Raadpleeg ook literatuurlijst niet-toxische middelen en behandelingen bij specifiek prostaatkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar. 

Zie ook in gerelateerde artikelen.

30 januari 2020: Bron: NOS

Vanaf vandaag werken ziekenhuizen met een nieuwe richtlijn voor het opsporen van prostaatkanker. Dat betekent minder pijnlijke prikken, sneller een uitslag en vooral meer duidelijkheid.

In de richtlijn wordt bij mannen van wie na een bloedtest prostaatkanker wordt vermoed eerst een MRI-scan gemaakt. De scan vervangt de pijnlijke weefselprik, die lang niet altijd nodig blijkt.

De nieuwe richtlijn is volgens Jelle Barentsz, hoogleraar radiologie aan het Radboudumc, winst voor zowel arts als patiënt. "Dankzij de scan weten we precies waar de kanker zit, dus ook waar we daarna moeten prikken. Dan krijg je meteen het goede weefsel. En als er op de scan niets te zien is, is de kans dat iemand niets heeft bijzonder groot. Dan kan overwogen worden niet te prikken."

Lees verder het artikel op NOS.nl: 

Minder pijnlijke prikken, meer duidelijkheid bij opsporen prostaatkanker


Plaats een reactie ...

Reageer op "Nieuwe richtlijnen bij diagnostiek van prostaatkanker gaan vandaag in. Eerst MRI daarna pas biopt."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Urinetest met 18 genen ontdekt >> Prostaatkanker blijkt zich >> MRI van prostaat traceert >> Nieuwe diagnostische ontwikkelingen >> Combinatie van urinetest op >> Oncotype DX Genomic Prostate >> Aanwezigheid van bepaalde >> Prostaat-specifiek membraanantigeen >> Nieuwe richtlijnen bij diagnostiek >> finasteride kan prostaatkanker >>