Helpt U ons aan 500 donateurs? RABO 37.29.31.138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen.
Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38

28 maart 2018: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/bewegen-sporten-en-lichamelijke-activiteit-naast-chemo-verbetert-sterk-tot-wel-47-procent-overall-overleving-van-operabele-darmkankerpatienten-stadium-iii.html

30 november 2017: Bron: JAMA

Vezelrijke voeding kan darmkanker voorkomen en vermindert specifiek overlijden aan operabele darmkanker stadia I tot III. met 18 procent. Ook het overlijden door alle oorzaken verminderde met 14 procent en is geassocieerd met vezelrijke voedselinname. Blijkt uit een studie die gebaseerd is op de prospectieve Nurses’ Health Study (NHS; n = 963) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS; n = 612) studies. Aan de Nurses Health Study namen 121,700 geregistreerde vrouwelijke verpleegkundigen deel in de leeftijd van 30 to 55 jaar en worden vanaf 1976 gevolgd. Aan de Health Professionals Follow-up Study namen 51,529 mannelijke zorgprofesionals deel in de leeftijd van 40 tot 75 jaar en zij worden vanaf 1986 gevolgd. De studie is gepubliceerd in JAMA Oncology en de laatste studie analsye betreft de periode gemeten van 1980 voor de vrouwen en 1986 voor de mannen tot augustus 2017. 

Song et al vonden dat een hogere vezelinname na een diagnose van niet uitgezaaide operabele  darmkanker geassocieerd is met een verbeterde specifieke overleving van operabele darmkanker ( 18 procent minder kans op overlijden) en ook een verbeterde algemene overall overleving geeft (14 procent minder kans op overlijden aan alle oorzaken). Deze verbeterde overall overleving werd het sterkst waargenomen bij een hogere inname van volle granen.

vezelrijke voeding

Studiedetails:

De onderzoekers gingen op deze manier te werrk. De deelnemers ontvingen een vragenlijst over hun medische geschiedenis en leefstijlfactoren bij aanvang van de studie en vervolgens om de 2 jaar werd een nieuwe vragenlisjt ingevuld. Dieetgegevens werden elke 4 jaar verzameld en bijgewerkt met gevalideerde voedselfrequentievragenlijsten. Voor deze recente analyse gebruikten de onderzoekers het jaar 1980 als start met de basisgegevens ovor vezelinname voor de NHS studie en 1986 voor de HPFS studie.

Follow-up percentages waren 95,4% voor de NHS groep en 95,9% voor de HPFS deelnemers voor elk van de vragenlijsten tot 2010. Het verbruik van totale vezels en verschillende vezelbronnen en volle granen werd beoordeeld tussen 6 maanden en 4 jaar na de diagnose van darmkanker. De meest recente studie analyse is uitgevoerd tussen december 2016 en augustus 2017.

Kernpunten uit de studie:

  • Hogere vezelinname na diagnose van niet uitgezaaide operabele darmkanker gaf een verbeterde specifiek aan darmkanker gerelateerde overleving en totale overleving.
  • Het voordeel bleek het grootst bij een hogere inname van graanvezels

Van de 1575 deelnemers, waren er 963 (61.1%) vrouw; gemiddelde leeftijd was 68.6 jaar. Na een mediane follow-up van 8 jaar waren 773 mensen overleden inclusief 174 aan de gevolgen van darmkanker.
Een hoge inname van vezels na de diagnose was geassocieerd met een lagere kans op overlijden. De multivariable HR per elke 5-gram vezelinname per dag was 0.78 (95% CI, 0.65-0.93; P = .006) voor CRC-specifiek overlijden aan darmkanker en 0.86 (95% CI, 0.79-0.93; P < .001) voor overlijden aan alle oorzaken.

Patiënten die na opname van hun diagnose hun vezelinname verhoogden ten opzichte van vóór de diagnose hadden een verminderde kans op overlijden en elke 5-g / per dag toename van de vezel inname was geassocieerd met een 18% lagere specifiek aan darmkanker gerelateerd overlijden (95% CI, 7% -28%; P = .002) en een 14% minddre kans op overlijden door alle oorzaken (95% CI, 8% -19%; P <.001).

