19 april 2024: zie ook dit artikel:  https://kanker-actueel.nl/urinetest-met-18-genen-ontdekt-beter-of-prostaatkanker-hooggradig-is-of-zal-worden-dan-de-2-genentest-via-psa-blijkt-uit-nieuwe-studie.html

3 december 2021: Bron: website van radioloog prof. dr. Jelle Barentsz

Voor urologen en oncologen is deze onderstaande informatie van grote waarde vermoed ik. Ik voeg niets toe aan wat er op de website staat want is allemaal goed omschreven en onderbouwd met goede literatuur. 

NTvG:
T de Reijke, I Schoots, K vd Berg.
Nieuwe diagnostische ontwikkelingen (zoals MRI) kunnen agressieve prostaatkanker beter opsporen met minder biopsie procedures en minder overdiagnostiek.

mpMRI versus bpMRI: waarom en wanneer moet contrast worden gebruikt?

1. Voer bpMRI alleen uit wanneer de beeldkwaliteit en de radiologische metingen van een hoog niveau zijn.
_
2.2. Gebruik hoogwaardige bpMRI alleen bij mannen voor wie het vermijden van biopsie een klinische prioriteit is, zoals voor vroege opsporing van kanker bij biopsie-naïeve mannen met een laag risico op klinisch significante PCa.
_
3. Voer mpMRI uit als standaard bij mannen met een hoog klinisch vermoeden op significante kanker, waarbij de prioriteit ligt bij het opsporen van kanker en niet bij het vermijden van een biopsie.
_
4. Voer mpMRI uit bij mannen met aanhoudend klinisch vermoeden van een significante kanker na een eerdere negatieve biopsie (Fig. 1) of na een eerdere negatieve bpMRI, bij mannen na een eerdere behandeling van prostaatkanker, en bij mannen die worden verdacht van het hebben van een kanker recidief.

Bovenstaande is een eerste artikel uit vele andere artikelen, klik op de PDF voor dit specifieke artikel:

Intelligente opsporing van prostaatkanker: een alternatief voor bevolkingsonderzoek

Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Nieuwe diagnostische ontwikkelingen (zoals MRI) kunnen agressieve prostaatkanker beter opsporen met minder biopsie procedures en minder overdiagnostiek."

  • e.valstar :
    Leuk, maar het vroeg opsporen van prostaatkanker is voor zover bekend uit enkele trials zinloos. Val de mensen daar dus niet mee lastig.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Urinetest met 18 genen ontdekt >> Prostaatkanker blijkt zich >> MRI van prostaat traceert >> Nieuwe diagnostische ontwikkelingen >> Combinatie van urinetest op >> Oncotype DX Genomic Prostate >> Aanwezigheid van bepaalde >> Prostaat-specifiek membraanantigeen >> Nieuwe richtlijnen bij diagnostiek >> finasteride kan prostaatkanker >>