20 november 2011: ik ben kanker-actueel aan het herzien en kwam onderstaand artikel over visolie tegen met nog steeds relevante informatie dus laat dit artikel staan.
Zoals iedereen inmiddels wel weet is visolie (Omega vetzuren) belangrijk in de bestrijding van kanker. Visolie heeft ook bewezen te voorkomen dat je als kankerpatiënt teveel aan gewicht verliest. O.a. Orthica levert visolie capsules, voor wie de doodordinaire levertraan te vies en te ongemakkelijk is en zij geven daarbij deze productinformatie. Voor alle duidelijkheid ik heb zelf om deze informatie gevraagd omdat er in de mailgroep vragen over waren en is niet bedoeld als sluikreclame. Onder deze informatie staan enkele recente studieresultaten (in het Engels) die bewijzen dat visolie een goed effect heeft op gewichtsverlies.
Bron: www.Orthica.nl
Essentiële vetzuren
Essentiële vetzuren zijn vetzuren die we niet zelf in ons lichaam kunnen aanmaken, maar wel voor een gezond functioneren noodzakelijk zijn. Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, die ingedeeld worden in twee families: de n-3-vetzuren en de n-6-vetzuren. In feite bestaan er slechts twee essentiële vetzuren: linolzuur (een n-6-vetzuur) en alfa-linoleenzuur (een n-3-vetzuur). Linolzuur komt voornamelijk voor in zonnebloem-, maïs- en sojaolie. Lijnzaad, raapzaad- en sojaolie en groene groenten zijn de belangrijkste bronnen van alfa-linoleenzuur. Een wenselijke verhouding is een n-3-vetzuur op elke vier n-6 vetzuren.
Het zaad van de teunisbloem en de borageplant zijn rijke bronnen van de n-6- vetzuren linolzuur en gammalinoleenzuur. GLA is een stofwisselingsproduct van linolzuur en is een onmisbare tussenstap in de biosynthese van prostaglandines. Prostaglandines zijn boodschapperstoffen die in vele weefsels en organen worden gevormd en in uiterst kleine hoeveelheden diverse fysiologische functies kunnen uitoefenen.
Visolie is rijk aan de n-3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Het zijn beide stofwisselingsproducten van alfa-linoleenzuur en zijn ook een onmisbare tussenstap in de vorming van prostaglandines. Prostaglandines spelen een rol bij de celdeling, bloedstolling, bloeddruk, ontstekingen en het functioneren van glad spierweefsel
Visolie met omega-3 vetzuren
Fish-EPA
De omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die een belangrijke rol spelen in de vetstofwisseling in het lichaam, met name bij de biosynthese van prostaglandines en tromboxanen. Ze worden tevens door het lichaam gebruikt als bouwstenen voor celmembranen.
Eén capsule met 1000 mg visolie bevat:
180 mg EPA (eicosapentaeenzuur)
120 mg DHA (docosahexaeenzuur)
Fish-EPA bevat minimaal 30% omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren.
Hulpstoffen: gelatine, glycerol, antioxidant (vitamine E)
Gebruik: neem 1 tot 2 capsules dagelijks bij iedere maaltijd.
Gegarandeerd vrij van: gist, suiker, lactose, conserveermiddelen en synthetische kleur, geur en smaakstoffen. Dit product is hypoallergeen.
Verpakking: 60 en 180 capsules
Wereldwijd worden visoliecapsules verkocht en gebruikt Onderstaande studieresultaten zijn gepubliceerd op de website van prosure een producent van o.a. visoliecapsules.
The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight loss in patients with pancreatic cancer
Barber MD, et al: The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight loss in patients with pancreatic cancer. British Journal of Cancer 1999;81(1):80-86.
A pilot study was conducted to evaluate the effect of ProSure™ in weight-losing patients with advanced pancreatic cancer. Researchers hypothesized that providing EPA in combination with protein and energy would result in weight gain rather than just weight stabilization. ProSure was provided as a nutritional supplement to 20 patients with unresectable pancreatic cancer who were losing weight. As part of the study, subjects were asked to consume 2 cans of ProSure per day for 7 weeks.
The median consumption was 1.9 cans of ProSure per day along with their daily diet. Prior to enrolling in this study, patients had been losing a median of 2.9 kg per month. After supplementation, patients gained a median weight of 1.0 kg within 3 weeks and 2.0 kg within 7 weeks. Body composition analysis indicated that the weight gain was predominantly lean body mass. In addition, there were significant improvements in appetite, dietary intake, and performance status.
Fearon KCH, et al: An energy and protein dense, high n-3 fatty acid oral supplement promotes weight gain in cancer cachexia. European Journal of Cancer 2001;37(suppl 6):90.
In a recent international, multicenter, randomized, controlled, double-blind trial, ProSure was compared with an isocaloric, isonitrogenous control supplement in 200 cachectic patients with advanced pancreatic cancer. Patients were asked to drink 2 cans of ProSure or the control supplement per day for 8 weeks.
Prior to the study, patients were losing weight at 3.3 kg per month. Over the 8-week study, both groups of patients experienced an attenuation of weight loss. This finding is remarkable because patients with pancreatic cancer usually have progressive weight loss. Patients in both groups also stopped losing lean body mass.
Moreover, the results showed that ProSure intake positively correlated with:
increases in weight (r=0.50, P<0.001)
greater lean body mass (r=0.33, P=0.036)
improved quality of life as measured by EQ-5D (r=0.37, P=0.01)
The intake of control supplement did not correlate with these study measures.
This trial showed that drinking ProSure daily as part of overall care promoted weight gain, helped build muscle, and improved quality of life. These findings constitute a major step forward in the treatment of patients with tumor-induced weight loss.
von Meyenfeldt, et al: Weight gain is associated with improved quality of life in patients with cancer cachexia consuming an energy and protein dense, high n-3 fatty acid oral supplement. Proceedings, American Society of Clinical Oncology 2002;21:385A.