De conclusie van de onderzoekers:

“Higher fiber intake after the diagnosis of nonmetastatic [colorectal cancer] is associated with lower [colorectal cancer–] specific and overall mortality. Increasing fiber consumption after diagnosis may confer additional benefits to patients with [colorectal cancer].”

De studie:  Fiber Intake and Survival After Colorectal Cancer Diagnosis is als volledig studierapport tegen betaling in te zien.

Wellciht kunt u ook deze studie eens inzien: Pre-diagnostic meat and fibre intakes in relation to colorectal cancer survival in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Dit studierapport is wel volledig en gratis in te zien

Hier het originele abstract uit JAMA

Higher fiber intake after the diagnosis of nonmetastatic CRC is associated with lower CRC-specific and overall mortality. Increasing fiber consumption after diagnosis may confer additional benefits to patients with CRC.

JAMA Oncol. 2017 Nov 2. doi: 10.1001/jamaoncol.2017.3684. [Epub ahead of print]

Fiber Intake and Survival After Colorectal Cancer Diagnosis.

Song M1,2,3, Wu K3, Meyerhardt JA4, Ogino S4,5,6, Wang M5,7, Fuchs CS8,9,10, Giovannucci EL3,5,11, Chan AT1,2,11,12.

Abstract

Importance:

Although high dietary fiber intake has been associated with a lower risk of colorectal cancer (CRC), it remains unknown whether fiber benefits CRC survivors.

Objective:

To assess the association of postdiagnostic fiber intake with mortality.

Design, Setting, and Participants:

A total of 1575 health care professionals with stage I to III CRC were evaluated in 2 prospective cohorts, Nurses' Health Study and Health Professionals Follow-up Study. Colorectal cancer-specific and overall mortality were determined after adjusting for other potential predictors for cancer survival. The study was conducted from December 23, 2016, to August 23, 2017.

Exposures:

Consumption of total fiber and different sources of fiber and whole grains assessed by a validated food frequency questionnaire between 6 months and 4 years after CRC diagnosis.

Main Outcomes and Measures:

Hazard ratios (HRs) and 95% CIs of CRC-specific and overall mortality after adjusting for other potential predictors for cancer survival.

Results:

Of the 1575 participants, 963 (61.1%) were women; mean (SD) age was 68.6 (8.9) years. During a median of 8 years of follow-up, 773 deaths were documented, including 174 from CRC. High intake of total fiber after diagnosis was associated with lower mortality. The multivariable HR per each 5-g increment in intake per day was 0.78 (95% CI, 0.65-0.93; P = .006) for CRC-specific mortality and 0.86 (95% CI, 0.79-0.93; P < .001) for all-cause mortality. Patients who increased their fiber intake after diagnosis from levels before diagnosis had a lower mortality, and each 5-g/d increase in intake was associated with 18% lower CRC-specific mortality (95% CI, 7%-28%; P = .002) and 14% lower all-cause mortality (95% CI, 8%-19%; P < .001). According to the source of fiber, cereal fiber was associated with lower CRC-specific mortality (HR per 5-g/d increment, 0.67; 95% CI, 0.50-0.90; P = .007) and all-cause mortality (HR, 0.78; 95% CI, 0.68-0.90; P < .001); vegetable fiber was associated with lower all-cause mortality (HR, 0.83; 95% CI, 0.72-0.96; P = .009) but not CRC-specific mortality (HR, 0.82; 95% CI, 0.60-1.13; P = .22); no association was found for fruit fiber. Whole grain intake was associated with lower CRC-specific mortality (HR per 20-g/d increment, 0.72; 95% CI, 0.59-0.88; P = .002), and this beneficial association was attenuated after adjusting for fiber intake (HR, 0.77; 95% CI, 0.62-0.96; P = .02).

Conclusions and Relevance:

Higher fiber intake after the diagnosis of nonmetastatic CRC is associated with lower CRC-specific and overall mortality. Increasing fiber consumption after diagnosis may confer additional benefits to patients with CRC.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Veel vezelrijke voeding, vooral van granen, geeft minder darmkanker en betere overall overleving en betere specifieke overleving van operabele darmkanker in vergelijking met weinig vezelrijke voeding."


Gerelateerde artikelen