarts tracteerde me toen op een extra pilletje, vastatine. Je hebt pré-diabetes.
  Na 1 keer een pilletje te hebben geslikt, voelde ik me zo rot, dat ik met alle pillen ben gestopt. Ik had echter met de anti-jicht pil even moeten doorgaan. Een enorme jichtaanval was het gevolg. Na nog 14 dagen de anti-jicht pil te hebben geslikt, en natuurlijk de bijbehorende diclofenac met maagbeschermer, ben ik gestopt met alle pillen, tot op de dag van vandaag. Mijn gewicht is 20kg minder. Nu rond de 90kg met een lengte van 182cm.

  De problemen met mijn overgevoelige voeten bleven, maar.....
  op een dag had ik door een ongelukje een bloedend wondje onder mijn rechtervoet. precies na het eerste kootje van mijn grote teen. Ik heb het nooit verbonden, lastige plek voor een pleister toch. De volgende morgen lekte er nog steeds een beetje wondvocht uit, maar later op de dag werd het al droog.
  Het meest opvallende was echter dat de pijn en het doof-gevoel onder mijn rechtervoet verdwenen was; behalve in het laatste kootje van de grote teen.!!!
  Vervolgens een tijdje later, heb ik met zo'n prikpen voor diabetes-tests een aantal keren een druppeltje bloed bij die rechter grote teen afgenomen. Na iedere keer werd de pijn een beetje minder. Op dit moment, is er in die teen nog een licht doof-gevoel over.
  ik ben een paar maanden geleden naar mijn huisarts gegaan omdat mijn linker grote teen stijf stond en knalrood was en gevraagd of hij misschien wat bloed wilde aftappen om de druk en de pijn te verlichten. Hij zei me echter dat ik een MORTON teen had en wilde me doorsturen naar een orthodontist die kon dan passende steunzolen maken. snijden onder mijn voet, daar begon hij niet aan.
  Ik heb toen zelf met een chirurgisch mesje, 2 sneetjes in mijn linker grote teen gemaakt. best griezelig, maar het hielp wel, maar de problemen met mijn linkervoet bestaan nog steeds, hoewel veel minder ernstig.
  Elke bloeding onder mijn voeten had dus wel degelijk een blijvend verbeterend effect.

  Ik wil me liever door een ander laten helpen, met een wat grotere hoeveelheid bloedafname, maar zou dat liefst in het kader van wetenschappelijk onderzoek doen, met een medische diagnose, om misschien deze methode als behandelwijze voor meer mensen beschikbaar te maken.
  Dit jaar heb ik dus mijn 385 euro eigen bijdrage ziektekosten nog steeds op zak. Ik ben een beetje afstandelijk van artsen geworden maar zou wel mijn bijdrage willen leveren.

  CONTACT AUB
  josvangogh@hotmail.com
  0644114724
  Ik reis regelmatig van Ermelo,via Eindhoven of Nijmegen naar Maastricht en kan bv ook in Utrecht wel langskomen. Ik heb een paar jaar geleden deelgenomen aan het project groot onderzoek universiteit Maastricht, en geef in het kader van dit onderzoek iedere medicus toestemming mijn gegevens in te zien.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Cees Renckens, voorzitter >> Overzicht hoe IGZ = Inspectie >> Over inconstistentie en juridicide: >> Nasi Göring en andere pikanterieën: >> Open brief aan bestuur van >> Dr. Baratz en dr. Stephen >> Vereniging tegen Kwakzalverij >> Hoe ziek kan je zijn: Vereniging >> Directie Universitair Medisch >> Officiele reactie van het >>