In a recent international, multicenter, randomized, controlled, double-blind trial, ProSure was compared with an isocaloric, isonitrogenous control supplement in 200 cachectic patients with advanced pancreatic cancer. Patients were asked to drink 2 cans of ProSure or the control supplement per day for 8 weeks.
Weight, quality of life (QoL), and grip strength were measured. Quality of life was assessed by the EuroQoL EQ-5D, a generic tool that provides an index score (EQ-5Dindex) and an assessment of overall health state (EQ-5Dvas), and the European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC) QLQ-C30, a multidimensional cancer specific quality of life tool. Grip strength was measured by handgrip dynamometer.
Weight change in the ProSure group correlated with changes in EQ-5Dindex (r=0.46, P=0.001), EQ-5Dvas (r=0.38, P=0.01), physical functioning domain of QLQ-C30 (r=0.33, P=0.022), and grip strength (r=0.38, P=0.009). Intake of the control supplement did not correlate with these study measures.
This study demonstrates that in patients with cancer cachexia consuming ProSure, weight gain was associated with improvements in quality of life and grip strength.
Moses AG, et al: An experimental nutrition supplement enriched with n-3 fatty acids and antioxidants is associated with an increased physical activity level in patients with pancreatic cancer cachexia. Clinical Nutrition 2001;20 (suppl 3):21.
Nineteen patients with nonresectable pancreatic cancer already enrolled in a large international, multicenter, randomized, controlled, double-blind trial comparing ProSure with an isocaloric, isonitrogenous control supplement had their physical activity level (PAL) measured. Patients were asked to drink 2 cans per day of ProSure (n=7) or the control supplement (n=12) per day for 8 weeks.
Total energy expenditure (TEE) was measured using the doubly labelled water technique during the 14 days before beginning the supplements and again between 6 and 8 weeks of supplement intake.
Resting energy expenditure (REE) was measured on day 14 of each phase by indirect calorimetry. Physical activity level (PAL) was calculated using TEE/REE.
Subjects in the experimental group (ProSure) significantly increased TEE ([16%], P=0.01) and PAL ([15%], P=0.005) over the 8 weeks. Intake of control supplement did not correlate with these study measures.
Gerelateerde artikelen
- Visolie suppletie vermindert risico op hart- en vaatziektes met 10 procent bij mensen met reeds diabetes type B
- Omega-3 vetzuren - visolie naast chemotherapie vooraf aan maagkankeroperatie vermindert bijwerkingen tijdens chemokuur en verbetert resultaten van de operatie. copy 1
- Visolie vermindert de bijwerkingen van chemo en verbetert de effectiviteit en overall overleving bij verschillende vormen van kanker bewijzen 12 gerandomiseerde studies copy 1
- Visolie aanvullend op chemo bij uitgezaaide darmkanker verlengt progressievrije tijd van 11 maanden naar 20 maanden
- Visolie zou effectiviteit van chemo nadelig beinvloeden volgens prof. dr. Voest en reguliere oncologie. Orthomoldeculair arts E. Valstar analyseert visoliestudie en maakt gehakt van beweringen van dr. Voest
- Omega-3 vetzuren en soja / tarwe olie verminderen gewrichtspijnen veroorzaakt door aromaseremmers bij borstkanker stadium I tot III beiden met ca. 60 procent
- Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. En hebben longkankerpatienten baat bij visolie - omega-3 vetzuren naast chemo en bestraling.
- Visolie gegeven naast chemo bij voornamelijk maagkanker en darmkanker vermindert de kans op neutropenie (tekort aan wiite bloedlichaampjes) en houdt patiënten beter op gewicht.
- Vis eten - 2x per week - verbetert schoolprestaties blijkt uit observatie studie onder 700 Nederlandse jongeren (VWO en HAVO)
- Regelmatig verse vis eten kan darmkanker en vooral rectumkanker - endeldarmkanker voorkomen
- Visolie bevordert herstel van darmkankerpatienten na operatie en vermindert kans op complicaties zoals infecties
- Visolie beperkt gewichtsverlies en kan zelfs gewichtstoename geven bij ongeneeslijke kankerpatienten blijkt uit gerandomiseerde dubbelblinde studie uitgevoerd in palliatieve zorg.
- Visolie plus sojaolie in vergelijking met evenveel sojaolie alleen gaf bij patienten geopereerd aan darmkanker in de visoliegroep een verbetering van vele immuunparameters en en een trend tot een korter verblijf in het ziekenhuis
- Visolie beperkt gewichtsverlies en zorgt soms zelfs voor gewichtstoename in palliatieve zorg bij ongeneeslijke en onbehandelbaar verklaarde kankerpatiënten.
- Visolie - Prosure - bewijst en bevestigt waarde voor kankerpatiënten in het tegengaan van gewichtsverlies.
- Omega-3 vetzuren verbeteren lever en pancreasfuncties significant en daarmee sneller herstel bij post operatieve kankerpatiënten, blijkt uit dubbelblinde gerandomiseerde studie
- Visolie gaat vermagering tegen van kankerpatiënten.
- Visolie: Jonge gedetineerden veel minder agressief door gebruik van voedingssupplementen met o.a. Omega-3 vetzuren uit visolie en GLA naast hun gewone voeding, blijkt uit gerandomiseerde studie uitgevoerd door Radboud Nijmegen in samenwerking met justitie
- Visolie - Omega 3 vetzuren: enkele artikelen en informatie over waarde van Omega vetzuren bij elkaar gezet
Plaats een reactie ...
Reageer op "Visolie gaat vermagering tegen van kankerpatiënten."